• 瀏覽: 15,001
  • 回覆: 14
+5
【Now新聞台】英國政府提交新一份香港半年報告書,英國外相藍韜文指,正探討不再讓英國法官擔任香港終審法院的非常任法官。

英外相:正探討不再讓英法官任香港終院非常任法官。。。英狗嘅法官不再來港就是港人之最大福音,香港攪到今天嘅日子還是多得英狗留下的英式法治惡果,林鄭最好立即把空缺讓給北京熟港法專家來頂上

新聞來源連結:
https://news.now.com/home/local/player?newsId=414024

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-11-24 10:10 AM 發表

希望有英國有實際行動徹走英官,唔係每次只係吠兩吠, 俾香港黃媒曲解完, 呃下黃人去自HIGH, 就當精神食糧餵狗。
對呀,怕這批英狗官留戀香港嘅高薪厚綠打也不肯走

引用:
原帖由 andy1958_1 於 2020-11-24 10:05 AM 發表
英國鬼終於做番件有利香港嘅事
又可能是英狗苦慾計,唱走暗留,嚇下林鄭小女人,要政府加薪加位留英狗官

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2020-11-24 10:14 AM 發表

走咗去邊揾咁大條水魚
全世界誰都知香港外聘位是油水成份最高,不如把這些優差留回內地有能之仕來坐吧

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2020-11-24 10:23 AM 發表

呢班友係代表英國人係香港利益 安插嘅針, 人工算得係乜
年代不同,英鬼自知再攞不到香港什麼大著數,咪轉向借法治上攪禍香港一拍兩散囉,英狗他們太自大以為香港沒英官會死的。。所以林鄭要企硬一次炒晒班英狗官吧

引用:
原帖由 goyoyogo 於 2020-11-24 10:46 AM 發表
林鄭一定唔會邀請內地法官的,漢奸同漢人不兩立
那要看中央出手了,都知林鄭心底裡都是英美陣味係香啲嘅

引用:
原帖由 nelsoncph 於 2020-11-24 10:54 AM 發表

今次真係要支持大陰盡快落實,最好即時通過即時執行。
支持一國一制,香港不用英式法治也不用什麼民選議會,香港要的是中央帶領下找發展謀生活,全港人食餐安樂茶飯就足夠了

引用:
原帖由 avarice 於 2020-11-24 11:16 AM 發表

果D英藉狗官, 咁高人工, 邊樹願意走
其實英鬼都看下年曆,過了97都廿三年。。同類要走的都走晒,何必留下唔再屬於自己嘅地方,回老家只是時日問題

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2020-11-24 11:41 AM 發表

香港法律之根 係建基於英國

根本冇人比英國更了解呢套野 包括美國

冇英國法官 就表示香港法律廢左武功

變成同大陸果套野一樣

不過而家兩制都係得個名 所以有冇英國法官分別唔大 為乜要擺英國法官坐鎮 藍屍都唔明點解

因為國際要信香港法律 就要有英國法官 換大陸法官 不如行大陸法律 即係香港法律已成歷史

唔好忘記 香港法律之前係大清律 呢套野係英國人起草 冇英國法 ...
師兄,我唔係藍絲。。。大家有眼看,這幾年香港情況每況越下,法律形同亂港幫兇,香港人也無謂背離中國一黨走得太遠,為大局取其輕重,捨兩制要一國也是必須的。。至於所謂國際信任,由他們自行選擇吧,香港有事上來,所謂國際社會有實質性幫過香港嗎??港難時幫到香港的只有祖國一方

引用:
原帖由 cwbguy 於 2020-11-24 12:12 PM 發表

希望禁止埋英籍肥佬黎在香港做傳媒老闆
趕走埋毛姨姨個鬼佬老公,唔好畀佢香港做記者
講開記者傳媒呢啲關係國安下。。香港所有媒體公司及記者(電視/電台/紙媒/網媒)必須從新由中央審批註冊才可在香港運作,這才有效隔絕一切借媒體來洗香港人腦來亂港嘅一切途徑

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2020-11-24 12:27 PM 發表

所以兩制已成歷史 只係口號黎

英國做法只係承認一國一制

因為法治之下 係唔可能有凌駕法律既人大釋法

即使英國都要先判決 再由君主改判/恩準

例如賭博 香港法律係不容許 馬會係英皇御準

皇帝既聖旨

但一搞唔掂就釋法 法治已經冇意義 龍門任搬

能夠令英女皇下旨 係非常困難 唔係郁d就可釋法

23年黎釋法N次 證明兩制係失敗

不過都係政府衰先 ...
睇完你留言也有其道理。。。英法治嘅傳統大家忘記佢呀,也沒必要留戀前朝點滴,我們香港巳成中國一部份應向前看,香港要走的當然是黨那套吧,莫說中央有權要修法釋法,就算立即取消兩制拆掉中港關口也有其權力。。。老調不喜歡但有能力者可以選擇離開,上幾代香港人也有不滿國家的,但他們不會搗亂香港聯外反中,頂多是默默離開香港走他們的路,沒能力離開但不滿國家的人們,就絕對不能借意上街作反破壞社會及影響其他人生活,這批所謂的在港黃人唯一可做的是儲夠能力走人吧

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-11-24 01:33 PM 發表
不出三兩年,香港賴以成功嘅最重要一塊基石 ------ 普通法制度法治,就會消失。

我開始相信中共有能力做幾個香港。拎一個沉淪咗嘅香港嚟做辦,係會易好多!
香港給白皮豬擺了上大台又加上內奸作亂, 中央對港還不適時來修改普通法制度,香港會好快消失就真

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-11-24 03:24 PM 發表

一般藍屍廢老邊度睇到呢啲。佢哋覺得最好就係將英國佬留低嘅嘢全部鏟除。

好快會有人提出香港街道名、公共設施名稱去殖民地化。皇后大道中? 威爾斯親王醫院? 伊利沙伯體育館? 豈有此理!  
多口問句,黃絲們私下有幾多間大企業在手,另又有幾多噸黃金及美國債卷在手,最後亦最重要黃絲們養嘅軍隊規模又有沒上百萬人??
以上咁基本都冇嘅話,黃手足唔好睇咁多毒果,香港一切都是中國共產黨下嘅財產

引用:
原帖由 Frankie佬 於 2020-11-24 03:59 PM 發表
人大釋法、不是凌駕法律、只是解釋清楚條文。

你都識講。香港賭博、就是凌駕法律囉。英皇御準

釋法N次、證明左有漏洞要改。無野係完美的、錯就要改

基層要滿足、但任務都要完成。

基層問題禁容易解決咩!政府收地禁L容易咩!
我都係幾份人的地主。意見多多、賣極都賣唔出。

填海又唔俾、仲係D無屋住的蠢黃L反對。抵L死。
師兄留言完全同意,在香港攪一個發展,但有百檥意見怎有得玩。。。學下內地一講就做呀

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2020-11-24 01:24 PM 發表

法治 就係法點寫 就點判

包括判左死刑 係依例判處環首死刑 但會港督會同行政局交由英女皇特赦 因為法官不可因行政命令而改判 但皇帝先可以下旨

而人大就等同女皇既權力 但並不能隨便搞唔掂就使用 否則法治就變得龍門任搬

當然 土地問題係必須重藥根治 政治問題阻力自然減少 個個搵到食 邊有人理政治? 倒翻轉 只會令香港環境更差 就算大陸都係 人人搵唔到食 唔反咩?
香港舊果套唔再Work,學下內地果套呀,一切由政府行政話晒事,一切由政府帶領人民攪發展謀生活巳好足夠。。。什麼都講政治法理民主自由,香港就是攪太多變了今天狀況

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]