• 瀏覽: 8,697
  • 回覆: 128
+12
長征五號遙五運載火箭今晚6時30分許開始加注液氧液氫低溫推進劑,計劃於24日凌晨4時至5時擇機實施發射任務。這是長征五號系列運載火箭第二次應用性發射,今次升空將運送探月工程嫦娥五號探測器至地月轉移軌道,實施中國首次地外天體採樣返回任務,為未來載人登月作準備。 此次長征五號遙五...

長征五號遙五運載火箭今晚6時30分許開始加注液氧液氫低溫推進劑,計劃於24日凌晨4時至5時擇機實施發射任務。這是長征五號系列運載火箭第二次應用性發射,今次升空將運送探月工程嫦娥五號探測器至地月轉移軌道,實施中國首次地外天體採樣返回任務,為未來載人登月作準備。

此次長征五號遙五火箭發射窗口時間,是綜合考慮地月位置關係等因素基礎上,經過軌道設計選擇的最佳發射時間。嫦娥五號月球探測器這次將完成四個第一次。首次在月球表面自動採樣;首次從月球表面起飛;首次在38萬公里外的月球軌道進行無人交會對接;首次帶月壤以接近第二宇宙速度返回地球。

綜合報道
-----------------------------
==============================================================================

載人登月? 美國1969年咪做咗囉,加埋之後嗰啲,一共6次 successful manned landing missions 成功載人登月。

重覆人哋51年前做嘅嘢?  唔知會唔會話樣本同美國當年送俾中國嘅月球石唔同,話美國舊嘢係流料!

新聞來源連結:
https://hk.appledaily.com/china/20201123/3F276IZLMRB3JD4R74RYC5XGQE/

中國從來無話要認第一 . 
太空科技, 美國係第一, 中國第二就好丟假 ? 所以要踩自己國家 ? 

會唔會同美國d月球石,唔同質地呢?

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2020-11-23 07:41 PM 發表
太空科技, 美國係第一, 中國第二就好丟假 ? 所以要踩自己國家 ? 
嘩!講事實又上綱上線話踩自己國家,咁大頂帽真係好得人驚。香港文革2.0,仲衰過大陸!

後起步唔緊要, 實會追得到.

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-11-23 07:33 PM 發表
長征五號遙五運載火箭今晚6時30分許開始加注液氧液氫低溫推進劑,計劃於24日凌晨4時至5時擇機實施發射任務。這是長征五號系列運載火箭第二次應用性發射,今次升空將運送探月工程嫦娥五號探測器至地月轉移軌道,實施中國首次地外天體採樣返回任務,為未來載人登月作準備。 此次長征五號遙五...

https://hk.appledaily.com/resizer/6x59czi2-_xOB0IjIX6jxE5vUXk=/720x405/filters:quality(100)/cloudfront-ap-northeast-1.images.arcpublishing.com/appledaily/5CTTSDUK5RDFBHLEW7WXBSSECA.jpg ...
但奇怪在51年前嘅科技,再51年後,美國都無能力再登月,莫非51年前科技先進過51年後?

地球無幾多個國家上月球

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-11-23 07:44 PM 發表

嘩!講事實又上綱上線話踩自己國家,咁大頂帽真係好得人驚。香港文革2.0,仲衰過大陸!
若以美國佬性格,冇可能只登陸七次而又冇在月球繼續做科研。火星咁遠都不停要去探索,甚至建基地。月球咁近又唔先建?卻走去整個不倫不類太空站!

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-11-23 07:33 PM 發表

https://hk.appledaily.com/resizer/6x59czi2-_xOB0IjIX6jxE5vUXk=/720x405/filters:quality(100)/cloudfront-ap-northeast-1.images.arcpublishing.com/appledaily/5CTTSDUK5RDFBHLEW7WXBSSECA.jpg ...
若以51年前能登月七次,以51年美國科技嘅躍進,根本在月球建基地不成問題,又何需要一個太空站。

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-11-23 07:44 PM 發表

呢51年裏,美國O次再登月太奇怪!依美國佬性格,必定會在月面建基地,及不斷上去做各種不同科研。但事實上,美國竟然咩都冇做。

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2020-11-23 07:41 PM 發表
佢死L開啦,佢係阿祖自願嘅日雜,唔係中國人。

引用:
原帖由 冰風蓋天 於 2020-11-23 20:58 發表

呢51年裏,美國O次再登月太奇怪!依美國佬性格,必定會在月面建基地,及不斷上去做各種不同科研。但事實上,美國竟然咩都冇做。
美國登月?唔知真係笑撚死…

今時今日重有好多人以為美國冇登過月!其情可憫!

早幾年我都喺香討花咗好多時間討論美國登月。今次我都知一定又有一班人出嚟話美國登月做假。

今次我唔會再咁做。 I don't have all day!  請請!

獨立自主,一步一個腳印按步就班進行太空探索

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]