• 瀏覽: 76,975
  • 回覆: 1,291
  • 追帖: 3
+156
好多人講過 ,被告歐陽炳強已經認咗罪,先會獲得假釋,我想講….....

如果你依家捉咗黃之鋒坐28年監,跟住俾2條路佢揀 !

a)認罪,可以假釋出獄 !
b) 唔認罪,終身監禁 !

估計黃之鋒九成都會認在1974年殺咗死者卞玉英 !

這只是遊戲規則 !

46年過咗,仍然有好多人懷疑跑馬地紙盒藏屍案係冤案,若果兇手另有其人 ,估計脫身後仍會再犯案 ?

恐怖嘅係原來兇手真係再犯案,而且再殺多四名女子 !

當19歲嘅(雨夜屠夫)林過雲遇上16歲嘅卞玉英(紙盒藏屍案死者) !

網上資料林過雲1955年5月22日出世,18歲時在紅磡鶴園街一個公厠附近,用刀脅迫女子並撫摸該女子下體 ,被捕後判入青山精神病院治療102日 !

林過雲行兇手法分析 :

死者1 )陳鳳蘭,舞女、勒死、全身脫光、肢解、報紙包好、無被姦污、棄屍 !

紙盒藏屍案
死者 )卞玉英,學生、勒死、全身脫光、割乳、報紙包好、無被姦污、棄屍 !

死者2 )陳雲潔 ,收銀員31歲,勒死、全身脫光、肢解割乳、報紙包好、無被姦污、棄屍 !

死者3 )梁秀雲,清潔工29歲,勒死、肢解割乳、無被姦污、棄屍 !

死者4 )梁惠心,學生17歲,勒死、肢解割乳、唯一被姦屍 !

五人被殺嘅手法極為相似 !

模擬行兇過程分析 :

1)林過雲曾學習冷氣機維修,係冷氣機學徒 ,可能日間時去過安美雪糕店工場維修冷氣機,與工場持鎖匙者相熟 !

2) 由於某持鎖匙人離職前疏懶 ,曾將工場鎖匙俾林過雲方便出入,林過雲偷偷配匙以作日後犯案之用 !

3)林過雲平時留意安美雪糕店附近有無女性獵物,不幸地佢睇中卞玉英 !

4)1974年12月16日晚上1830 ,卞玉英從安美雪糕店閣樓借用電話後,落樓會合同學途中,被早巳埋伏的林過雲襲擊勒暈,先放在預先備用嘅大電視機紙盒,以待晚上2230歐陽炳強收工,拖上安美雪糕工場上淫辱 !

5 )約2240 ,歐陽炳強收工 ,林過雲拖卞玉英上工場準備淫辱 ,唯此時卞玉英回復清醒並極力反抗 ,雙方爭持,最後卞玉英被勒死,死亡時間約為2250 ,與法醫判定死亡時間2130接近 !

6)林過雲割去雙乳留念,並拖屍到地下放回預先準備的大電視機盒,待至凌晨三時拖出獸醫診所路邊,原本想再駕白牌車運去郊外棄置,唯恐被24小時生果店職員記得車牌,最後臨時改變主意棄在獸醫診所門外路邊,然後逃去 !

更震憾假設 :

網上資料提供,林過雲部份受害人器官現時保留在灣仔法醫總部作為實物教材 !

由於仍有少部份器官未能確定死者 !

如果依家警方兇殺組有心追查真相,邀請卞玉英親人提供DNA樣本 ,與灣仔法醫總部所有雙乳樣本作DNA核對.....….....

若証實器官樣本與卞玉英親人DNA吻合,那殺卞玉英嘅兇手肯定係林過雲 !

歐陽炳強肯定可以翻案了 !

( 紙盒藏屍案)當年控方指控歐陽炳強嘅7點論據,網友可在本帖子井177 找到 !

( 五名死者被殺手法資料來自網上搜查,而模擬行兇手法只係本人推理揣測,未有事實根據 )

以上係本人多年嘅分析推斷,希望尋求(紙盒藏屍案)嘅真相,歡迎網友一齊分析討論 !

貼上當年剪報 , 希望幫助大家對案情更加瞭解 !

剪報資料來源 ( 山寨探案實錄之紙盒藏屍仍是懸案 ( 一 )至 ( 五 ) !

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-11-23 01:26 PM 發表

我唔知你1,2點資料邊度嚟
但4就唔係好穩妥囉
5就冇需要,可以1早已經做瓜死者而唔1定要小,當然法醫報告不盡可信,時間偏差可以只為入罪
你有堅料可以網上提供俾警方,不過炳強出冊條件係封嘴,呢打擊政府誠信嘅案件警方會唔會做就唔知了~
網友,咁你私人分析 :

四名死者同卞玉英嘅死法係咪相似呢 ?

繼續貼上剪報 !

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-11-23 01:41 PM 發表

睇過basic instinct, copycat未?
就算曹達華偵探片都有得出賣
你純粹用犯案手法推敲
同世界各地屈香港係自己示威騷亂幕後黑手有乜分別?
呢種邏輯擁共噴子最愛
當然犯案手法係比較獨特
但係咪最少應該有啲環境證據呢?
網友,犯案手法、事發年份、年齡、都係返夜校、幾樣吻合都有些接近 !

真正行兇過程還需大家網友提供資料,將拼圖還原!

最緊要找出真相 !

繼續貼上當年剪報 !

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-11-23 01:26 PM 發表

我唔知你1,2點資料邊度嚟
但4就唔係好穩妥囉
5就冇需要,可以1早已經做瓜死者而唔1定要小,當然法醫報告不盡可信,時間偏差可以只為入罪
你有堅料可以網上提供俾警方,不過炳強出冊條件係封嘴,呢打擊政府誠信嘅案件警方會唔會做就唔知了~
黃能主人的做法就是古龍經常講的,只有死人可以保密。根本美帝標準,這些人應該系突然心臟病發而死。或者像戴安哪那樣。

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-11-23 04:24 PM 發表

林過雲死咗喱咩?
戴安娜咩事?
所以對比DNA就知道啦。
戴安拿被車禍啊,咩你吾知阿偉。

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2020-11-23 04:55 PM 發表

網友 ,任仔俾人屏.閉咗喇 !

林過雲邊有死呢 ?

繼續貼上當年剪報 !

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2020-11-23 04:55 PM 發表

林過雲生歐歐
and咩叫被車禍?
因為唔係戴安拿自己揸車?

當年香港邊度有今日治安咁好
林過雲之流點會得一個...

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-11-23 08:15 PM 發表
當年香港邊度有今日治安咁好
林過雲之流點會得一個...
網友,四名死者被殺手法同卞玉英好相似 !

個人覺.得若紙盒藏屍兇手真係另有其人的話,再犯案機會頗高 !

近幾十年,類似行兇手法唔多,林過雲係首選 !

繼續貼上當年剪報 ( 資料來源[ 香港奇案系列、原來是有Case ] 跑馬地紙盒藏屍案 )

引用:
原帖由 edw42454849 於 2020-11-23 08:26 PM 發表

網友,四名死者被殺手法同卞玉英好相似 !

個人覺.得若紙盒藏屍兇手真係另有其人的話,再犯案機會頗高 !

近幾十年,類似行兇手法唔多,林過雲係首選 !
有一樣野叫模仿犯罪

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-11-23 08:28 PM 發表

有一樣野叫模仿犯罪
網友 ,另一樣嘢叫原創獨家 !

香港得一個李小龍 !

繼續貼上當年剪報 , 資料來源 ( 紙盒藏屍案 , 2O多年都在喊'冤 ! 從判死刑 , 改為終身監禁 ! 7號檔案 )

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]