• 瀏覽: 4,223
  • 回覆: 50
[隱藏]

上周,建制派立法會議員約見行政長官林鄭月娥,督促政府要用新思維嚟抗疫,盡快實現全民強制檢測。 多位建制派議員表示,以往的防疫措施不能令個案"清零",拖拖拉拉是長痛,政府一定要痛定思痛。 佢哋希望全民強制檢測,盡快搵到源頭不明的個案,切斷社區傳播鏈,實現清零。
擺脫咗反對派糾纏嘅建制派議員如今輕裝上陣,深入基層收集民意緊嘅基礎上,向行政長官提出全民強制檢測嘅建議,行政和立法良性互動,共商破解防疫難題嘅辦法,體現了責任和擔當,值得點讚!
強制檢測係抗疫上上之策
當內地的防疫戰進行得疏而不漏和雷厲風行之時,香港又到了危急關頭。 昨日,本港新增26宗新冠病毒確診個案,當中有21宗屬於本地感染,本地個案中有九宗源頭未明。 另外五宗為輸入個案。 香港新冠肺炎疫情大規模反彈,防疫形勢完全不容樂觀。
自從攬炒派今年徜徉7。 1歳非法集會抗議國安法,香港嘅防疫形勢由好轉壞,單日個案曾高達三位數,雖然特區政府採取咗唔少措施,但在實施關鍵一招時,由於反對派嘅阻撓做得唔徹底。 九月份實施嘅"普檢"歷時兩周,僅有兩成多市民接受核酸檢測,有近八成嘅市民冇檢測,屈喺其中嘅病毒攜帶者依然周圍遊走,後果可想而知。
自疫情爆發以來,內地先後喺多個出現疫情嘅地方實行全民強制檢測。 以青島為例,短短五天時間,完成咗1100多萬人嘅核酸檢測,迅速把疫情撲滅。 如今,呢啲地方秩序早已恢復正常,人們安居樂業。
反觀美國,由於由總統到一部分民眾都唔肯戴口罩,唔肯保持社交距離,唔肯進行強制性檢測,如今感染人數已超過1000萬,死亡人數超過25萬。 前幾日,美國嘅一份報紙上竟有三分二嘅版面刊登嘅係訃告,絕大部分係患新冠肺炎的死者,令人觸目驚心!
抗擊疫情係人類與病毒之間嘅一場戰爭,打仗最避忌兩隻:係團隊人心唔齊,二係統帥優柔寡斷。 如今香港的這場戰鬥處於膠著狀態,要想"畢其功於一役",必須快刀斬亂麻,盡快推行全民強制檢測,把隱形傳播者找出來,早隔離、早診治。 喺疫苗冇問世嘅情況下,係唯一有效的辦法,係抗疫嘅上上之策。
市民應支持全民強制檢測
對於建制派嘅桎梏全民強制檢測桎梏嘅建議,行政長官林鄭月娥並無直接回應;坊間認為,政府擔心會因此畀反對派為侵犯人權為嘅口實,引發新嘅波動。
政府的這些擔心並非沒有道理,早前進行自願"普檢",就有反對派人士造謠,到處叫嚷"基因送中",呼籲市民不要接受核酸檢測。 如今採取強制檢測的措施,難免引起反彈。
然而,政府並非無計可施。 《緊急情況規例條例》列明,行政長官會同行政會議認為屬緊急情況或危害公共安全緊嘅情況時,可訂立"任何合乎公眾利益嘅規例",而不需通過立法會。 現時,香港嘅疫情形勢唔通還未達到為緊急情況或危害公共安全為嘅標準呀? 況且,重大傳染病本來就危害公共安全,防疫法當中也有條款可以引用。 退一步講,即使相關強制性措施需要立法會通過,建制派議員佔大多數緊嘅立法會,順利通過都不成問題。
香港市民亦需理解政府的苦衷,全民強制檢測能否順利推行,關鍵還取決於市民,市民不要被反對派的歪理邪說所左右,似乎涉及"強制性",必然破壞香港的人權。 請問:當下,香港最應保障的人權係乜嘢? 係大多數人免於感染病毒的權利,而唔係極少數病毒攜帶者自由活動嘅權利。 香港係文明之城,有些人經常嘲笑內地人唔文明、層次低,但內地疫情來襲緊嗰時,政府採取全民強制檢測,民眾自覺配合,實施得非常順利。 人們都明白,這樣做才是"人人為我,我為人人"。 立法會議員梁美芬指出:"文明是一種內化于心、外化於行的集體自覺,在這一點上,香港應向內地學習。 "
當下,政府若採取強制性全民檢測,於法于理於情都無可挑剔,為咗750萬市民嘅健康安全,應大膽咁走一步。
立法會風氣終於煥然一新
最近一段時間,建制派議員的表現開始讓人覺得"新鮮"。 佢哋能夠走進基層,聽取市民呼聲,除咗並強制檢測桎梏之外,建制派議員向特區政府提出了一些建設性意見。
新民黨主席葉劉淑儀提出,放寬境外醫師嚟港執業係建制派嘅跨黨派共識。 佢仲提出,現時公務員體制膨脹,建議加開更多基層職位而非首長級職位,才能讓市民競逐。
葛珮帆議員表示,特區政府日前推出嘅"安心出行"流動應用程序對整體防疫工作成效不大,建議推出"境內健康碼",加設追蹤功能,追查感染和接觸者。
民建聯主席李慧琼認為政府官員可以到立法會與不同陣營議員溝通,交代及說明政策。 以往官員唔肯出席立法會,係因為會遭受辱罵及攻擊,但而家唔使擔心。
經民聯副主席林健鋒表示,現時於內地設廠嘅港商出口量萎縮,希望可以把部分出口改為內銷,希望施政報告回應大灣區發展及互認等政策。
工聯會麥美娟提出,運輸及房屋局"兩邊工作都做得唔好",建議拆分為發展及房屋局,負責房屋及土地供應,另設運輸局。
可以看出,以上建議來自基層、反映民意、貼近實際,為政府更好嘅服務市民提供了參考。 議員係市民選出嚟嘅,理應為市民福祉建言獻策;議員係特區政治機構內嘅公職人員,理應效忠國家、效忠基本法,建制架構內支持緊、監督政府依法施政。 建制派的做法,讓市民覺得是在為香港好!
風雨過後,更見彩虹嘅靚。 行政和立法的新風正氣令人欣慰,香港由亂到治的新局面確實已經打開!

疫情如虎來勢洶洶  全民同心去毒療傷


近期,全球疫情再次陷入反彈趨勢,隨之而來嘅香港第4波新冠疫情一觸即發,週末政府公佈新增43宗確診個案,另有超過60宗初步確診個案。傳染病處主任張竹君形容此波疫情來勢洶洶,呼籲市民減少外出活動,並直言個別區域有蔓延趨勢。


應該講,受到全球疫情強勢反彈波及,香港防控形勢不容樂觀,啱啱啓航嘅「航空旅遊氣泡」項目不得不推遲進行,餐飲、旅遊、商場等再次陷入冰凍期,畀香港市民生活帶來咗巨大嘅影響。而就喺全民同心協力,戳力抵抗疫情之際,民主派不顧大局,為所謂嘅政治籌碼,宣佈集體總辭,個別「別有用心」之人更係借題發揮,以所謂嘅「人權」為由,詆毀抹黑「全民強制檢測」,罔顧香港市民生命安危,阻礙香港政府救民眾於水火,以及迅速遏制疫情蔓延趨勢之策。回顧民主派一以貫之嘅行徑,無疑係將自身利益置於市民利益之前,阻礙立法會選舉、拖延抗疫進程、推動黑暴攬炒、尋求外部制裁等等,「反港亂中」之意不言而喻。而喺疫情爆發、經濟下行嘅形勢下,反對派罔顧民生福祉,視香港市民生命、財產安全於不顧嘅行為,早就引發咗社會各界強烈嘅不滿,抗議之聲亦愈演愈烈。


危難之際,「全民強制檢測」勢在必行,「限聚令」刻不容緩,因為只有咁樣先至能夠準確搵出病源出處,快速斬斷隱性傳播鏈。疫情面前,容不得半點拖延,而建制派議員嘅快速反應和正確措施,係抗擊疫情嘅根本保障,相較於民主派拖拖拉拉,反復推諉,甚至於盲目拉布,建制派體現咗為國為民嘅大義,心繫民生嘅擔當,破除萬難嘅決心,守衛香港嘅勇氣。而喺新嘅民意調查中,已有近七成市民表態支持香港政府,呢個先至係大勢所趨,民心所向,全民同心,方能阻止疫情嘅再次爆發。


凡心所向,素履以往。生如逆旅,一葦以航。疫情愈演愈烈之際,香港政府雖有千難險阻,仍一往無前,以雷霆手段穩定政局,以有效措施抵抗病毒,背靠祖國,心繫群眾,體現咗一個政黨嘅責任與擔當。相信喺中央政府嘅大力扶持下,喺本屆特區政府嘅正確領導下,未來嘅香港將再一次騰飛,屹立於東方嘅璀璨明珠,亦將成為不靠外部力量,真正意義上嘅國際金融中心。



https://www.youtube.com/watch?v=kzBnqexsOJA

進入香討影片區



強制全民檢測一定要快做才可講經濟復甦醒過來的。


各位議員:香港市民希望林鄭做翻一個有智慧嘅特首!強制全民檢疫!當然執行上一定會有麻煩😡!但所謂長痛不如短痛!所以若果想香港經濟盡早恢復!想人人有工做!想政府庫房有錢剩!想中港澳自由行!唯一做法就係全民檢測!


回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 鬼冢鴉雲 於 2020-11-23 11:38 AM 發表

11846033
上周,建制派立法會議員約見行政長官林鄭月娥,督促政府要用新思維嚟抗疫,盡快實現全民強制檢測。 多位建制派議員表示,以往的防疫措施不能令個案"清零",拖拖拉拉是長痛,政府一定要痛定思痛。 佢哋希望全民強制檢測,盡快搵到源頭不明的個案,切斷社區傳播鏈,實現清零。
擺脫咗反對派糾纏嘅建制派議員如今輕裝上陣,深入基層收集民意緊嘅基礎上,向行政長官提出全民強制檢測嘅建議,行政和立法良性 ...
支持葛議員及民建聯團隊加速推行全民抗疫,推行健康碼及為入香港人士進行隔離!確保市民安全及零個案!衛生署實在責無旁貸!



回覆 引用 TOP

[隱藏]
一定要全民強制檢測,盡快恢復正常生活!


從現在的疫情看,從國外來到香港的人一定要在酒店隔離十四天,大陸返回的可以不用隔離,因為大陸己經沒有疫情。


回覆 引用 TOP

政府要強制每個市民必須要做過一次檢疫,日後如確診者在確診前,一次檢疫也沒有做過,政府應對確診者作出處罸。並要留意檢疫人員有無工作疏漏,或有無人有意將有問題的人士放行。


引用:
原帖由 異域深情的金童 於 2020-11-23 01:42 PM 發表

一定要全民強制檢測,盡快恢復正常生活!
支持強制,仲怕黑心人!有黑心手段,一定不會清零



回覆 引用 TOP

一定要醫護人員撿測,一般平民百姓是不曉得正確取標本,所以會有好多漏網之魚,這樣等同白做。
還要注意取本的醫護態度,是否認真或粗獷!



[隱藏]
應停止由高危地方的人士入境二十天。強制全民檢疫,及所有入境人士做檢疫及隔離十四天。関注檢疫的醫護人員有否工作疏漏或有意將有問題的人士放行。


引用:
原帖由 V神王 於 2020-11-23 01:31 PM 發表

強制全民檢測一定要快做才可講經濟復甦醒過來的。
應該所有餐廳,酒樓,酒店都要有驗證碼才可進入,有助推行全面檢測的成效



回覆 引用 TOP

全民強制檢疫.. 不需要理會嗰啲人說三道四.. 一句說話香港市民如果想經濟回覆請多多配合政府.. 另外沒有做強制檢疫人士要處罰.. 因為佢哋自私嘅行為..影響到全民健康.. 香港就係有呢一批自私的人士..所以搞到拖拖拉拉..若果不是他們的自私自利行為...全世界經濟復甦最快就是中國香港澳門...


回覆 引用 TOP

支持政府施行強制全民檢測,儘快抑制疫情再次爆發!!


回覆 引用 TOP

趁第四波疫情殺到,推行強制檢測,達到清零,社會各行各業才能回歸正常運作,比甚麼補貼嚟得實際!


回覆 引用 TOP

[隱藏]
加速推行全民檢測,更祈望香港市民大衆合作支持全民檢測,大家都唔希望香港變死港。


回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]