• 瀏覽: 729
  • 回覆: 13
  • 追帖: 1
本港新冠肺炎疫情反彈,更爆出跳舞群組,情況令人擔憂。食物及衞生局局長陳肇始今日(23日)在電台節目中表示,近日確診個案數

本港新冠肺炎疫情反彈,更爆出跳舞群組,情況令人擔憂。食物及衞生局局長陳肇始今日(23日)在電台節目中表示,近日確診個案數字急速上升,確診者來自不同地區,顯示社區有很多隱形傳播鏈。她指,除加強檢測量外,收緊社交距離亦同樣重要,當局正按現時疫情,評估較高風險的活動以作規管。
陳肇始表示,已要求去過14間跳舞場所的人士強制檢疫,形容反應踴躍,會視乎需求彈性延長4個社區檢測中心的服務時間。陳肇始透露,當局將再增加5間檢測中心,會優先讓強制檢測人士檢測,並準備在確診個案較多的地區,設置流動採樣點,讓市民有更多渠道接受檢測。
被問及曾到過14間跳舞場所的人,現時活動並無限制,會否增加播疫風險,陳肇始認為要盡量取得平衡,又呼籲市民減少不必要的外出,有需要必定要做檢測,檢測後應盡量留在家中。
對於第4波疫情被指源於輸入個案,陳表示,特別擔心由極高風險國家回港的人士,當局會盡快與酒店業界商討設立指定酒店檢疫的安排。她又重申,當局早在9月已為有機會爆發第4波疫情做準備,不斷收緊入境政策。

醜態百出叫雞叫鴨人仕,快D檢測咪累街坊!

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201123/bkn-20201123085254783-1123_00822_001.html

今趟政府要出手狠D啊唔該,防範於未燃

有鬼用咩, 陳肇始你的抗疫目標是與病毒共存, 不是本地清0為目標,回落到確診個位數你又急不及待放寬, 反彈後又收緊, 這9個月你已做了N次

真係唔明
從年頭到年尾
係都唔實施返香港強制住酒店14日
仲可以家居隔離
睇下人地澳門咁多個月都零感染

引用:
原帖由 冬眠小水管 於 2020-11-23 11:31 AM 發表
本港新冠肺炎疫情反彈,更爆出跳舞群組,情況令人擔憂。食物及衞生局局長陳肇始今日(23日)在電台節目中表示,近日確診個案數

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201123/photo/bkn-20201123085254783-1123_00822_001_01b.jpg?20201123102042

本港新冠肺炎疫情反彈,更爆出跳舞群組,情況令人擔憂。食物及 ...
女人做嘢拖泥帶水,
唔會當機立斷。

引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 2020-11-23 11:39 AM 發表
真係唔明
從年頭到年尾
係都唔實施返香港強制住酒店14日
仲可以家居隔離
睇下人地澳門咁多個月都零感染
澳門人習慣做順民,所以一直都維持零確診 同埋年年有錢派!

疫情反覆,全因政府目標不清

引用:
原帖由 dsq222 於 2020-11-23 11:33 AM 發表
今趟政府要出手狠D啊唔該,防範於未燃
禁止家屬朋友社會相聚飲茶唱歌跳舞拍拖

引用:
原帖由 冬眠小水管 於 2020-11-23 12:43 PM 發表

澳門人習慣做順民,所以一直都維持零確診 同埋年年有錢派!
完全與順民派錢完全無關係
香港可以立法要個個咁做
何況係講緊入境人士要強制14日酒店隔離
點解香港唔可以要個個強制14日酒店隔離

引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 2020-11-23 12:52 PM 發表

香港可以立法要個個咁做
垃圾香港政府太多內鬼

一早大把人講左唔可以俾人探訪受檢疫人士啦,政府早d聽,唔好驚俾人話什麼人權自由就無今次第四坡啦

引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 2020-11-23 12:52 PM 發表

香港可以立法要個個咁做
唔願意做檢測嘅市民,中招咪自己負擔醫療費用囉

引用:
原帖由 冬眠小水管 於 2020-11-23 01:02 PM 發表

唔願意做檢測嘅市民,中招咪自己負擔醫療費用囉
一定係
就算入境人士係酒店隔離都要自己付費
問題係點解政府唔做呢

引用:
原帖由 湊熱鬧的人 於 2020-11-23 11:38 AM 發表
有鬼用咩, 陳肇始你的抗疫目標是與病毒共存, 不是本地清0為目標,回落到確診個位數你又急不及待放寬, 反彈後又收緊, 這9個月你已做了N次
不要怪佢,佢只係特手首下

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]