• 瀏覽: 1,765
  • 回覆: 30
【本報綜合報道】台灣軍方近日推動自產潛艇計劃,並將在周二舉行廠房開工典禮。台灣海軍昨日指,潛艇兩項需獲美國發出輸出許可「紅區裝備」,已獲美方同意,並與廠商完成簽約,將不會影響潛艇計劃實施......

全文︰https://orientaldaily.on.cc/cnt/ ... 1123/00178_003.html

台灣要得到「紅區」和「黃區」裝備已不容易,即使紅、黃、綠三區裝備都齊全,但台灣並無相關製作經驗,我則不太看好能2025年成事。

台灣科技唔係南玻丸乜,仲要人協助

引用:
原帖由 建國川 於 2020-11-23 09:11 AM 發表
台灣科技唔係南玻丸乜,仲要人協助
因為美國囤積左大量報廢潛艇同過期導彈

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2020-11-23 09:44 AM 發表

因為美國囤積左大量報廢潛艇同過期導彈
原來如此

引用:
原帖由 建國川 於 2020-11-23 09:54 AM 發表

原來如此
侵要台灣立國。

吓!自主建潛艇要美國許可?

用愛做潛艇唔得咩?

菜菜子習慣了大陸攻台的狼來了,而家,大膽起來!

講咗打就打。。呢樣我覺得美國是值得中國參考的!

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-11-23 10:18 AM 發表
菜菜子習慣了大陸攻台的狼來了,而家,大膽起來!

講咗打就打。。呢樣我覺得美國是值得中國參考的!
「狼來了」,會唔會都係兵法之一?就係要敵人麻木,就係要敵人唔信會打過嚟嘅時候,就出一記重擊?

引用:
原帖由 stormy10 於 2020-11-23 10:04 AM 發表

侵要台灣立國。
如果侵要咁樣打台灣牌,咁真係好有機會打爛呢張牌。

如果大陸真係武統,多數會有3幾種可能性:

1. 快速打擊,速戰速決,收服台灣

2. 一開始就俾台灣 And or 西方聯軍,極速打敗

3. 戰事膠着,不分勝負拉鋸戰。

結果
1. 美國以後無得再用台灣問題影響中國、第一島鏈斷咗

2. 中國認輸,俾西方制裁,賠錢

3. 中國同西方繼續打,燒銀紙。

無論1,2,3 邊種,都好大機會西方全方位制裁中國,但會引致全球經濟衰退,大家攬炒。

台灣立國,無論中國贏定輸,對美國都未必會有好處,咁點解仲要推台灣立國呢?

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2020-11-23 10:34 AM 發表

如果侵要咁樣打台灣牌,咁真係好有機會打爛呢張牌。

如果大陸真係武統,多數會有3幾種可能性:

1. 快速打擊,速戰速決,收服台灣

2. 一開始就俾台灣 And or 西方聯軍,極速打敗

3. 戰事膠着,不分勝負拉鋸戰。

結果
1. 美國以後無得再用台灣問題影響中國、第一島鏈斷咗

2. 中國認輸,俾西方制裁,賠錢

3. 中國同西方繼續打,燒銀紙。

無論1,2,3 邊種,都好大機會西方 ...
憲法統一,簡單明確。

台戰,禍源種己久。

引用:
原帖由 花花AMAY 於 2020-11-23 10:44 AM 發表
潛艇不是遙控車,灣灣沒有這個工業實力的,現在就是老美自己做都有難度
台灣自願付鈔做人家的試驗場

引用:
原帖由 stormy10 於 2020-11-23 10:04 AM 發表

侵要台灣立國。
可以幫台灣建國的國家仲未出世,所以蔡總統一定好失望

引用:
原帖由 建國川 於 2020-11-23 11:28 AM 發表

可以幫台灣建國的國家仲未出世,所以蔡總統一定好失望
美國分裂一個出呢咪有,都係美國台灣。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]