• 瀏覽: 57,677
  • 回覆: 14
  • 追帖: 2
+19
引用:
原帖由 kkwgm 於 2020-11-23 12:29 AM 發表
即系以往學左幾十年既數學都系錯   括號內個數要先乘 2 架嘛
你啱,答案9係攞黎拗的。

條算式用文字寫係:6除以兩個(1+2)

不是6除2乘(1+2)

引用:
原帖由 timothywongting 於 2020-11-23 09:30 AM 發表

你到底知唔知括號即係乘咁解架?
2個(1+2)唔係即係(x)乘咩?

引用:
原帖由 鼠貓 於 2020-11-23 10:14 AM 發表

各人主張不同,未有定案。暫時來說,你的答案是對的。

可以深思一下,2(b)=2b,那麼2(3)=23嗎?
2個b是2b,2個3是6,你舉的例是迷思,又或者叫做香港狗棺的狡辯。😂😂😂

引用:
原帖由 鼠貓 於 2020-11-23 10:38 AM 發表

香港狗棺的狡辯
你上網睇下世界啦,小學生嗌交式係冇用架。

2b=2(3)=23=6,此式中可見23只是省略"x"號
你主張任何時候也可以省略"x"
其實你係咪應該睇清楚我是否主張任何時候都可以省略"x"? 🙄

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2020-11-23 11:22 AM 發表

小學生四則運算,係無呢個概念。
只有:如果有括號,就先計括號,之後就由左至右,先乘除後加減。

2( 之間個 乘號可省略。

到上到中學學代數先用你講嗰個 b(a+b) = 2(1+2)
如果你講小學生(呢d數我諗小一?)學緊先乘除後加減呢d基本數學,根本唔可以唔寫個"x",即係要寫成6÷2x(1+2)。

2(1+2)係含有代數理論在內的,並不單純解釋為(x, 乘號), 即是a/b(c+d)你不能理解為a(c+d)/b, 或者a/b *(c+d)

引用:
原帖由 lrr174 於 2020-11-23 01:02 PM 發表

代數 既特徵是有 變數, 問題中既公式冇變數 .... 所以與代數無關
代數點解一定有變數?
given a=6, b=2, c=1,
a/b(c+b) 邊度有變數?

a/b(c+b), 這裡的(c+b):
不能放在"/" 上面,即寫成a(c+b)/b

也不能放在"/" 旁邊,即寫成a/b *(c+b)

只能放在"/" 下面寫成a/b(c+b), 即是標題的題目。

小一數學必須寫成6÷2x(1+2)才能正確理解。

這是出題者給小學生出題的錯誤,但是算式本身沒有含糊。答案是1。

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2020-11-23 01:11 PM 發表

其實就算係代數去計
6/2(1+2) 要計 咗 2(1+2) 先,係因為 [2(1+2)] ,而個 [] 中括號省略咗。
沒有省略,請看上一個帖。

引用:
原帖由 wilsonabcd 於 2020-11-23 01:56 PM 發表

錯6/2(1十2)
拆解是6/2÷1/(1十2)
=6/2x(1+2)/1
=3x(1十2)
=9
錯,我只係以題目6/2(1+2)來運算

你自己將題目加料(÷1/), 咁你中意個答案係咩都得啦。😂

都唔使搞到你咁複雜,加個乘號響括號旁邊咪得囉 6÷2x(1+2)。

個重點係你加左料,同原來算式唔一樣呀。

引用:
原帖由 fruitboy 於 2020-11-23 02:17 PM 發表
都講左係9囉
數學家用的原則就係小學生原則
覺得代數先岩,只係証明你接受唔到錯誤
小學生原則就應該加返個"x"號。

引用:
原帖由 lrr174 於 2020-11-23 02:21 PM 發表

可是 問題是用了 整數 而並非 可變數 XYZ
整數與變數,並不影響算式本身含意。

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2020-11-23 02:28 PM 發表

其實真係唔使諗到咁複雜。
一個小學生未開始學代數,首先係學四則運算。
你用代數呢個概念去教佢,根本無可能會明。
到上到中一下學期,開始學代數嘅時候,就會學。

你夾硬將一條代數 (6/ 2y) 話用四則運算拆唔到。咁就有啲為拗而拗
學習四則運算為何抽起個"x"?? 順便考埋IQ?

純粹問答案,就條題目我只會話係1。

你話諗多左諗複雜左,咁就係出題者嘅錯。算式本身沒有錯,算出9答案係自己加左料---- "x"

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2020-11-23 02:50 PM 發表

呢條題目係有瑕疵。
但係四則運算當中 “2(“ 確實係可以理解為 “2x(“
我冇否認2(1+2) 與 2x(1+2)嘅答案係一樣喎,或者可以話2(1+2)=2x(1+2)

但係在一條算式裡面,2(1+2)就不能單純理解為2x(1+2)。我視題目算式是一條數學題,並不管它是小學題目或者是大學題目,總之就是6÷2(1+2),不能因為它是一條小學題目就更改答案,想成是出題者漏左個"x"。

引用:
原帖由 fkilling 於 2020-11-23 03:15 PM 發表

數學定律規定先乘後除,自己上網找資料。
個乘號呢?響邊度?

引用:
原帖由 lrr174 於 2020-11-23 03:45 PM 發表

出題者漏左x  .... 6/2x(1+2)

又或者出題者漏左() .... 6/(2(1+2))

都唔關事, 因為 出題者 就係固意 6/2(1+2)
所以無須理會佢故意遺漏與否,就條題目去解答就得嘞。漏左d咩都好,係出題者錯,我照題目答我冇錯。

引用:
原帖由 fkilling 於 2020-11-23 09:59 PM 發表

你咁都睇唔到,你咁優秀好難得
Re:#576

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]