• 瀏覽: 57,613
  • 回覆: 686
  • 追帖: 2
+19

個人理解 6÷2(1+2)=1
(6÷2)(1+2)=9
不過左至右計法唔係拗左好耐咩

引用:
原帖由 siuroy123 於 2020-11-22 11:54 PM 發表
英國民眾封城期間深感無聊,早前有網民在Twitter發起解開數學題「6÷2(1+2)=」的挑戰,引起「答案是1」或「答案

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20201122/photo/bkn-20201122080009481-1122_00992_001_01b.jpg?20201122080331

咁咪好囉 計算方法只有一個唔使拗:lovelines ...
其實呢題重點係考個人識唔識代數
如果識代數,1定係1,因為一睇就知係代數寫法,括號之前無乘號
如果只識4則運算,1定係9,因為唔識代數記號,以為普通4則運算

結論:答1識代數, 答9唔識代數

係邏輯學叫歧義謬誤
歧義謬誤是由於語言歧義導致無效推理的現象,是一種言詞謬誤
歧義是一個字詞語句可理解為多種意思的現象。
歧義容易造成誤解與誤會,比如某甲用某語句想表達 A 意思,某乙卻理解為 B 意思。

有乜好拗?一於中間落墨,答案係5。

引用:
原帖由 初級投資者 於 2020-11-23 12:46 AM 發表

計算機唔識解決左個括號先,只係由左至右計算
事實係咁,數學上沒有先乘後除嘅規矩,答案只會係9,唔會係1。不過呢度好多人唔講規矩,主觀想法行先,政治係咁,連計數都係咁

DQ啦

引用:
原帖由 hellexpress 於 2020-11-23 01:35 AM 發表

唔係
6÷2×(1+2) = 9
6÷2(1+2) = 1

6Y÷2Y(Z+3) = 3/(Z+3)
6Y÷2Y×(Z+3) = 3(Z+3)
就係咁囉

引用:
原帖由 productdesigner 於 2020-11-23 01:01 AM 發表
如果用代數計應該係1
6/2(1+2)  let a=1,b=2
2(a+b)
   6       6  
2a+2b = (2+4) = 1
點解2(a+b) 一定係份母?
橫向睇 2(a+b) 前面冇括號
唔係應該6/2 x (a+b) 會合理點嗎?
事實証明唔應該咁懶SKIP 個乘號。
有寫足乘號括號自然少左爭議。

引用:
原帖由 kleeeenex 於 2020-11-23 01:43 AM 發表

事實係咁,數學上沒有先乘後除嘅規矩,答案只會係9,唔會係1。不過呢度好多人唔講規矩,主觀想法行先,政治係咁,連計數都係咁
事實係你連計數機唔同model答案唔同都唔知, 點解會計咗無乘號嘅乘法先都唔知 :0)

問題的核心係:
1. 2(1+2)係咪就完全等同2x(1+2) , 
2. 又或者2(1+2)係唔係正確的表示方式

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2020-11-23 12:51 AM 發表

數學解釋唔係就咁用文字理解嫁。如果要答案係1,條formula要咁寫

6 / [ 2 (1+2)]
6÷2y = 6÷2×y 你都講得出口嘅 :0)

引用:
原帖由 siuroy123 於 2020-11-22 11:54 PM 發表
英國民眾封城期間深感無聊,早前有網民在Twitter發起解開數學題「6÷2(1+2)=」的挑戰,引起「答案是1」或「答案

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20201122/photo/bkn-20201122080009481-1122_00992_001_01b.jpg?20201122080331

咁咪好囉 計算方法只有一個唔使拗:lovelines ...

哩條數問過多次

引用:
原帖由 garycole 於 2020-11-23 01:55 AM 發表

點解2(a+b) 一定係份母?
橫向睇 2(a+b) 前面冇括號
唔係應該6/2 x (a+b) 會合理點嗎?
事實証明唔應該咁懶SKIP 個乘號。
有寫足乘號括號自然少左爭議。
代數記法,一定係2(a+b)先計

引用:
原帖由 初級投資者 於 2020-11-23 12:39 AM 發表
我自己覺得是1,應該解左括號那部份先。
如果想答案是9,應該咁出題目6÷2×(1+2)
i think so

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]