• 瀏覽: 53,499
  • 回覆: 686
  • 追帖: 6
即係問6÷2×(1+2)係咪等如6÷2(1+2)

熱賣及精選

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽

回覆 引用 TOP

先乘除,後加減

回覆 引用 TOP

如果用代數計應該係1
6/2(1+2)  let a=1,b=2
2(a+b)
   6       6
2a+2b = (2+4) = 1

花生者清,當局者迷-y( ̄Д ̄)。oO○物離鄉貴,人離鄉賤
沒有永遠的朋友,也沒有永遠的敵人,只有永遠的利益。
把手握緊,裡頭什麼也沒有;而鬆開手,你所擁有的是一切。
等於9

回覆 引用 TOP

先乘,後除。

冇咩好爭議

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 siuroy123 於 22-11-2020 11:54 PM 發表

英國民眾封城期間深感無聊,早前有網民在Twitter發起解開數學題「6÷2(1+2)=」的挑戰,引起「答案是1」或「答案

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20201122/photo/bkn-20201122080009481-1122_00992_001_01b.jpg?20201122080331

咁咪好囉 計算方法只有一個唔使拗:lovelines ...
樓據呢個算式計出應該係 9,你話要我諗第二個答案就唔係咁樣寫條式出黎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 siuroy123 於 22-11-2020 23:54 發表

英國民眾封城期間深感無聊,早前有網民在Twitter發起解開數學題「6÷2(1+2)=」的挑戰,引起「答案是1」或「答案

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20201122/photo/bkn-20201122080009481-1122_00992_001_01b.jpg?20201122080331

咁咪好囉 計算方法只有一個唔使拗:lovelines ...
https://www.wolframalpha.com/input/?i=6÷2(1+2)
The Exact Result is 9.
乘除的位置可以互換。
6÷2(1+2)
= 6÷2×3
= 6×3÷2
= 18÷2
= 9

民主必然高壓,高壓自然暴力。
這個世界你中有我,我中有你。
都唔知要拗D咩
做過ALGEBRA都知

6X÷2(X+2X)= 1

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 withorwithoutu 於 2020-11-23 12:51 AM 發表

即係問6÷2×(1+2)係咪等如6÷2(1+2)
唔係
6÷2×(1+2) = 9
6÷2(1+2) = 1

6Y÷2Y(Z+3) = 3/(Z+3)
6Y÷2Y×(Z+3) = 3(Z+3)

1呀..
點會係9...

Le vent se lève, il faut tenter de vivre      [ Le Cimetière marin, Paul Valéry ]

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2020-11-23 12:13 AM 發表

錯晒,
一個都冇得留低, 即係0,
依家立法會犯民議員係0.
係2,如唔計蟲軚=1

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]