• 瀏覽: 57,599
  • 回覆: 686
  • 追帖: 2
+19
引用:
原帖由 richandhealthy 於 2020-11-23 03:23 AM 發表

教左幾十年都係括弧內數字先乘旁邊數字,而家即係『周刊』忽然叫讀『周康』先啱一樣
google 有網上計算機, 答案係9

計出係1係100年前嘅方法
現代方法係9
加個X號就無得駁啦

呢的小學數學題目都攞出來?仲以為佢的疫苗有新進展或成功率攞出來,唔好淨係識講【差不多】先架。

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2020-11-23 12:34 AM 發表

我部小米手機的答案係9.
係喎

引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2020-11-23 01:58 AM 發表

6÷2y = 6÷2×y 你都講得出口嘅 :0)
好無謂……「想搵咩」先係核心……我有半打蛋想平分畀「兩個客嘅『日常用餐次數』」或想知以「半份」「半打蛋」支援「客嘅日常用餐次數」?由細做數都話要睇題目㗎喇。

Terms同abbr. Signs……比較返 6/2×(1+2) 嘅話有冇唔同講法?

先前已另有網民以正統正確寫法 6/[2(1+2)] 嚟示意答案為1嘅題目。

#找碴

括弧係貼住2字後面當然係當一舊咁去計啦,好似中文都係,我和他(小明),他就是小明,括號的特性其實好清楚

新規定順序先括號,左到右。
6÷2x3=3x3=9

答案係:9 

-----------
2(1+2)
=1

--- x (1+2)
=9

當你寫2(1+2)既時候,說明原本係(2+4),所以答案一定係1

呢條數學題 ..

同香港報紙既標題一樣 ...

兒子生性病母倍感安慰 ..

我都知!!答案係啊拉伯數字!!

計到1既係on9仔,9係正常人

引用:
原帖由 siuroy123 於 2020-11-22 11:54 PM 發表
英國民眾封城期間深感無聊,早前有網民在Twitter發起解開數學題「6÷2(1+2)=」的挑戰,引起「答案是1」或「答案

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20201122/photo/bkn-20201122080009481-1122_00992_001_01b.jpg?20201122080331

咁咪好囉 計算方法只有一個唔使拗:lovelines ...
雖大 雖惡 雖正確

乜乜咁深咩,括弧入面既數係必須同貼住既數計咗先,就係咁簡單
當你將括弧入面數即代做X就明

6÷2(1+2)

=6÷2X

=6÷2(3)

=6÷6

=1

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]