• 瀏覽: 39,492
  • 回覆: 190
+4
引用:
原帖由 真灰大樹 於 2020-11-23 12:10 AM 發表

第一個有問題, 照顧唔黎既,唔好生第2個
識個夫妻, 佢地小宇宙強大啊, 係呀我女有咩咩症(唔記得咩名)

無野架, 而家好多人都係屋企工作

好多名人都係咁啦, 可以有自己工作室,可以...

照顧長年病老人,同等殊兒童,要有無限eq
這個病不是一出世就會知道的,好多去到讀書才慢慢發覺得到,也有人是出來做嘢才知道自己有這個病。

Rip

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-11-23 12:20 AM 發表
因為中國大陸政府和商業會盡量去遷就每一位中國人,所以它們都得民心了,而香港的高層因為根本不會去遷就下層,所以精神病患率高企。所以說中國的社會是受到更嚴格的管控,做得比香港這種民主自由社會更優秀,時間會證明出來。
我話唔關事。系住屋空間問題,同人比人自加壓力問題。。。我系大陸開廠,住幾千尺屋,都唔使一千萬。心情都好好多,但系香港。果幾百尺就要一千幾百萬。壓抑到透唔到氣。。再加上人多地方細,邊個有錢,邊個無錢。好易影響到你,哩方面又系壓力。外加媒體十有八九發布負能量,系大陸就報喜不報憂多。所以本身意志力一般既人,自殺機會比大陸大好多

情緒病人,諗唔開,好多都會自殺,張國榮都係患有抑鬱症走去自殺

所以單身有單身嘅快樂!至少唔會咁多責任煩惱夠使夠着足夠

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-11-22 11:43 PM 發表
其實真不太明, 佢話仔女有問題, 但又可以考入大學??
同事個女亞士保加症,今年入咗英國劍橋讀醫科。

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2020-11-22 10:05 PM 發表
患亞氏保加同抑鬱?

咁好可能有參與暴動同企圖無差別屠殺香港市民
如果搵到個反黃嘅亞氏保加你有無打算謝罪

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-11-22 11:43 PM 發表
其實真不太明, 佢話仔女有問題, 但又可以考入大學??
其實你係咪覺得讀大學必要條件包括社交無問題, 資優讀書叻係會入唔到?????

引用:
原帖由 好味的榴槤 於 2020-11-22 11:47 PM 發表
人一黃,家破人亡
你班保守派單純反對人地搞到你又好撚好嘅, 係咪搵到個反黃亞氏保加你就死全家先?

患者,唔會主動,搵人解決情緒問題

家人/朋友,主動幫患者解決情緒問題

學校,社工,要負責。
16歲中學生,10月開始冇返學,成50日都有,冇跟進?

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 23-11-2020 00:59 發表

我話唔關事。系住屋空間問題,同人比人自加壓力問題。。。我系大陸開廠,住幾千尺屋,都唔使一千萬。心情都好好多,但系香港。果幾百尺就要一千幾百萬。壓抑到透唔到氣。。再加上人多地方細,邊個有錢,邊個無錢。好易影響到你,哩方面又系壓力。外加媒體十有八九發布負能量,系大陸就報喜不報憂多。所以本身意志力一般既人,自殺機會比大陸大好多
各下所言甚是,我們都應該要好好參詳各下的見解。
支持你!

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2020-11-22 10:05 PM 發表
患亞氏保加同抑鬱?

咁好可能有參與暴動同企圖無差別屠殺香港市民
你老母你係要屌,咪學人抽死人政治水

有阿樹保加, 吾系有弱智, 似乎弱智 邊緣

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]