• 瀏覽: 3,267
  • 回覆: 49
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 貓男 於 2020-11-23 03:14 PM 發表

當年芬蘭被打到痛,怕了打;
蘇聯打得過癮,但亦冇肉食,唔想打。
雙方都唔蠢,芬蘭冇能力玩死魚破網;
蘇聯亦無謂單單為咗過手癮就去趕狗入窮巷。
結果,才有蘇芬那個外交政策。

反觀香港嘅民主發展,本來就循序漸進,
冇咩所謂嘅"弱勢",亦冇咩中央打壓。
不過有啲傻L覺得咁嘅速度咁嘅發展,西方社會實在太被動,亦冇油水撈;
結果就諗住狐假虎威,
睇吓揸住枝雞毛可唔可以當領咗枝箭發動 ...
大白話是國安法已立,香港黃人已成西方國家棄子,再也作不了怪。這時侵是否該給個下台階讓別人華麗轉身呢?

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-11-23 15:27 發表

大白話是國安法已立,香港黃人已成西方國家棄子,再也作不了怪。這時侵是否該給個下台階讓別人華麗轉身呢?
condom點反轉都係condom,
唔會話爭取吓freedom啲渣古就會進化成gundam。

其實,之前香討有黃撚話芬蘭係抗爭典範

引用:
原帖由 真威寶 於 2020-11-23 01:23 PM 發表

如果有血性 點解唔留返到抗爭?講到底黃屍曱甴就係自私
錯啦....班黃友只會叫人地做,叫人地去衝....
佢地自己就響後面睇住人地死,人地死左佢地就會衝過黎食人地既人血饅頭......

班所謂"和你死",個個走去捐錢捐八仔,話就話要做"贖罪卷",實際上就係叫班黑暴"你幫我去衝,你死左我就會去拜你"......

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-11-23 04:18 AM 發表
話之你死人!
香港已經無得救!
宜家走佬去英國,先會有自由和民主!
那你趕緊走啊

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-11-23 11:00 AM 發表
不是很懂樓主想表達什麼?
中央要做什麼讓香港人安心?
還是香港要做什麼讓中央安心?
畢竟芬蘭跟俄羅斯是不同國家,不同種族
香港是中國一部分,一國兩制,互信基礎是誰破壞的
中央政府信守承諾,沒插手管香港內政
才會被有心人搞破壞
今天才要出如此重手平亂
相信這一代人很難平心靜氣坐下來,想一下香港到底需要什麼?
X2

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-11-23 12:16 PM 發表

給非建制人士建議? 你是搞錯對象
他們的老闆是美國,你是要跟美國建議嗎?
香港會搞到今日的困境,是外國勢力介入,養了一班走狗搞破壞
香港回歸至今已經二十三年
反對派人士講一國兩制已死,一國兩制失敗,名存實亡
中國唔守信用,違反聯合聲明,回歸後就聽到而家
另外民主派向台灣民進黨拜師學藝,可謂如出一轍
香港已經台灣化
今天點解大家成日聽到武統,似乎越黎越接近
台灣政府定左條底線拒 ...
完全同意
所以香港反動派這次中央要一次性剿滅
對美國豢養的漢奸反動派的仁慈就是對自己的殘忍
這樣的教訓 歷歷在目

那些可以回到可以效忠國家與特區的 忠誠現有體制的 反對派
可以繼續讓他們進入體制
否則都一次想剿滅
斷了他們繼續禍港亂港的 機會

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-11-23 09:38 PM 發表

這片文章與建制一些人想法應該很有共鳴
建制一些人獨立是不會想,但想成為一個小朝廷到是真
有人是想把香港從直轄與中央的地方特別行政區(直轄市級別)
變為政治實體
讓香港特區與內地中央政府平級

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-11-23 08:18 PM 發表
其實,之前香討有黃撚話芬蘭係抗爭典範
呀!芬蘭抗爭,西方各國袖手旁觀,自己死傷慘重喎,又乜值得學?

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-11-23 09:31 PM 發表

這片文章意有所指
我沒理解錯是拿芬蘭比作香港
是的,固然香港不是一個國家,但芬蘭的以小事大讓前蘇聯事事放心是值得學習的。

兩地合作,講的係經濟現實,不是計什麼政治。逼近眼前的,也不是中港合作,應更務實的著手粵港、大灣區、滬港... 合作,對外還是對內等等;現時香港正孤島化,不能等剩下的支柱崩潰才補牢。

政治問題,前題仍在去殖失敗,民族慨念薄弱的枝點上。這是蘇芬同中港問題最大分別。做得多傷害民族感情的事,自然失去國民信賴;這些不會憑經濟互補利益可填補。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]