• 瀏覽: 13,239
  • 回覆: 156
  • 追帖: 1
+10
我覺返學係個人生過程,學到知識固然係目標,過程中更應該到與家庭外的眾人如何溝通相處,與人和諧共融的技巧,有挫折亦是一種磨合。港人嚴人寬己,只求分數,造成新一代普遍驕縱,無同理心,低抗壓性……老師家長更要做好大人的對話,而非跳入去指責。大家都缺失左對小朋友深層的人生觀培養。

而家玻璃心嘅唔一定係學生,啲家長嘅玻璃心比學生重要薄,一碰就碎。

引用:
原帖由 walkera2006 於 2020-11-22 05:01 PM 發表
取消中文科啦,專注讀英文最有用,世界通行
要做一個成功嘅漢奸,懂得中文係好重要!聞說cia聘請員工,美軍招募軍人,懂中文著數多籮籮,你out 喇!

引用:
原帖由 Acctmad 於 2020-11-22 12:05 PM 發表
家長投訴老師嚴格捉「錯字」的新聞已經屢見不鮮。近日有家長大呻,孩子的功課上被老師圈起了一個「知」字,但在網上搜尋了一番後,仍然不知道到底錯在哪裡,令其非常苦惱!

有家長日前在社交媒體Facebook群組「Tai Po大埔」上發文,指自己孩子的寫字功課上,被老師用紅筆圈住了其寫的「知」字,但無論她在網上怎樣搜索,都發現不到孩子到底寫錯了甚麼。這名家長被弄得「懷疑人生」,又心疼表示「唔想小朋友改完再 ...
教不嚴、師之惰
怪獸家長生埋怪獸仔女,老師教學生,連父母都教埋,仲瓜瓜嘈

引用:
原帖由 大林林 於 2020-11-22 06:06 PM 發表

教不嚴、師之惰
怪獸家長生埋怪獸仔女,老師教學生,連父母都教埋,仲瓜瓜嘈
老師英文口音重港味,怪獸家長閃電走出嚟呱呱叫,投訴老師何德何能教英文

呢位家長今日喫咗C未??

引用:
原帖由 Acctmad 於 2020-11-22 12:05 PM 發表
家長投訴老師嚴格捉「錯字」的新聞已經屢見不鮮。近日有家長大呻,孩子的功課上被老師圈起了一個「知」字,但在網上搜尋了一番後,仍然不知道到底錯在哪裡,令其非常苦惱!

有家長日前在社交媒體Facebook群組「Tai Po大埔」上發文,指自己孩子的寫字功課上,被老師用紅筆圈住了其寫的「知」字,但無論她在網上怎樣搜索,都發現不到孩子到底寫錯了甚麼。這名家長被弄得「懷疑人生」,又心疼表示「唔想小朋友改完再 ...
係錯喎

小學中文科唔係學筆劃就係筆順,圈得緊係有錯啦
作為家長,自己hea仲要教下一代

引用:
原帖由 stevenhendry 於 2020-11-22 03:46 PM 發表

香港人其實係想改用簡體字
香港人其實改緊用😊😀😁😂🤣呢類語言。日後唔會懂得乜繁體簡體甚至英文呢D咁複雜過時既文字。連個腦都就黎唔需要,俾AI取代。

引用:
原帖由 半夜永恆的羊 於 2020-11-22 17:35 發表
小小事又話崩潰。人生又幾萬宗大事。就要跳樓。要學冇齒就無敵了。
報紙佬誇張手法啫

而家啲人真係好得意,做錯事之後係要求別人改規則令到自己由錯變對。

以前學生要用字貼寫毛筆字
筆劃順序
依家求求其
似個形就算

引用:
原帖由 1001day 於 2020-11-22 13:40 發表
知字呀連中文字都寫錯做愛就識無人教呀,生隻叉燒好過啦.
https://bihua.51240.com/e79fa5__bihuachaxun/
指正得好清楚

引用:

算吧啦,依+的王魯師。只識都反正府反國家。教學生做漢奸。

小學果時要 做書法功課

D 墨.好臭

本簿D紙好薄...攝D 唔知帖照抄.. 唉..

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]