• 瀏覽: 11,308
  • 回覆: 156
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 正人正貨 於 2020-11-22 10:56 PM 發表

有,改做(你媽個閪)
你唔可以鬧中國,俾人報國安拉你?

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2020-11-22 10:55 PM 發表

咁你又唔可以要求啲小朋友咁多嘅,對於他們來講,老師就是高不可攀的,很多小朋友都無膽質疑老師的。
亦因如此,才會令到那些黃老師咁容易洗小朋友腦囉。
吓!不明就問,是求學應有的態度,怎麼就成了質疑?
要這樣,那就是家庭教育先出問題吧。

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2020-11-22 01:06 PM 發表

我就認為家長應該與老師溝通一下,問下老師錯在那裏,要如何改正,才是正道。而作為老師嘅,亦應該向學生解釋番個字錯喺邊度,否則你只係圈咗下,學生亦未必知道錯嘅原因。
X2

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Acctmad 於 22-11-2020 12:05 發表

家長投訴老師嚴格捉「錯字」的新聞已經屢見不鮮。近日有家長大呻,孩子的功課上被老師圈起了一個「知」字,但在網上搜尋了一番後,仍然不知道到底錯在哪裡,令其非常苦惱!

有家長日前在社交媒體Facebook群組「Tai Po大埔」上發文,指自己孩子的寫字功課上,被老師用紅筆圈住了其寫的「知」字,但無論她在網上怎樣搜索,都發現不到孩子到底寫錯了甚麼。這名家長被弄得「懷疑人生」,又心疼表示「唔想小朋友改完再 ...
寫得都幾醜,你話係3歲細路寫都無咩問題既!

民主必然高壓,高壓自然暴力。
這個世界你中有我,我中有你。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 woshizhenzhen 於 23-11-2020 02:16 發表

吓!不明就問,是求學應有的態度,怎麼就成了質疑?
要這樣,那就是家庭教育先出問題吧。
岩呀!

民主必然高壓,高壓自然暴力。
這個世界你中有我,我中有你。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 崖上的地獄 於 2020-11-22 09:33 PM 發表

指正寫得唔好都係罪,唔L係呀,藍小陣啦dllm
我中意,dllm.叫梨魯武來吹,屌

點講都係老師問題,你圈完話人錯應該響側邊寫幾隻字解釋下錯咩,小朋友先識糾正,咩都唔講叫人自己Google 咩?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2020-11-22 01:06 PM 發表

我就認為家長應該與老師溝通一下,問下老師錯在那裏,要如何改正,才是正道。而作為老師嘅,亦應該向學生解釋番個字錯喺邊度,否則你只係圈咗下,學生亦未必知道錯嘅原因。
下下叫人指出錯處,
學生變咗冇積極性,
而家老師圈咗錯字,
學生應主動去尋找錯處,
學生尋找後發覺老師錯呢!
又或者兩種寫法都得呢!
從錯誤中學習。

回覆 引用 TOP

有國安法,老師唔敢亂搞事,唯有用另類手法讓學生自小憎恨中文,慢慢潛意識憎中國。

做偏旁時,捺變點!
老師解釋唔清楚!

引用:
原帖由 kingking99 於 2020-11-22 04:18 PM 發表

如果是讀大學中文系,或者寫書法,覺得這樣嚴格要求可以接受,但一般學生功課,不去教導學生學習該科目更多的知識,而是吹毛求疵在一個小點上,是否捨本逐末?
寫書法絕對不嚴格
大學中文系去研究筆劃?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Chan_Tai_Man 於 2020-11-23 09:00 AM 發表

有國安法,老師唔敢亂搞事,唯有用另類手法讓學生自小憎恨中文,慢慢潛意識憎中國。
藍到病入膏肓

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 brug 於 2020-11-23 09:58 AM 發表

做偏旁時,捺變點!
老師解釋唔清楚!
這是書法寫得好睇的基本原則而已

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 87141635 於 2020-11-23 08:06 AM 發表

我中意,dllm.叫梨魯武來吹,屌
dllm 咪係囉唔好話老師唔教

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 buddy-wah 於 2020-11-22 12:37 PM 發表

怪獸家長,很明顯係錯啦,不是 "人",是一點, 老師糾正你錯誤,就話太嚴,唔話你錯,就會話老師馬虎。
但係 硬筆字. 不宜用 毛筆字 既標準 評定

本文可能虛構,如有雷同實屬巧合; 所載資料不構成招攬、要約或建議。超連結只供網址參考請勿點擊。勿對號入座。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]