• 瀏覽: 13,211
  • 回覆: 156
  • 追帖: 1
+10
家長投訴老師嚴格捉「錯字」的新聞已經屢見不鮮。近日有家長大呻,孩子的功課上被老師圈起了一個「知」字,但在網上搜尋了一番後,仍然不知道到底錯在哪裡,令其非常苦惱!

有家長日前在社交媒體Facebook群組「Tai Po大埔」上發文,指自己孩子的寫字功課上,被老師用紅筆圈住了其寫的「知」字,但無論她在網上怎樣搜索,都發現不到孩子到底寫錯了甚麼。這名家長被弄得「懷疑人生」,又心疼表示「唔想小朋友改完再改又摺角」,更嘲諷指自己可能要「重讀小學」、「生仔要先讀中文系」。

帖文一出,留言區立刻出現一片罵聲,大批網民都認為該名老師實在過於嚴格,擔心做法可能會容易令小朋友灰心喪氣,「其實不如要啲細路用返毛筆啦」、「好打擊小孩自信心,磨滅自主學習動機」、「又唔係做書法家,咁細嘅野,我睇左陣都唔知有乜分別」、「寫得咁正宗,機械人咩」。另外亦有人替小朋友抱不平,指出現今有很多成年人都會打字或語音輸入,「而家都唔會拎起支筆寫字」,認為該名老師的做法苛刻。

不過,亦有不少網民指出這次「案例」中,小朋友的確寫錯了字,「個矢字,右手邊係一點,唔係像人字」、「係咪有少少穿頭?」、「細個我老師教落,中文字要有筆順之餘,筆劃長短都好重要,此乃繁體字的學問」。

------------------------------
咁搞落去,中文科只會變得神憎鬼厭。

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1429967/即時-港聞-維港會-知-字無端被老師圈錯-家長崩潰-生仔要先讀中文系

個家長應該去學校問過究竟.

下下上網公審,佢個細佬喺學校嘅前景多數仆街了

個矢字邊囉,佢寫咗個天字咪錯啦!

怪獸家長,很明顯係錯啦,不是 "人",是一點, 老師糾正你錯誤,就話太嚴,唔話你錯,就會話老師馬虎。

引用:
原帖由 Acctmad 於 2020-11-22 12:05 PM 發表
家長投訴老師嚴格捉「錯字」的新聞已經屢見不鮮。近日有家長大呻,孩子的功課上被老師圈起了一個「知」字,但在網上搜尋了一番後,仍然不知道到底錯在哪裡,令其非常苦惱!

有家長日前在社交媒體Facebook群組「Tai Po大埔」上發文,指自己孩子的寫字功課上,被老師用紅筆圈住了其寫的「知」字,但無論她在網上怎樣搜索,都發現不到孩子到底寫錯了甚麼。這名家長被弄得「懷疑人生」,又心疼表示「唔想小朋友改完再 ...
我就認為家長應該與老師溝通一下,問下老師錯在那裏,要如何改正,才是正道。而作為老師嘅,亦應該向學生解釋番個字錯喺邊度,否則你只係圈咗下,學生亦未必知道錯嘅原因。

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2020-11-22 01:06 PM 發表

我就認為家長應該與老師溝通一下,問下老師錯在那裏,要如何改正,才是正道。而作為老師嘅,亦應該向學生解釋番個字錯喺邊度,否則你只係圈咗下,學生亦未必知道錯嘅原因。
正解

知字呀連中文字都寫錯做愛就識無人教呀,生隻叉燒好過啦.
https://bihua.51240.com/e79fa5__bihuachaxun/

一方面話要保留廣東話,繁體字,另一方面又怪老師糾正細路寫錯字,啲人真係好好笑。

唔知係小學幾年級
越低年級會越嚴格
因為小一嚟自唔同幼稚園
唔知上一手老師點教法
為咗統一小學標準會捉得緊啲
有時啲正確寫法係唔同大人寫開嘅筆法
家長真係要多同老師溝通

矢字作為部首,嗰撇要改為點!
好多字都係如林字個木字,地字個土字……
唔識就虛心D啦!

應該問個教師 個字錯喺邊

引用:
原帖由 Acctmad 於 2020-11-22 12:05 PM 發表

有家長日前在社交媒體Facebook群組「Tai Po大埔」上發文,指自己孩子的寫字功課上,被老師用紅筆圈住了其寫的「知」字,但無論她在網上怎樣搜索,都發現不到孩子到底寫錯了甚麼。這名家長被弄得「懷疑人生」,又心疼表示「唔想小朋友改完再 ...
現在家長和教師既水準都低

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2020-11-22 01:46 PM 發表
矢字作為部首,嗰撇要改為點!
好多字都係如林字個木字,地字個土字……
唔識就虛心D啦!
原來如此~ thanks, 學到野了。

引用:

口字邊寫錯又唔圈 個矢無錯就圈

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]