• 瀏覽: 49,981
  • 回覆: 32
  • 追帖: 1
+9
食物及衛生局發言人表示,本地新冠肺炎疫情急速惡化,政府將會為本地感染確診的市民提供一次性的津貼,金額為一筆過5000港元。詳情稍後會由勞工及...

我想問幾時先可以炒左陳笑始........ 點會比錢鼓勵人中毒. 妳可以比錢鼓勵人檢測, 唔可以比錢鼓勵人中毒.

妳讀書果陣, 考第尾/留班會唔開心, 妳又會唔會比錢考第尾果個呢? 呢個係Incentive 既問題呀局長.

妳鼓勵人中招, 咁米個個去Staycation 咯.

"獎勵" 只可以用係妳想見到的事. 唔可以獎勵比妳唔想見到的事, 明嗎?

陳局長, 以檢疫角度去睇, 我相信每一個自願檢測中招的人, 減你$5000 人工, 可能更有效.

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1929897/即時-港聞-確診市民可獲5000元津貼-陳肇始指毋須資產審查

引用:
原帖由 chun4321 於 2020-11-22 11:28 發表
政府又益自己友,D五毛死藍屍去跳舞又吾帶口罩而家重要有錢收
又唔好成日用呢D 政見去睇事. 果批跳舞有錢到唔會Care 呢$5000.

引用:
原帖由 一休門生 於 2020-11-22 11:34 發表
會否鼓勵左D唔識死的無業漢突登增加自己感染風險..
一定會. 另外後生仔都會周街去.

同埋成件事個"Incentive" 係錯. 唔可能鼓勵人中招的. 中左招如果生活有困難, 可以用現行社福去解決.

引用:
原帖由 中秋綠色的留言 於 2020-11-22 11:40 發表

之前入駿洋,可以包食宿,已經有人專登出入關卡呃飲呃食啦仲要攞埋日用品走之後先話要收錢白痴政府
真係要炒局長. 唔可能想到呢D 咁低能既政策架.

引用:
原帖由 單嫖獨賭kaka 於 2020-11-22 11:39 發表
後生仔放心出去蒲

中獎有5000,塵笑恥好撚野呀
襯未講個計劃詳情, 好緊急剎停佢啦. 呢單野我估有九成人都知有問題.

引用:
原帖由 tony.hk 於 2020-11-22 11:49 發表
反對果啲真係多撚餘…………

本港確診個案至今只係幾千宗,每人派5千都唔使1億,意見多多但無一個係幫到手
錢唔係問題. 但效果出來係會推動人中招呢個係大問題.

引用:
原帖由 Parkwood 於 2020-11-22 12:02 發表
黐Q線

中咗果班好似酒吧果D咁
根本就行為上有問題

假設有人唔守D乜令物令中L咗
咁點???
一邊罰佢,一邊又俾津貼佢ar ?????

你陳肇始係唔係黐ga ???????

無錯. 陳肇始真係唔夠班. 我覺得佢真係無資格做局長.

唔可以津貼妳唔想見到既事. 咁簡單都唔識.

引用:
原帖由 H叔 於 2020-11-22 12:12 發表

咁又唔得,罰錢會搞到啲人有病唔去睇,到時爆得仲勁。不過政府咁派錢真係戇鳩
佢話怕人唔檢所以比錢中招既人. 真係低B .. 如果真係鼓勵人檢測, 直接派錢比檢測既人米算咯. (不容許重覆)

派錢比人中毒, 真係聞所未聞

引用:
原帖由 番攤士碌架 於 2020-11-22 12:24 發表

錢如果 唔係問題
應該 鼓勵檢測
每人每次檢測 即派 $500
每星期可檢測一次  
一個月內 有望攪掂 本地個案
無錯, 我讚成鼓勵檢測的. 因為檢測係大家都想見到的. 中招就唔係.

引用:
原帖由 freemind1 於 2020-11-22 12:37 發表
好心陳肇始落檯啦,諗啲岸狗野,全世界只有香港咁廢先諗到,你即係鼓勵班亞三飛返香港收錢,仲有班南亞難民及傭工,我納稅唔係比你班廢公務員咁樣花架
可唔可以加多個熱線投訴呢D 白痴高官.

引用:
原帖由 touya08 於 2020-11-22 12:47 發表

我第一次聽到有政府會派錢鼓勵人去染covid19, 染疫危害公眾安全不單止沒懲罰, 還要派錢? 對住個笑恥我真係暈, 其實防疫同罪案一樣, 只要夠重罰, 市民就會自律盡量唔染疫, 咁先至會控制到疫情, 一係就全城停止及封關14日, 佢又唔做, 攪到越拖越長... 你睇睇澳門中國?
要寫個字比陳局長.

引用:
原帖由 chimpanzee11 於 2020-11-22 12:57 發表

係。。。勤驗,negative 勤有獎。。甘先有效控制疫情架嘛。。癈官。蠢官,傻官,痴官。。
鼓勵人檢測.. 唔係鼓勵人中招. 呢D 高官用腦想下啦.

鼓勵人裝App 等等. 都可以做.

引用:
原帖由 kenyeung88 於 2020-11-22 13:00 發表
我們的政府官員的政策是真的弱智,唔係扮嘅。

利申:一向支持香港政府,但政策實在唔係咁嘅下嘛,你政府一係刋憲全民強制檢測,一係向自願檢測人士派錢鼓勵,邊有咁向確診人士派錢㗎?派錢比確診者會對找出隱形病患者有幫助?我就唔信了!政府應該出強硬嘅政策又唔敢,只會出台埋D弱智政策,想在疫苗普及前搞得掂疫情就出奇了,因為香港就一班白痴官員!
我都係咁話啦, 一向都係中立. 但呢個政策真係好得人驚..

引用:
原帖由 fb8658efe4d22c 於 2020-11-22 13:04 發表

樓主連“獎勵”同“支援”都唔識分
比錢就會成為誘因. 我可以話唔會全部人都引到. 但呢個誘因係會大大影響到坑疫. 係行相反方向.

即係簡單D以讀書做比喻, 你唔會派"支援" 金去全級考最差的人, 雖然考得差, 支援佢好似好合理.

但呢個誘因係令到最差幾個無心機去上進. 然後成個風氣會轉.

呢個係好簡單的道理. 打過工都應該知.

引用:
原帖由 chimpanzee11 於 2020-11-22 13:09 發表

🤣🤣唔係扮無能政府。。一於叫停呢個方案啦。。。比錢鼓勵驗毒人。。negative,有健康碼取錢。。。
Negative + 裝健康碼有$300
Positive + 唔裝App 罰$1000
Positive + 裝App 有 $100.===
只要轉成咁, 個效果都唔同哂.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]