• 瀏覽: 15,121
  • 回覆: 150
+6
【本報訊】去年6月爆發反修例風波後,部分遭警方拘捕的參加者紛紛外逃。台灣媒體曾估計,持旅遊證件及以非法途徑到台灣的港青有數百人之多,當中不少人在當地申請居留或「政治庇護」,但台灣當局拒絕把他們視作難民,至今不少人仍屬滯留台灣一族。據了解,這批港人多為已被本港警方拘捕但尚未上庭或起訴的人士,當中包括涉嫌在去年6月26日包圍灣仔警察總部的「香港民權抗爭」發言人楊逸朗,楊亦是「千個爸媽 台灣助學」計劃的其中一名受惠者.......

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20201122/00176_002.html

「爸媽」被捕,還有數百個「子女」滯留台灣,生活無著落,如何是好?

引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-11-22 08:49 AM 發表
【本報訊】去年6月爆發反修例風波後,部分遭警方拘捕的參加者紛紛外逃。台灣媒體曾估計,持旅遊證件及以非法途徑到台灣的港青有數百人之多,當中不少人在當地申請居留或「政治庇護」,但台灣當局拒絕把他們視作難民,至今不少人仍屬滯留台灣一族。據了解,這批港人多為已被本港警方拘捕但尚未上庭或起訴的人士,當中包括涉嫌在去年6月26日包圍灣仔警察總部的「香港民權抗爭」發言人楊逸朗,楊亦是「千個爸媽 台灣助學」計劃的 ...
舊瓶新酒。 中介代收大量善款話助養曱甴。 但養咗兩期影張相交袋咗就唔見咗人。

唔怪之得香港乾淨咗咁多啦, 原來係去哂台灣省.

冇咗 幾個 「天下父母」支援,呢次班 台灣港青 都唔知點算好,唔知可以搵 簫弱完 同 林榮雞 掛單 呢?呵!相信掛單就得,掛幾百就肯定死!  

黑金落袋。嘆緊世界。
黑暴死活。尤佢死啦。

好似只得幾百萬現金到左台灣
幾百人食飯都未夠啦!斷糧了....

唔好返黎自首呀?台灣好食好住,住耐D無所謂~~~

幾百隻縮頭烏龜去台灣釣魚

引用:
原帖由 tony.hk 於 2020-11-22 09:10 AM 發表
好似只得幾百萬現金到左台灣
幾百人食飯都未夠啦!斷糧了....
幾百萬去咗台灣唔等於落到班曱甴身上呢,中介唔洗食咩?

引用:
原帖由 Tokyo2040 於 2020-11-22 10:13 AM 發表

幾百萬去咗台灣唔等於落到班曱甴身上呢,中介唔洗食咩?
佢地自己做就無問題,如果係中共?肯定話貪官丶狗官囉,從來都係雙重標準兩把尺呢!

引用:
原帖由 banjo. 於 2020-11-22 08:56 AM 發表
唔怪之得香港乾淨咗咁多啦, 原來係去哂台灣省.
其實係好事,恭喜呆灣了

冇腦黃人以為呆灣真係會為左民主而幫佢地.
根本從來就係菜總桶利用佢地來在台灣製造反中情緒, 吸引更多支持者.  
香港黃人對菜總桶來講, 留在香港先有利用價值, 去到呆灣只會係負累.

呢條友食女天使食到暈

政府應該盡快立例管制眾籌。

引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-11-22 08:49 AM 發表
【本報訊】去年6月爆發反修例風波後,部分遭警方拘捕的參加者紛紛外逃。台灣媒體曾估計,持旅遊證件及以非法途徑到台灣的港青有數百人之多,當中不少人在當地申請居留或「政治庇護」,但台灣當局拒絕把他們視作難民,至今不少人仍屬滯留台灣一族。據了解,這批港人多為已被本港警方拘捕但尚未上庭或起訴的人士,當中包括涉嫌在去年6月26日包圍灣仔警察總部的「香港民權抗爭」發言人楊逸朗,楊亦是「千個爸媽 台灣助學」計劃的 ...
「爸媽」被捕,還有契媽、契爺、契哥......
最多咪做契弟 !!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]