• 瀏覽: 2,026
  • 回覆: 29
的確令人眼界大開。一個民運人士提到「民主質量」的標準,當然,甚麼叫做高質量,全由民主派人士評定,媒體如果不符合民主派人士的所謂「質量」,就要關掉。這種邏輯和戴耀廷所講的「違法達義」,一脈相承。民主派人士決定甚麼法律是「公義的」,如果不符合他們所謂公義準則,那些法律就可以不遵守,這是法治的新境界。

現今的世界,已經不是我們熟悉的世界,對法治、自由、民主都可以隨意重新定義。

台灣的廣播電視主管機構國家通訊傳播委員會(NCC),審議台灣旺旺中時媒體集團旗下的中天新聞台續牌時,本來以為是例行公事,怎料七名委員一致通過,不予中天新聞台續牌。

NCC提出了不續牌的四大理由:一、中天新聞台被投訴違紀律嚴重;二、內控與自律機制失靈;三、新聞製播遭受不當干預;四、中天提出的相關改善承諾,未能說明具體可行性。在一個撕裂的社會,媒體被投訴是家常便飯,如果投訴多也是關閉的理由,香港的《蘋果日報》和港台早就應該被關掉了。
https://hd.stheadline.com/news/columns/417/20201121/897756/專欄-巴士的點評-假如有一天-蘋果日報-被封掉
昔日的王丹, 在美台的指揮下混久了,已成雙重標準的混混。
按他的標準就該支持香港政府封殺香港毒傳媒。

熱賣及精選
皆大歡喜!

回覆 引用 TOP

無論如何, 打著民混旗號, 聲音就會響亮

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-11-21 11:57 AM 發表

的確令人眼界大開。一個民運人士提到「民主質量」的標準,當然,甚麼叫做高質量,全由民主派人士評定,媒體如果不符合民主派人士的所謂「質量」,就要關掉。這種邏輯和戴耀廷所講的「違法達義」,一脈相承。民主派人士決定甚麼法律是「公義的」,如果不符合他們所謂公義準則,那些法律就可以不遵守,這是法治的新境界。

現今的世界,已經不是我們熟悉的世界,對法治、自由、民主都可以隨意重新定義。

台灣的廣播電視 ...
喺都要佢哋自己執笠,政府唔會封。
好似連燈咁,封咗嗰網站阿sir去邊度收風?

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2020-11-21 12:19 PM 發表

咁又係

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-11-21 11:57 發表

台灣的廣播電視 ...
千祈唔好封,同人地賭咗餐飯;我買中央唔搞爛果嫁。因為相信爛果冇漆用,中央有意畀佢响度獻世。

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2020-11-21 12:19 PM 發表

造反都咁戇鳩, 唔拉佢地即係唔比面. 不過的確唔會封, 咁先有戇鳩仔前赴後繼去送頭

話唔定國安已掌握左邊個比錢訂毒果

免費睇就捉你唔到, 一比錢就   

無事既,睇毒果無罪,相信我

回覆 引用 TOP

台灣政府封中天的真正理由,並非中天下下同綠色政府作對唱反調
中天如果係台灣有咁大輿論影響力,年初大選藍營就唔會輸到仆街
熟悉台灣有線電視台運作
五十幾台被稱為黃金頻道,收看人數平均會多啲
50 一電台 51 年代 52 中天 53 民視 54 三立 55 TVBS 56 TVBS
52中天空左出黎,一堆支持綠營電台排隊爭呢個頻道
據講最支持現任行政院長蘇貞昌的寰宇電台最有機會補上
蘇貞昌去年做左院長到今日,仲有雄心壯志要爭總統大位
當然希望畀一個親自己的媒體卡到一個黃金頻道
係台灣政治才是第一,媒體言論自由,新聞自由....全都是放屁

香港沒有言論自由?毒果天天出版,傷講電台收正苦錢日日鬧正苦,傷孽電台明幫黑暴黃人又係日日廣播,仲有YIU TV等等,同網上眾多黃屍可以自由自在亂發up風,鄉土都大把反中亂港人士發表高見或轉貼黃媒報導,再簡單一些,街邊都掛滿已完反中反政府banner,其實黃人身在福中不知福,好應該去外國或台灣見識一下

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-11-21 09:46 PM 發表

造反都咁戇鳩, 唔拉佢地即係唔比面. 不過的確唔會封, 咁先有戇鳩仔前赴後繼去送頭
我有一次去報警,阿sir話我報嘅煽動留言佢都嗰群組都收到風,你哋諗喺咩群組呢?
所以咪話班on9仔無腦唔喺扮嘎,成日喺連燈講埋啲on9嘢阿sir嗰度嘅記錄可能每個acc都有電話簿咁厚,要拉人真喺話都無咁易

回覆 引用 TOP

Target 唔係份報紙,係蘋果話事人同埋所有記者

回覆 引用 TOP

要針對既應該係寫報道既人

回覆 引用 TOP

爛果、毒場呢類做假黑媒當然要封

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-11-21 10:37 PM 發表

台灣政府封中天的真正理由,並非中天下下同綠色政府作對唱反調
中天如果係台灣有咁大輿論影響力,年初大選藍營就唔會輸到仆街
熟悉台灣有線電視台運作
五十幾台被稱為黃金頻道,收看人數平均會多啲
50 一電台 51 年代 52 中天 53 民視 54 三立 55 TVBS 56 TVBS
52中天空左出黎,一堆支持綠營電台排隊爭呢個頻道
據講最支持現任行政院長蘇貞昌的寰宇電台最有機會補上
蘇 ...
跟本就想統一晒呆灣媒體,想殺一警百....

回覆 引用 TOP

主題標籤 #戴耀廷
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]