• 瀏覽: 17,448
  • 回覆: 213
+4
本港新冠肺炎疫情有反撲趨勢,食物及衞生局局長陳肇始表示今日(20日)新增26宗確診個案,有21宗屬本地個案,其中跳舞群組多達10人染疫,及有7宗源頭不明個案,涉及的士司機、家庭主婦等多個群組,另有30宗初步確診個案。陳表示,政府將盡快推行3群組強制檢測,包括有病徵人士、院舍員工及的士司機,料衞生防護中心今設疫情記者會交代詳情。截至昨日(19日)本港累計5492宗確診。

陳亦透露,由於最近新增的個案涉及酒店渡假、舞室等未必戴口罩的聚會,形容情況令人憂慮,將檢視社交距離措施,並預告將無可避免地大幅收緊,甚至關閉部分高危處所,惟現今未有具體內容,有消息會盡快公布。

她指,會加強病毒檢測,針對3群組包括有病徵人士、老人院舍職工及的士司機,相關政策局正落實有關強制檢測。她又指,當局了解基層市民,或擔心確診會影響生計,勞福局將對確診新冠肺炎的患者提供一次性津貼,詳情會由有關部門公布。

此外,個別地區及處所將設流動檢測亭,而有提供檢測包的普通科門診亦增至47間,呼籲有去過舞室等高危場所及擔心自己確診的人士盡快檢疫。問及會否煞停與新加坡的「旅遊氣泡」,陳指會因應熔斷機制處理。

打到黎,唔止多左,仲好多源頭不明,可能好多受感染者,在各區出沒,大家小心D.

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201120/bkn-20201120113752931-1120_00822_001.html

沒完沒了!
政府政策失敗,部分港人自私幼稚,全港受累。

強制全民檢測啦
唔測無健康碼
無得去旅行公幹
使L理班黃人咩

引用:
原帖由 paulchen 於 2020-11-20 02:19 PM 發表
強制全民檢測啦
唔測無健康碼
無得去旅行公幹
使L理班黃人咩
全民測完又點?

一出門口,原來同剛剛入境的阿叉,同一架車返屋企

測完有乜能野用呢請問?

引用:
原帖由 ballking13 於 2020-11-20 14:22 發表

全民測完又點?

測完有乜能野用呢請問?
起碼搵哂全部隱形帶菌者
截斷所有源頭

剛入境阿差要強制隔離14日兼要檢測
你咁介意同阿差一齊返屋企咁咪搬囉

引用:
原帖由 paulchen 於 2020-11-20 02:28 PM 發表

起碼搵哂全部隱形帶菌者
截斷所有源頭

剛入境阿差要強制隔離14日兼要檢測
你咁介意同阿差一齊返屋企咁咪搬囉
咁你要講埋強制阿㕚
一味講全民測試無意義
源頭就是外來輸入,傳本地人
唔做好呢點就叫人測,政府一定比人屌到啪啪聲

引用:
原帖由 ballking13 於 2020-11-20 02:22 PM 發表

全民測完又點?

測完有乜能野用呢請問?
兩手都要做!本地人全部強制普檢,入境嘅全部強制隔離。
奈何正苦兩隻手都硬唔到。

係做就做全民啦,然後所有外來人隔離14日.
出街唔戴口罩嘅人,唔係冇錢買口罩,就係冇腦

二人一枱,封晒啲酒吧,酒店,禁叫雞。

引用:
原帖由 ballking13 於 2020-11-20 14:33 發表

咁你要講埋強制阿㕚
一味講全民測試無意義
源頭就是外來輸入,傳本地人
唔做好呢點就叫人測,政府一定比人屌到啪啪聲
點為之外來輸入傳俾本地人
英美留學生算唔算係本地人?
佢地有香港身分證但拒絕回港入境?
唔全民檢測又點截斷傳染鏈
唔好下下用政冶去挑戰人命

引用:
原帖由 paulchen 於 2020-11-20 02:41 PM 發表

如果14日,唔夠安全,應該隔離21日。

引用:
原帖由 paulchen 於 2020-11-20 02:41 PM 發表

我真係好唔明,香港政府嘅入境自由同強制隔離點解唔可以同時進行,大陸一樣有出入境自由,唔會响關口將你打回頭,只不過係入境自由咗之後,要住酒店隔離14日啫,隔離完咪一樣可以出境自由囉,邊條法律規定出入境自由要同時進行?班膠官到底係咪用屎忽諗野?

多謝陳笑恥縱容下屬沒能令香港有排受。

引用:
原帖由 空空奇談 於 2020-11-20 14:35 發表

兩手都要做!本地人全部強制普檢,入境嘅全部強制隔離。
奈何正苦兩隻手都硬唔到。
兩樣都要做. 是但做一樣都係白廢功夫的.

兩樣都唔做就更衰.

疫情沒完沒了

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]