• 瀏覽: 17,855
  • 回覆: 184
  • 追帖: 2
+5
疫情下市道蕭條,不少人失業,急於找工作。不過日前有玩具店就招聘員工,要求一星期6天工作,每日8小時,但食飯時間僅得30分鐘,月薪為9000至10000元,被網民批評趁經濟不景氣壓榨員工。

該玩具店日前在Facebook專頁貼出招聘告示,打算聘請一名長工,1星期6天工作,只有星期一放假,工作時間從1點半至9點半,只有30分鐘食飯時間,月薪9000至10000元,但如果收及找錯錢要賠錢。另外要求員工要準時、不怕辛苦、略懂日文及有記性。

不過帖文被大批網民斥責壓榨員工,「略懂日文都唔過萬,你係得嘅」、「譚仔洗碗都萬三一個月」、「得半個鐘食飯,仲要得一皮?」而該店其後表示,考慮大家意見後,薪酬該爲14000至15000,工作時間改為12點至晚上10點,及有60分鐘食飯時間。不過要求亦隨之提高,「大學畢業或日文3級能力以上。2年以上工作經驗」,而「收或找錯錢要賠償」仍然保留。

腦細咁易輸就唔使做腦細

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1427978/即時-港聞-維港會-玩具店招聘月薪1萬午飯半個鐘-網民轟壓榨員工

13:30至21:30
改為
12:30至22:00

我想知舖名 

引用:
原帖由 Versailles 於 2020-11-20 01:44 AM 發表
我想知舖名 
撞前長毛

都白痴,自由商業社會,人地冇犯最低工資條例就得啦,又冇人搵槍迫你去做。 供求問題,請唔到人自然要加高待遇。

可選擇轉工

請開店名
永不幫襯

自由市場, 覺得唔滿意唔適合就唔好申請, 家陣又不是用槍逼你返工...

自由社會, 唔滿意咪去台灣囉. 保證有23K加送民主空氣.

曱甴其實最共產

咁樣睇。。。25000人生不是夢了(台幣)

指日可待。 倒番轉方向趕上台灣了。

引用:
原帖由 siuroy123 於 2020-11-19 11:48 PM 發表
疫情下市道蕭條,不少人失業,急於找工作。不過日前有玩具店就招聘員工,要求一星期6天工作,每日8小時,但食飯時間僅得30分鐘,月薪為9000至10000元,被網民批評趁經濟不景氣壓榨員工。

該玩具店日前在Facebook專頁貼出招聘告示,打算聘請一名長工,1星期6天工作,只有星期一放假,工作時間從1點半至9點半,只有30分鐘食飯時間,月薪9000至10000元,但如果收及找錯錢要賠錢。另外要求 ...
「譚仔洗碗都萬三一個月」
唔係三萬, 相比唔多得幾多, 但辛苦好多...

咪撚做啦,送外賣都五六皮一個月啦

肯定係黃店!
學西方國家半小時食餐!
不過人哋有十五分鐘tea break 喎!
每星期五天工作!
這間黃店真刻薄!
黃色、藍色和冇顏色的都不要幫襯佢老闆呀!

藍店真仆街,學足大陸公司,專壓榨員工揾人箸數

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]