• 瀏覽: 110,360
  • 回覆: 949
  • 追帖: 8
+34
46年前轟動全港的跑馬地紙盒藏屍案,案中被告歐陽炳強於翌年因謀殺罪成被判死刑,此案是香港開埠而來首宗無目擊證人、無認罪口供、單憑科學鑑證而定罪的謀殺案。直至獲假釋後,歐陽炳強仍堅稱自己無罪,亦是這宗案能成為香港十大奇案的關鍵之一。在案件審訊期間,出現了一個為人熟悉的名字。當時初出茅廬的大律師湯家驊在機緣巧合下,成為協助歐陽炳強的上訴律師,但最終仍未能成功助他脫罪。46年後,湯家驊再憶述當年案中的細節及過程,他透露此案後因抵受不住壓力,自此不再接刑事案件,而當年法庭書記的一句話,更令他一直耿耿於懷至今...

真是樸塑迷離。。。但天知,地知,相信只有當事人才知真相。

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/政情/546410/專訪-當年接跑馬地紙盒藏屍案-湯家驊-至今不信歐陽炳強有罪

黑警有好多, 而家更多 ...

黑暴,漢奸有好多,而家更多.....

引用:
原帖由 hw1chan 於 2020-11-19 05:55 AM 發表
妳有冇聽過 jemdogdog講鬼故同兇殺案?🤷🏼‍♂️其實呢單嘢之後仲有幾單兇殺案手法行兇過程同呢單接近一樣,到今日都未拉到人🤷🏼‍♂️而 jemdogdog 撞鬼嗰隻鬼同其中一單兇案有關,好多年前佢喺香討單車區度 post 過,睇嘅人數多到爆燈,真係好精彩㗎🤷🏼‍♂️

引用:
原帖由 hw1chan 於 19/11/2020 05:55 發表
有黑警既話你死撚左啦、仲可以俾你响度發噏風咩

引用:
原帖由 風流盲俠花滿樓 於 2020-11-19 06:30 AM 發表

妳有冇聽過 jemdogdog講鬼故同兇殺案?🤷🏼‍♂️其實呢單嘢之後仲有幾單兇殺案手法行兇過程同呢單接近一樣,到今日都未拉到人🤷🏼‍♂️而 jemdogdog 撞鬼嗰隻鬼同其中一單兇案有關,好多年前佢喺香討單車區度 post 過,睇嘅人數多到爆燈,真係好精彩㗎🤷🏼‍♂️
冇聽過  

引用:
原帖由 hw1chan 於 2020-11-19 05:55 AM 發表
就好似黑醫護、黑教師、黑社工一樣,害群之馬越來越多!

引用:
原帖由 hw1chan 於 2020-11-19 06:35 AM 發表

冇聽過  
如果妳悶可以試吓搜尋吓佢,佢啲鬼故好正🤷🏼‍♂️

乜撚都黑🤷🏼‍♂️好撚煩呀你班仆街🤷🏼‍♂️

呢單野死囚文迪放番出黎周圍做義工講番。
當時有個死囚文迪同歐陽炳強同倉,佢同歐陽炳強講:炳強哥,如果當日,你搬條屍過多一條街,咪唔洗坐監囉。
歐陽炳強即時反應:咁重,點搬?
咁你話係咪歐陽炳強殺死個女仔?

當年接呢單案,系樹仁大學嘅胡鴻烈大律師,佢回憶時,都相信疑犯系清白嘅
當年,社會風氣好差,警界流行'砌生豬肉'.系4大家族果個年代

引用:
有白就有黑,要科學證據至公道,最怕腦殘 亂噏廿四 🤔🤔

引用:
46年前係皇家警,你話黑警?你話英國果班係黑警?😁

很多官不信黑暴有罪
千方百計找藉口讓黑暴脫罪

主題標籤 #湯家驊
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]