• 瀏覽: 5,004
  • 回覆: 45
+6
引用:
原帖由 Peter_H 於 2020-11-18 02:28 PM 發表
日本接晒~取代中國成呀1
風水輪流轉
黃c之前不斷叫人換晒做美金架wor

引用:
原帖由 Peter_H 於 2020-11-18 02:28 PM 發表
日本接晒~取代中國成呀1
風水輪流轉
日本做契弟有乜計先?焗接貨啦,佢要同契哥共存亡架。

引用:
原帖由 lung_block 於 2020-11-18 03:55 PM 發表

全世界拋售美元及美元資產,美元印銀紙如陰司紙,遲早貶都唔值錢...
呢排又印多咗幾萬億美金使,當世界各國係豬任劏呢。

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2020-11-18 03:17 PM 發表
拜登上台要發債振興經濟咁邊個接
5眼、日、台硬食

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2020-11-18 04:06 PM 發表

日本做契弟有乜計先?焗接貨啦,佢要同契哥共存亡架。
呢幾個月 契弟國一樣係減持美債 美元不斷貶值,  美國佬等FEB買返 自己d蟹貨

嘩,記得之前係3萬億外儲既喎。

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2020-11-18 03:17 PM 發表
拜登上台要發債振興經濟咁邊個接
有屎眼聯吻四兄弟,加埋呆灣條契加婆,應冇問題

中國在9月份連續第4個月減持美債

美國財政部國際資本流動的月度報告(TIC)指,外國投資者持有的美國國債規模連續2個月下跌,9月份外國投資者持有的美國國債為7.07萬億美元,低過8月份的7.08萬億美元。

其中,美債兩大持有國

日本在9月拋售22億美元,持有美債規模降至1.276萬億美元;
中國在9月拋售63億美元美債,持有美債規模降至約1.062萬億美元,創3年半以來最低。

人民幣收盤大漲創近29個月新高,USD/CNY 逼近 6.5 元

美元對元兌日元 USD/JPY  跌破104日元, 逼近2016件9月的 101 日元

美元係咁跌, 預期會繼續跌

港元跟美元, 所以都要轉大部份去人民幣保值

現在的美債太低息,根本就毫無吸引力,不如買多些設備回國增加生產力。

引用:
原帖由 普通話太難學 於 2020-11-18 05:33 PM 發表
現在的美債太低息,根本就毫無吸引力,不如買多些設備回國增加生產力。
美國佬咁印法去使錢,實被攤薄晒,比幾多利息都唔夠眨值啦。

日本仔真係慘

引用:
原帖由 cmd1503 於 2020-11-18 04:17 PM 發表
嘩,記得之前係3萬億外儲既喎。
買晒美債?

引用:
原帖由 jalsen8888 於 2020-11-18 05:27 PM 發表
美元係咁跌, 預期會繼續跌

港元跟美元, 所以都要轉大部份去人民幣保值  
美元就快變廢紙

引用:
原帖由 xxcxxc 於 2020-11-18 14:29 發表
台灣省菜省長快去買美債啦
哈哈,好似已正在做:

https://www.bastillepost.com/hon ... 建山爆料:美國11月3日通知台灣買美債

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]