• 瀏覽: 22,222
  • 回覆: 284
  • 追帖: 1
+16
張宇人:海外有免試引入醫生安排 蔡堅考DSE都未必及格立法會辯論「制訂輸入非本地培訓醫生新機制」的無約束力議案。動議的自由黨張宇人指,

立法會辯論「制訂輸入非本地培訓醫生新機制」的無約束力議案。動議的自由黨張宇人指,本港醫生數目未能配合人口增長和老化的需求,如果要追上新加坡的醫生與病人比例,本港要新增3400名醫生,如果追上經合組織的水平,更要增加1萬名醫生。他又指,本地執業試涵蓋範圍廣闊,有多年經驗的海外專科醫生,對專科以外的知識已經生疏,要求他們重新應考是強人所難,其他地方亦有免試輸入海外醫生的做法,笑稱如果要醫學會會長蔡堅重考中學文憑試都未必及格,但不代表不夠資格執業。 今次是立法會大會自去年6月以來,首次可辯論議員提出的無約束力議案。張宇人指,今次議案是早於去年準備,批評民主派拉布以致到今日才可以發言,又批評本身是醫生的前議員,用政治原因反對輸入醫生,漠視基層需要。

原文網址:https://www.881903.com/news/local/2366801
第一次支持張議員!
應該盡快結束長期等候公共醫療服務情況!

新聞來源連結:
https://www.881903.com/news/local/2366801/張宇人海外有免試引入醫生安排-蔡堅考DSE都未必及格

同意

引入考26個英文字母都未必合格嘅大陸醫生

唔引入,受苦都係巿民,包括黃藍人。

蔡堅 又係你呀

廿蚊張小心睇醫生開毒藥俾你食
蔡堅出名小氣又記仇

曱甴醫生醫淨尾,蔡醫。

引用:
原帖由 dtw 於 2020-11-18 02:28 PM 發表
張宇人:海外有免試引入醫生安排 蔡堅考DSE都未必及格立法會辯論「制訂輸入非本地培訓醫生新機制」的無約束力議案。動議的自由黨張宇人指,

立法會辯論「制訂輸入非本地培訓醫生新機制」的無約束力議案。動議的自由黨張宇人指,本港醫生數目未能配合人口增長和老化的需求,如果要追上新加坡的醫生與病人比例,本港要新增3400名醫生,如果追上經合組織的水平,更要增加1萬名醫生。他又指,本地執業試涵蓋範圍廣闊 ...
同意

咁牛津哈佛畢業又DSE唔合格???
計排名..........北大清華高過HKU lor

咪剩係引入d比HKU排名高既大學lor
野雞大學唔唔受lor

趁宜家夠票,即刻剷起醫委會

有多年經驗的海外專科醫生,對專科以外的知識已經生疏,要求他們重新應考是強人所難,其他地方亦有免試輸入海外醫生的做法,笑稱如果要醫學會會長蔡堅重考中學文憑試都未必及格,但不代表不夠資格執業。

老實講,睇唔到本地醫生有咩過人之前
每年醫療錯失更係多到
比錢黑媒想唔報導
但現今網上資訊年代
邊間診所或醫院有問題,上網都有人講

引用:
原帖由 walkera2006 於 2020-11-18 02:46 PM 發表
美國疫情領先全世界,點解釋呀

引用:
原帖由 dtw 於 2020-11-18 02:28 PM 發表

立法會辯論「制訂輸入非本地培訓醫生新機制」的無約束力議案。動議的自由黨張宇人指,本港醫生數目未能配合人口增長和老化的需求,如果要追上新加坡的醫生與病人比例,本港要新增3400名醫生,如果追上經合組織的水平,更要增加1萬名醫生。他又指,本地執 ...
香港醫護點解要阻止輸入海外或大陸醫護人員,咪就係醫護霸權囉,人地要維護自身嘅利益,點會理你病人死活呀,你估真係個個想做醫生嘅都好似嗰啲DSE狀元咁講,講到幾咁仁義道德呀。事實係啲狀元講就好有理想,做就只係為錢,唔係點解唔想開放醫護市場俾人入嚟呀。如果真係想救急扶危,就唔會見到醫療人手咁緊張都唔肯輸入外地嘅醫護啦。

引用:
原帖由 walkera2006 於 2020-11-18 02:46 PM 發表
無知真可悲🤔🤔

提示: 違規內容已被屏蔽
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]