• 瀏覽: 22,204
  • 回覆: 10
  • 追帖: 1
+16
咁牛津哈佛畢業又DSE唔合格???
計排名..........北大清華高過HKU lor

咪剩係引入d比HKU排名高既大學lor
野雞大學唔唔受lor

引用:
原帖由 walkera2006 於 2020-11-18 02:46 PM 發表
引入考26個英文字母都未必合格嘅大陸醫生
得大陸有大學???
牛津哈佛果d, 咪又話唔9人唔識中文又係唔引入

根本係好易解決既事比班既得利益者挷架

引入外國醫生.........剩係私院先可以申請咁又得唔得???
外籍醫生+私院.........咁病人自己決定lor

引用:
原帖由 walkera2006 於 2020-11-18 02:46 PM 發表
引入考26個英文字母都未必合格嘅大陸醫生
如果要醫學會會長蔡堅重考中學文憑試都未必及格,但不代表不夠資格執業。

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-11-18 04:57 PM 發表

講到尾都係想打開免試引入大陸醫生唧。

我唔反對,不過我要求有透明度,有得俾我揀。
唔一定大陸架.........牛津/哈佛etc冇醫科咩
起碼排名(醫科)高過HKU先準申請得唔得先

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-11-18 05:02 PM 發表

首先呢個排名就會被指為歧視大陸醫生,即係違反國安法,基本法。
你估間間大陸大學都有醫科???
大陸醫院都唔會請d野雞大學醫科生lor

大陸高考1年幾仟萬人考............醫科係有幾百萬個位???

引用:
原帖由 再來荷蘭橙 於 2020-11-18 05:08 PM 發表

牛津哈佛畢業 . 同去考 DSE 合唔合格 . 應該係兩回事 .

等於你叫一個專業人任 ( 物理學家 ) 去做一份香港中六學生既功課 ( 中國歷史 ) , 佢都未必可能囉滿份 .

牛津哈佛畢業 . 去考 DSE 既成績 . 真係要考過至知好唔好 . 因為大學讀既已經係專科 . 而 DSE 讀既係全科 .
DSE要考醫科咩
醫生要中國歷史攞A ???

DSE - 係夠分先揀到醫lor...........其實冇咩關係......都係由頭學起lor on 9

DSE滿分.......即刻去醫院實習咩天才
DSE滿分.......揀工程得唔得???

引用:
原帖由 再來荷蘭橙 於 2020-11-18 05:16 PM 發表

我只係想講 . 就算大學畢業 . 再去重考 DSE . 都未必一定有好成績 .
咁你攪清楚DSE代表咩先啦
香港d成績重要玩拉curve...…..

特殊學校都有考第一架

引用:
原帖由 習總囊囊 於 2020-11-18 05:23 PM 發表
20蚊張唔係低能就1定係仆街囉,家陣要求嚟執業做醫生既人考執業試呀,關DSE能事咩,性張條仆街奶屎眼奶到上腦,搞到腦塞屎唔識諗野
香港d醫療技術都係學外國..........

引用:
原帖由 Beyond2014 於 2020-11-18 05:26 PM 發表
九七前所有英聯邦國家畢業嘅醫生都可以喺香港執業,係你班仆街醫生為咗保護主義,帶頭破壞一國兩制五十年不變。
咪係lor

引用:
原帖由 AndyLee19 於 2020-11-18 05:39 PM 發表
冇人講一定要內地醫生,有學識同醫德既都歡迎,香港醫生人工唔失禮,唔好俾D垃圾醫護獨市
黑醫唔係咁講大陸醫生邊有人撐
引入洋腸西醫......護士都話好啦