• 瀏覽: 22,251
  • 回覆: 284
  • 追帖: 1
+16
引用:
原帖由 paulchen 於 2020-11-18 03:00 PM 發表
廿蚊張小心睇醫生開毒藥俾你食
蔡堅出名小氣又記仇
大師好小氣

引用:
原帖由 walkera2006 於 2020-11-18 02:46 PM 發表
引入考26個英文字母都未必合格嘅大陸醫生
可憐,自卑就會自大,有人情況嚴重🤣🤣

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2020-11-18 04:59 PM 發表

唔一定大陸架.........牛津/哈佛etc冇醫科咩
起碼排名(醫科)高過HKU先準申請得唔得先
首先呢個排名就會被指為歧視大陸醫生,即係違反國安法,基本法。

為免香港醫生動不動就罷工,香港真的有需要引入外地醫生以起到制衡的作用。

引用:
原帖由 Newpopcorn 於 2020-11-18 05:00 PM 發表

你患左咩病? 唔用英文醫唔好?
佢噏得出有26個字母,應該算唔錯啦,唔好逼迫佢,放過佢啦

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-11-18 05:02 PM 發表

首先呢個排名就會被指為歧視大陸醫生,即係違反國安法,基本法。
你估間間大陸大學都有醫科???
大陸醫院都唔會請d野雞大學醫科生lor

大陸高考1年幾仟萬人考............醫科係有幾百萬個位???

支持引入優秀非本地醫護
罷工果班無視病人生命!炒得

引用:
原帖由 walkera2006 於 2020-11-18 02:46 PM 發表
引入考26個英文字母都未必合格嘅大陸醫生
鼻屎上腦

附件

Capture+_2020-11-18-17-02-18-1.png(81.96 KB)

本地醫護咁驚飯碗不保?

講到尾咪又係錢作怪,20蚊張仲乜咁緊張啊,唔通餐飲業有海外醫生要執業?

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2020-11-18 03:06 PM 發表
咁牛津哈佛畢業又DSE唔合格???
計排名..........北大清華高過HKU lor

咪剩係引入d比HKU排名高既大學lor
野雞大學唔唔受lor
牛津哈佛畢業 . 同去考 DSE 合唔合格 . 應該係兩回事 .

等於你叫一個專業人任 ( 物理學家 ) 去做一份香港中六學生既功課 ( 中國歷史 ) , 佢都未必可能囉滿份 .

牛津哈佛畢業 . 去考 DSE 既成績 . 真係要考過至知好唔好 . 因為大學讀既已經係專科 . 而 DSE 讀既係全科 .

引用:
原帖由 再來荷蘭橙 於 2020-11-18 05:08 PM 發表

牛津哈佛畢業 . 同去考 DSE 合唔合格 . 應該係兩回事 .

等於你叫一個專業人任 ( 物理學家 ) 去做一份香港中六學生既功課 ( 中國歷史 ) , 佢都未必可能囉滿份 .

牛津哈佛畢業 . 去考 DSE 既成績 . 真係要考過至知好唔好 . 因為大學讀既已經係專科 . 而 DSE 讀既係全科 .
DSE要考醫科咩
醫生要中國歷史攞A ???

DSE - 係夠分先揀到醫lor...........其實冇咩關係......都係由頭學起lor on 9

DSE滿分.......即刻去醫院實習咩天才
DSE滿分.......揀工程得唔得???

引用:
原帖由 雨後春風 於 2020-11-18 05:04 PM 發表
支持引入優秀非本地醫護
罷工果班無視病人生命!炒得
好呀!到時藍屍全部睇大陸醫生,唔好同我哋爭喎!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]