• 瀏覽: 33,557
  • 回覆: 325
  • 追帖: 1
+4
科大生周梓樂去年11月在將軍澳尚德停車場A墮樓身亡,其死因研訊今(17日)進入第二日。高級督察黃家倫下午繼續作供,稱警員去年11月4日凌晨1時10分進入尚德停車場A的驅散行動,約30名警員於凌晨1時18分步入停車場2樓,發現數名消防員及義務急救員正在處理一名傷者,現場急救員要求警員離開,稱「唔好騷擾救人」,消防員則稱人手足夠,他遂帶領警員繼續巡邏,以找出向警方投擲雜物的示威者。

即係易冒救護猿先過警察發現死者同處理死者, 如果一個人沒有正式救護員資格來處理傷者而導致死亡有機會犯誤殺罪!
呢單案第一個有機會犯法就係呢個[易冒救護猿]

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/港聞/article/20201117/s00001/1605605230649/周梓樂死因庭-警見義務急救員消防處理傷者-被指「唔好騷擾救人」遭要求離開

唔識救傷去救傷會害死人, 周老豆要抽出原兇呀!

克警有報應既

同黨 及時變身?🤔🤔

照d對答咁睇...........
當時情況未係好危險果隻 (or 根本班76義務唔能識醫)

心急救人邊有時間+心情吹水

引用:
原帖由 hw1chan 於 2020-11-18 09:16 AM 發表
克警有報應既
消隊員個個都受過正式嘅救傷訓練, 隻易冒救護猿反而唔俾佢地救?
好有機會係黃色狗護員害死周同學! 佢地就有報應

咁應該搵呢啲義務急救員出嚟審審。

引用:
原帖由 hw1chan 於 2020-11-18 09:16 AM 發表
克警有報應既
周仔落報ed

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2020-11-18 09:19 AM 發表

消隊員個個都受過正式嘅救傷訓練, 隻易冒救護猿反而唔俾佢地救?
好有機會係黃色狗護員害死周同學! 佢地就有報應
yes, it need professional

應該先問條義務有冇急救牌lor

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2020-11-18 09:26 AM 發表
應該先問條義務有冇急救牌lor
條撚腸就真正阻礙救護

呢鑊嘢, 厡來係俾黃屍急救員害L死.

義咩9務..........曱甴換3扮架啦........
唔係1早上左上面掟磚, 封晒街點入去

黃毒急救員:「咪嘈, 睇緊u tube急救。diu, 咪行過黎,上網又慢左。睇唔到心外壓個節奏Tim... 哎也也
咦, 死撚左既。仆街黑警阻住我上網, 唔係, 阻住我救人。」

警察點得閒騷擾你哋同上帝交流呀!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]