• 瀏覽: 15,649
  • 回覆: 11
+2
法例係永久離港先可以取強積金。
LOTR連英國永居權都未有,點證明去英國可以永久離港?你話移居內地都至少你真係有權在內地永居,你最後是否咁做或將來改變主意無人可以肯定!

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-11-18 12:06 AM 發表

我姨仔5年前舉家透過MM2H過馬來西亞已經可以拎返MPF。一樣唔係永久居留權,點解又可以?

完。
連MM2H同LOTR有什麼分別都唔識,真係唔駛討論,完!

引用:
原帖由 輪大碩士仔 於 2020-11-30 02:01 PM 發表

洗証明嘅咩?
請麻煩各位去睇睇MPF法例!
小弟點講都無用。

引用:
原帖由 輪大碩士仔 於 2020-11-30 02:27 PM 發表

要宣誓,不用証明!
以前不少同事返大陸長駐,只同香港的上市公司在大陸子公司簽勞動合同,宣誓話唔返香港做嘢就0K
宣誓只係交俾MPF其中一份文件,並非唯一文件,自己去確認!

引用:
原帖由 輪大碩士仔 於 2020-11-30 02:39 PM 發表

借問聲將來唔返香港係未發生,如何証明?
簡單講,呢幾樣野係要做的。

你需要有移居地證明你可以永久居留
加上宣誓你有咁意途
之後就可以同稅局完稅
你先會收到MPF錢

呢個流程一生人只可做一次,將來你決定回流,在香港重新再交MPF,都唔可以再申請。

其實係一好合理流程!

引用:
原帖由 輪大碩士仔 於 2020-11-30 02:55 PM 發表

我夠知做完唔可以再做啦,洗你講!?
所以day one 已講只要宣誓,不用証明
有 MPF 咁多年,都一直要證明,又無改例!宣誓只係其中一個要求,唔係唯一!

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2020-11-30 04:10 PM 發表

同稅局完什麼稅?薪俸/利得稅?
當然係薪俸稅,你有可能有得退,或要交。

引用:
原帖由 輪大碩士仔 於 2020-11-30 04:47 PM 發表

我都話咗啦,點証明至得格?你提供一個方法証明吧
你去既地方有係你有權居留,就係咁簡單!
你可以去問下所有移民既人,有無移民簽證?LOTR並非移民簽證,等正式個簽證出咗你先喇!

引用:
原帖由 輪大碩士仔 於 2020-11-30 05:44 PM 發表

有別個居留權就一定唔返香港?
97移民潮後大把人回流喎
今天法例,就算拿回MPF,去完外國一樣可以回流,重新再供MPF, 只係MPF唔可以再拿,無所謂。你可以回流,但未有證明有外國居留,又未宣誓等等,法例係唔可以拿回 MPF。
請明白,宣誓只係話俾政府知,我有外國居留,而家打算過去!並不可以證明你有外國居留,你要另外用證明。

引用:
原帖由 輪大碩士仔 於 2020-11-30 07:40 PM 發表

提早捻mpf,只要宣誓,不用你所說的証明!完!
真係唔想嘈,再解釋多一次,係要證明的。

點解有人會死話唔駛證明?!?唔駛講呀邊個呀邊個都得,我可以話你知,有人頁的可以,因為佢地話移返大陸,咁回鄉證就已經證明咗內地有居留權!!!
如果你今日話我宣誓返大陸住,你無錯!可以拿得到。問題係你敢唔敢咁宣誓先?發假誓係刑事罪行。

引用:
原帖由 輪大碩士仔 於 2020-11-30 10:08 PM 發表

宣誓同証明是不同架!
你搞清楚先啦
當然,你係宣誓永久離開香港,要拿回MPF,民政署做,免費,之後會俾返宣誓紙你。
你拿到民政署簽名宣誓紙之後,將所有需要文件交上去MPF,宣誓紙只係其中之一。

引用:
原帖由 輪大碩士仔 於 2020-11-30 11:08 PM 發表

我只係話冇須証明,只要宣誓!
其他文件當然要,但不是証明你永久離港的文件!清楚未?
明顯你無見人或自己做過,自己認為就當事實!
你問吓話移返大陸個D,駛唔駛提交回鄉證副本?
佢可以影印咗,交俾民政署,宣誓時一齊加埋落宣誓紙到,咁就一份得!
條文清清楚楚,唔係你話。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]