• 瀏覽: 15,637
  • 回覆: 15
+2
引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-11-18 12:00 AM 發表
【財經專題】英國7月宣佈,合乎資格的港人在明年1月可申請BNO簽證取得永居身份,並允許用LOTR(Leave Outside the Rules)形式提前入境,在英國合法居留6個月。不少港人希望提早取回強積金到英國生活,但至今一一被受託公司拒絕,積金局至今亦未回應明年當可正式...

https://hk.appledaily.com/resizer/05SMxMBKxxtLCzdv1pSS4Ss2J9Y=/1325x728/filters:quality(100)/cloudfront-ap-northeast-1.images.arcpublishing.com/appledaily/TNQXJHXCPBCINEZKFJL72M5XRA.jpg ...
傳,大陸停發護照,係咪真架??

引用:
原帖由 jetflyer 於 2020-11-18 01:14 PM 發表

LOTR你喺香港時出示唔到喎

BNO VISA未出
你出示到BNO VISA佢都唔還錢畀你
你到時再插金管局就合理
X2

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-11-18 12:31 PM 發表

食得咸魚抵得渴, 做得高官就要做醜人, 是理所當然

政府高官, 本來就應該與外國利益切割, 只不過因為歷史原因才留低灰色地帶
英國制裁仲好, 以後做香港既高官,就更加要明確立場
淋病已經疊埋心水,鞠躬盡瘁,精忠報國啦; 唔知689,諗住點回應呢?

引用:
原帖由 Wachi師兄 於 2020-11-20 01:04 PM 發表

公平地講,只要你系香港公民,你就必須按規定提取強積金,除非你系香港公民。宣誓只係當食生菜,冇法律效力,到時費事同你有拗撬
你噏乜?香港公民咩吖?

引用:
原帖由 Wachi師兄 於 2020-11-21 10:40 AM 發表

唔好意思,我寫漏咗個"非"字,我意思係如果佢係非香港人,即沒有香港身份證香港人
香港的外籍少數族裔,咪有身份證囉!

引用:
原帖由 32chris 於 2020-11-18 01:54 PM 發表
其實應該比錢佢地,順便取消埋香港居民身份就可以了
用公帑回購政府資產:身份證?咩邏輯?

引用:
原帖由 lctj9 於 2020-11-20 09:16 AM 發表
其實要靠攞MPF過去先生活到就好危險
根據移民顧問建議:如果到埗英國之後,才賣掉香港疊樓(資產),其盈利要納英國的增值稅;但係,走之前賣樓,所得之本和利,則視為“乾淨資金“匯入英國,沒有任何稅款要繳納~

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-11-21 03:23 PM 發表

原來身份證係資產嚟㗎?
你嗰張香港身份證,洗唔洗俾錢?唔係政府資產,又係乜?

引用:
原帖由 屎提芬林 於 2020-11-21 03:29 PM 發表
你拎完mpF 走,之後又要返香港乞福利,你地移民夠guts 咪放棄香港藉,咪咩都比你拎走羅
BNO要去英國六年,先至轉公民身份;before that, 根本無藉口,向入境處甩掉中國籍!

引用:
原帖由 lctj9 於 2020-11-21 03:29 PM 發表

嘩,未成為公民,先吸你一筆
所以奉勸準備赴英的BNOs,賣掉層樓先好離港,無理由未成公民、先納稅!

英軍打到嚟,唔走變死屍架!

https://youtu.be/2R8nM3UaoSU

引用:
原帖由 春天真天才 於 2020-11-28 04:10 AM 發表

積金局應讓市民領取強積金供款 自己救自己,先捱過目前難關。
為供款者解一時之困,並非積金局的權限,亦非責任!

引用:
原帖由 沙漠珍貴的薯仔 於 2020-11-28 02:46 PM 發表

5年前嘛 我3年前入行做保險果陣好多客bno都比拎
當時,用咩籍口提取MPF?

引用:
原帖由 沙漠珍貴的薯仔 於 2020-11-30 01:14 AM 發表

當時一樣係移民 而家煩好多了
保險公司受政府壓力?

引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2020-11-30 02:38 PM 發表

宣誓只係交俾MPF其中一份文件,並非唯一文件,自己去確認!
師兄有無搞過相關程序?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]