• 瀏覽: 15,573
  • 回覆: 143
+2
引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-11-18 12:31 PM 發表

食得咸魚抵得渴, 做得高官就要做醜人, 是理所當然

政府高官, 本來就應該與外國利益切割, 只不過因為歷史原因才留低灰色地帶
英國制裁仲好, 以後做香港既高官,就更加要明確立場
淋病已經疊埋心水,鞠躬盡瘁,精忠報國啦; 唔知689,諗住點回應呢?

其實應該比錢佢地,順便取消埋香港居民身份就可以了

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-11-18 00:00 發表
【財經專題】英國7月宣佈,合乎資格的港人在明年1月可申請BNO簽證取得永居身份,並允許用LOTR(Leave Outside the Rules)形式提前入境,在英國合法居留6個月。不少港人希望提早取回強積金到英國生活,但至今一一被受託公司拒絕,積金局至今亦未回應明年當可正式...

https://hk.appledaily.com/resizer/05SMxMBKxxtLCzdv1pSS4Ss2J9Y=/1325x728/filters:quality(100)/cloudfront-ap-northeast-1.images.arcpublishing.com/appledaily/TNQXJHXCPBCINEZKFJL72M5XRA.jpg ...
可能要你完全移居英國後才可以申請,唔同一般移民,飛去英國前已可交表。
而且呢個lotr算是特別批准,申請的人可能是逃往英國而不是前往英國,咁叛逃你在港資金當然可能被查封。
所以強積金結餘多未必好。強迫市民存入只係幫到無投資能力的人。

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-11-18 01:44 AM 發表

有部份離港既人, 唔係LOTR呢批;例如:早年回流的加籍港人, 又或者之前已成功申請移民, 依家去land呢~
不如你睇吓內文先喇

有信託公司透露,公司由7月至今,已擱置逾萬宗LOTR申請者提取強積金個案

講緊LOTR 喎
所以生果日報求其報d 野都有人信

其實要靠攞MPF過去先生活到就好危險

引用:
原帖由 lctj9 於 2020-11-20 09:16 AM 發表
其實要靠攞MPF過去先生活到就好危險
你放心, 香港人腰纏萬貫, 屋企俾人爆格, 都閒閒地唔見一百幾十萬~

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-11-18 12:00 AM 發表
【財經專題】英國7月宣佈,合乎資格的港人在明年1月可申請BNO簽證取得永居身份,並允許用LOTR(Leave Outside the Rules)形式提前入境,在英國合法居留6個月。不少港人希望提早取回強積金到英國生活,但至今一一被受託公司拒絕,積金局至今亦未回應明年當可正式...

https://hk.appledaily.com/resizer/05SMxMBKxxtLCzdv1pSS4Ss2J9Y=/1325x728/filters:quality(100)/cloudfront-ap-northeast-1.images.arcpublishing.com/appledaily/TNQXJHXCPBCINEZKFJL72M5XRA.jpg ...
公平地講,只要你系香港公民,你就必須按規定提取強積金,除非你系非香港公民。宣誓只係當食生菜,冇法律效力,到時費事同你有拗撬

引用:
原帖由 Wachi師兄 於 2020-11-20 01:04 PM 發表

公平地講,只要你系香港公民,你就必須按規定提取強積金,除非你系香港公民。宣誓只係當食生菜,冇法律效力,到時費事同你有拗撬
你噏乜?香港公民咩吖?

政府合理5批, 你都攞唔到個移民資格

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2020-11-20 02:05 PM 發表

你噏乜?香港公民咩吖?
唔好意思,我寫漏咗個"非"字,我意思係如果佢係非香港人,即沒有香港身份證個D人

引用:
原帖由 Wachi師兄 於 2020-11-21 10:40 AM 發表

唔好意思,我寫漏咗個"非"字,我意思係如果佢係非香港人,即沒有香港身份證香港人
香港的外籍少數族裔,咪有身份證囉!

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2020-11-21 10:46 AM 發表

香港的外籍少數族裔,咪有身份證囉!
所以我咪話,冇香港身份證個D人,如遊客。至於短期工作簽證D人,有冇需要供強積金就不得而知

引用:
原帖由 Wachi師兄 於 2020-11-21 10:51 AM 發表

所以我咪話,冇香港身份證個D人,如遊客。至於短期工作簽證D人,有冇需要供強積金就不得而知
持工作證來港, 如外傭, 唔洗供MPF架~

引用:
原帖由 32chris 於 2020-11-18 01:54 PM 發表
其實應該比錢佢地,順便取消埋香港居民身份就可以了
用公帑回購政府資產:身份證?咩邏輯?

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2020-11-21 03:20 PM 發表

用公帑回購政府資產:身份證?咩邏輯?
原來身份證係資產嚟㗎?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]