• 瀏覽: 15,670
  • 回覆: 143
+2
引用:
原帖由 hfceddie 於 18-11-2020 12:06 AM 發表

我姨仔5年前舉家透過MM2H過馬來西亞已經可以拎返MPF。一樣唔係永久居留權,點解又可以?

完。
當年個政府太弱雞、d公務員太廢,做野亂黎,被人當提款機
今次BN(O)單野嘈大左之後,我估經MM2H提取MPF都要落閘,累街坊

引用:
原帖由 hfceddie 於 18-11-2020 12:09 AM 發表

而家擺明就係唔得,用MPF留難你。

好彩老婆喺外資銀行做,幾球嘢唔係MPF,係公司嘅Retirement Scheme。
小心,United Airline都係咁,舊錢並非由獨立信託人hold住,萬一間公司chapter 11要重組......

引用:
原帖由 hfceddie 於 18-11-2020 12:11 AM 發表

想走嘅好多係藍屍,過Baby Kingdom 度睇吓就知。

雙腳最誠實呀!
想走嘅只可以話係中產,因為最少要拎得出五、六百萬過英國慢慢燒六年
佢地未必係藍絲,多數係博命搵錢唔想掂政治的港豬
但應該唔係激進黃絲,有得五、六百萬身家仲得鬼閒同你衝咩?黃之鋒都掛住楂車上山頂放狗、溝女、去酒店扑野啦

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 18-11-2020 03:01 AM 發表

移民加、澳一樣要坐移民監, 一樣有機會入唔到籍!!
應該以後一律收緊

引用:
原帖由 cwbguy 於 2020-11-18 02:59 AM 發表

最弊係香港人的永久居留權受基本法保障,不可放棄或褫奪,將來佢見回流有著數,入境處冇權阻止佢返來侵佔本土人的社福資源
你都識得講香港人永久居留權係受基本法保障,何以又話人哋返嚟香港係尋佔本土人資源?

香港現有超過30萬加拿大籍人,日日喺度取佔緊香港資源。

仲有,移咗民嘅香港人,只要有香港銀行戶口,唔使返嚟都攞到政府派嗰一萬蚊!

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-11-18 03:02 AM 發表

可以釋法, 或修改入境條例啫~
釋法定「作法」?  入境條例可以違反基本法?

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-11-18 12:20 AM 發表

你想講乜?  佢走之前成個貨櫃嘢運過去我都有幫手喎?
你講咩咪咩 你話外星人都有幫手無所謂

標題同內文完全不符
內文都幫積金局解釋咗政策
佢地其實都講得好合理

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-11-18 04:29 AM 發表

你都識得講香港人永久居留權係受基本法保障,何以又話人哋返嚟香港係尋佔本土人資源?

香港現有超過30萬加拿大籍人,日日喺度取佔緊香港資源。

仲有,移咗民嘅香港人,只要有香港銀行戶口,唔使返嚟都攞到政府派嗰一萬蚊!
當佢哋離開香港就已經沒有再交稅,沒有再為香港作出貢獻,為什麼將來回流又可以攞香港福利,移民唔係講玩,我建議他們認真考慮!

引用:
原帖由 cwbguy 於 2020-11-18 03:39 AM 發表

應該以後一律收緊
以柒婆做嘢禁盡的作風, 相信一定會全面覆蓋, 包括國籍;所以, 又要叫人大釋法啦!!

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-11-18 04:31 AM 發表

釋法定「作法」?  入境條例可以違反基本法?
我討論緊嚴肅既問題, 你咪說三道四!!

引用:
原帖由 jetflyer 於 2020-11-18 07:39 AM 發表
標題同內文完全不符
內文都幫積金局解釋咗政策
佢地其實都講得好合理
積金局有做駝鳥之嫌, 唔願意亦唔敢, 去面對新事物的挑戰;LOTR或BNO VISA皆是新事物, 對呢班庸才來說, 簡直無所適從, 所以索性官僚方式回應!!

LOTR係有限制入境Visa黎唔係永久居留權噃,等多六年入咗籍先啦儍仔!

剪爛張身份証先可以拎

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-11-18 12:00 AM 發表
【財經專題】英國7月宣佈,合乎資格的港人在明年1月可申請BNO簽證取得永居身份,並允許用LOTR(Leave Outside the Rules)形式提前入境,在英國合法居留6個月。不少港人希望提早取回強積金到英國生活,但至今一一被受託公司拒絕,積金局至今亦未回應明年當可正式...

https://hk.appledaily.com/resizer/05SMxMBKxxtLCzdv1pSS4Ss2J9Y=/1325x728/filters:quality(100)/cloudfront-ap-northeast-1.images.arcpublishing.com/appledaily/TNQXJHXCPBCINEZKFJL72M5XRA.jpg ...
當面剪咗張身分證可能得

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]