• 瀏覽: 15,577
  • 回覆: 143
+2
“居英權計劃”下的BC, 拎唔拎到MPF??

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-11-25 12:36 AM 發表
“居英權計劃”下的BC, 拎唔拎到MPF??
bc可以

原來, 循LOTR入境係無BRP架, 做唔到工架!!

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-11-26 10:33 PM 發表
原來, 循LOTR入境係無BRP架, 做唔到工架!!
LOTR (Leave Outside the Rules), 顧名思義係同現有 Rules 抵觸, 係臨時措施,俾一啲有迫切需要嘅人,等唔切出年1月31號英國 BNO Visa 法例生效嘅人入境。  

運作方式係英國政府賦予邊防人員 (Border Force) 行使酌情權俾合乎BNO資格嘅人以在英國居留為理由入境。以往你楂 BNO 話想入境居留會踢你走!

LOTR 入境可以工作、讀書:

APPLYING FOR WORK AND / OR STUDY

Will BNO status holders and their dependants be required to make any additional applications after their arrival before they will be allowed to apply to work and / or study?

The right to work and / or study will be part of the BNO visa. Even Hong Kong BNO status holders and their dependants coming to the United Kingdom before the visa scheme goes live on 31 January 2021, and have been granted leave outside the Rules to wait for this date, are allowed to work and / or study.

https://www.hongkongwatch.org/all-posts/2020/10/23/qampa-the-bno-visa-scheme-what-we-know-so-far#:~:text=The%20right%20to%20work%20and,to%20work%20and%20%2F%20or%20study.

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-11-26 10:48 PM 發表

LOTR (Leave Outside the Rules), 顧名思義係同現有 Rules 抵觸, 係臨時措施,俾一啲有迫切需要嘅人,等唔切出年1月英國正式通過 BNO Visa 法案嘅人入境。  

運作方式係英國政府賦予邊防人員 (Border Force) 行使酌情權俾合乎BNO資格嘅人以在英國居留為理由入境。以往你楂 BNO 話想入境居留會踢你走!

LOTR 入 ...
洗乜你重覆LOTR的來龍去脈, 依家係講BRP呀!

提升你啲閱讀、理解力啦!

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-11-26 10:53 PM 發表

洗乜你重覆LOTR的來龍去脈, 依家係講BRP呀!

提升你啲閱讀、理解力啦!
理解能力?  你識英文嗎?  你話做唔到工嘛? 事實係可以!

"What if you choose to arrive in the UK using this 6-month stay (i.e. before the BNO Measures are in force)? You may be granted leave to remain outside of the Immigration Rules for six months, during which you can work and study. However, you will not be able to use the NHS (except for limited free service), and you will be required to have full health insurance for you and your dependants for the full period of your leave to remain outside of the Immigration Rules. The UK Government has indicated that there will be a mechanism for BNO holders in the UK to apply for leave to remain under the BNO Measures.

如果你決定在新政策正式實施前往英國,你或會獲批入境規例之外的臨時簽證,為期6個月,期間你可以工作及讀書,但不能享用國民保健署的醫療服務(免費服務除外)。6個月逗留期間你亦必須為你及你的受養人準備全面的醫療保險。英國政府已表示在 BNO 投入運作後,將有機制容許在英 BNO 持有人申請 BNO 政策下的正式簽證。"

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-11-26 11:02 PM 發表

理解能力?  你識英文嗎?  你話做唔到工嘛? 事實係可以!

"What if you choose to arrive in the UK using this 6-month stay (i.e. before the BNO Measures are in force)? You may be granted leave to remain outside  ...
你呢D閉門造車, 紙上談兵, 死得啦;做工?你有無BRP呀?!

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-11-26 11:13 PM 發表

你呢D閉門造車, 紙上談兵, 死得啦;做工?你有無BRP呀?!
英國政底嘅公卻報都話係紙上談兵? Come on!

By the way, 你係咪首先要提出證據 / 出處 LOTR apply 唔到 BRP 先?

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-11-26 11:24 PM 發表

你完全唔敢面對BRP呢關, 嚮度五毛賴皮, 收檔啦, 唔好誤導會員!!
By the way, 你係咪首先要提出證據 / 出處 LOTR apply 唔到 BRP 先?  跟住再講 冇 BRP 唔可能工作,你嘅嘢至成立?

你完全唔敢面對英國政府話 LOTR 可以工作呢個事實!  我之所以花呢啲寶貴時間,正正就係驚有會員俾你誤導囉!

人哋搵到囉喎!

https://www.youtube.com/watch?v=AgIPzwmwrc8

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-11-26 11:25 PM 發表

By the way, 你係咪首先要提出證據 / 出處 LOTR apply 唔到 BRP 先?  跟住再講 冇 BRP 唔可能工作,你嘅嘢至成立?

你完全唔敢面對英國政府話 LOTR 可以工作呢個事實!  我之所以花呢啲寶貴時間,正正就係驚有會員俾你誤導囉!

人哋搵到囉喎!

https://www.youtube.com/watch?v=AgIPzwmwrc8
揾工要有BRP, 唔係我無中生有;我又唔嚮英國居住、打工, 點會知有BRP呢樣東西。你咪唔好信囉, 去碰過釘, 就知我係講真話!!

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-11-26 11:32 PM 發表

揾工要有BRP, 唔係我無中生有;我又唔嚮英國居住、打工, 點會知有BRP呢樣東西。你咪唔好信囉, 去碰過釘, 就知我係講真話!!
即係要我:

1.  唔信英國政府外相喺國會實牙實齒,白紙黑字話 LOTR 可以工作呢個事實? 要相信人哋已經朝令夕改彈弓手,好似螞蟻上市咁?!

2.  唔信Youtube 片人哋話已經搵到工作呢個事實?  要相信係做假,fake news? 呃香港人過去,餓Q死佢哋!

全部唔好信,信你,係嘛?

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-11-18 12:00 AM 發表
【財經專題】英國7月宣佈,合乎資格的港人在明年1月可申請BNO簽證取得永居身份,並允許用LOTR(Leave Outside the Rules)形式提前入境,在英國合法居留6個月。不少港人希望提早取回強積金到英國生活,但至今一一被受託公司拒絕,積金局至今亦未回應明年當可正式...

https://hk.appledaily.com/resizer/05SMxMBKxxtLCzdv1pSS4Ss2J9Y=/1325x728/filters:quality(100)/cloudfront-ap-northeast-1.images.arcpublishing.com/appledaily/TNQXJHXCPBCINEZKFJL72M5XRA.jpg ...
積金局應讓市民領取強積金供款 自己救自己,先捱過目前難關。

引用:
原帖由 春天真天才 於 2020-11-28 04:10 AM 發表

積金局應讓市民領取強積金供款 自己救自己,先捱過目前難關。
為供款者解一時之困,並非積金局的權限,亦非責任!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]