• 瀏覽: 15,660
  • 回覆: 18
+2
引用:
原帖由 ChatLaw 於 2020-11-18 01:38 AM 發表

當你有1 萬人批LOTr, 咁岩依1 萬人冇小朋友全部大人全部有野做, 咁岩全部人都咁有計劃醒起拎mpf, 咁岩個個人都係mpf 冇orso, 咁岩全部人同一間信託公司, 又咁岩依間信託公司比生果日報訪問.....咁好彩, 依班人應該中完6 合彩先走既

一定係生果日報唔小心寫錯喇
有部份離港既人, 唔係LOTR呢批;例如:早年回流的加籍港人, 又或者之前已成功申請移民, 依家去land呢~

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-11-18 02:02 AM 發表

報導只針對 LOTR。
我解釋某人的疑問呀!!

引用:
原帖由 cwbguy 於 2020-11-18 02:52 AM 發表

MPF原意係逼港人預先儲定d錢,留俾65歲後養老之用,減輕將來政府的社福負擔
Chloe希望盡快提取強積金以作生活費,即係想預支佢65歲之後的養老金
本來d錢係Chloe的,佢要移民預支亦無可厚非
問題係英國佬推出呢個BN(O)移民計劃好蠱惑,同正常移民唔同,Chloe只係用簽證方式入境英國,雖可居留及工作,但暫未有正式公民身份,亦唔可以 ...
移民加、澳一樣要坐移民監, 一樣有機會入唔到籍!!

引用:
原帖由 cwbguy 於 2020-11-18 02:59 AM 發表

最弊係香港人的永久居留權受基本法保障,不可放棄或褫奪,將來佢見回流有著數,入境處冇權阻止佢返來侵佔本土人的社福資源
可以釋法, 或修改入境條例啫~

引用:
原帖由 cwbguy 於 2020-11-18 03:39 AM 發表

應該以後一律收緊
以柒婆做嘢禁盡的作風, 相信一定會全面覆蓋, 包括國籍;所以, 又要叫人大釋法啦!!

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-11-18 04:31 AM 發表

釋法定「作法」?  入境條例可以違反基本法?
我討論緊嚴肅既問題, 你咪說三道四!!

引用:
原帖由 jetflyer 於 2020-11-18 07:39 AM 發表
標題同內文完全不符
內文都幫積金局解釋咗政策
佢地其實都講得好合理
積金局有做駝鳥之嫌, 唔願意亦唔敢, 去面對新事物的挑戰;LOTR或BNO VISA皆是新事物, 對呢班庸才來說, 簡直無所適從, 所以索性官僚方式回應!!

引用:
原帖由 richardli008 於 2020-11-18 11:20 AM 發表
LOTR係有限制入境Visa黎唔係永久居留權噃,等多六年入咗籍先啦儍仔!
唔洗等六年, 五年就有settlement status, 即係permanent residence.

引用:
原帖由 richardli008 於 2020-11-18 11:50 AM 發表

Settlement status 都要住滿五年後申請,即係差不多交成份MPF咁多嘅稅俾英國佬!哈哈!
你點知人哋份MPF, 等於交咗五年既稅額架??

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-11-18 12:14 PM 發表

唔明你點解針對奶媽, 重大決策一定係阿爺作決定,特首只是執行者
例如DQ4議員, 真係因為奶媽提出, 阿爺就照做? 信果個都白癡

香港雙重國籍問題, 因為歷史原因, 阿爺一直隻眼開隻眼閉, 移左民又返來攞福利, 這本是香港民生問題, 阿爺唔會點理
但發展到外國(英國)利用BNO作為對中國的政治博弈籌碼, 及有人肆無忌憚地踏阿爺紅線(參與黑暴者, 不少是外國護照持有人), 阿爺出手 ...
一國之下, 香港出問題, 北京怎能不理?我信柒婆會叫人大處理國籍、身份等由來已久的問題;至於MPF, 在前述問題釐清後, 由香港自行處理~

引用:
原帖由 lctj9 於 2020-11-20 09:16 AM 發表
其實要靠攞MPF過去先生活到就好危險
你放心, 香港人腰纏萬貫, 屋企俾人爆格, 都閒閒地唔見一百幾十萬~

引用:
原帖由 Wachi師兄 於 2020-11-21 10:51 AM 發表

所以我咪話,冇香港身份證個D人,如遊客。至於短期工作簽證D人,有冇需要供強積金就不得而知
持工作證來港, 如外傭, 唔洗供MPF架~

“居英權計劃”下的BC, 拎唔拎到MPF??

原來, 循LOTR入境係無BRP架, 做唔到工架!!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]