• 瀏覽: 6,576
  • 回覆: 11
+11
政府早前已明言不會推出第三輪保就業計畫,旅遊業界過往多月一直「零出團」,近期多家大型旅行社均安排員工停薪留職。業界用盡方法試圖擺脫困境,惜事...

旅社零收入無路可走 勢陷結業裁員困局。。。要來的始終要來,旅社遊巴業巳頂近一年,政府支援長貧難顧,他們結業是唯一出路,待疫情完結後重新再戰

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1925590/即時-港聞-旅社零收入無路可走-勢陷結業裁員困局

引用:
原帖由 180320 於 2020-11-17 09:44 AM 發表
如果香港人齊心一些, 上次人什都出來全民檢疫, 情況會好好多
呢句真,中央巳幫到香港人出晒面,上次如果全民參與普檢後再攪健康碼,現在粵港澳巳經互相有限度來通關了,旅遊業或三地往來工作者巳有重生機會,呢次香港人唔齊心來攪死自己

引用:
原帖由 急屎 於 2020-11-17 09:53 AM 發表
凡係因疫情生意、經濟受損嘅都係抵撚死!
當內地協助香港政府推出全民檢測,但俾班黑醫政棍瘋狂抹黑嘅時候,有邊個出過黎幫政府講過野?啲市民有冇配合全民檢測?一日到黑話大陸偷你DNA,你老味你係咪火星稀罕物種呀?你咪又係大陸人嘅後代!!
無論你對大陸點睇,但香港最大靠山係大陸,呢個係事實!呵!你真係以為英美澳加會為你香港仆心仆力?你傻撚左未好番?香港只係外國對付中國嘅其中一粒棋!
全對,個個人好似師兄你咁識諗,香港今天嘅地步就唔會連澳門都不如,更莫說香港可跟深東廣珠中嘅市來比

引用:
原帖由 jetflyer 於 2020-11-17 09:43 AM 發表
Biden上台後好快應該有解
大家都係忍一下先
Biden國始終是白人來,不能有什麼寄望外人,人家害少點中國巳夠運了

引用:
原帖由 殖民英犬末日 於 2020-11-17 10:07 AM 發表

感謝美國肺炎啊
美國的 小弟 現在都 深陷美國肺炎
是自作自受

美國肺炎在美國去年夏天都已經爆發了

美國市長與 大量民眾在推特都有反應

而且法國 西班牙 意大利 的研究顯示 他們的 病毒發現比武漢華南海鮮市場
更早 數月

比武漢還早!意大利米蘭「國家腫瘤研究所」(INT)的稱究稱:意大利去年9月出現新冠病毒

西班牙巴塞羅那大學6月26日發布公告稱,該 ...
呢啲美國肺炎消息,黃絲黑暴永遠不承認嘅

引用:
原帖由 andysan4 於 2020-11-17 12:23 PM 發表
11827025 11827026 11827027
呢班黃仆街,原來咁多罪證。。。計踼大陸客喼後又來吹封大陸關,怪不內地同胞巳恨香港這方人

引用:
原帖由 自由之翼 於 2020-11-17 12:23 PM 發表

其實唔使做到咁,只要大家都肯唔出街,就一早冇事。但你睇吓,啲人不停去食飯、BBQ、旅行、行山。。。香港人根本冇腦。
唔比出街又返唔到工,政府長遠又養唔到大家。。。比出街自由又亂晒龍

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2020-11-17 01:09 PM 發表
一日無全民檢測一日無得通關只有等死,自願檢測你香港人唔合作咪踩多你一腳囉
前天啲官又話強檢會等立法通過,希望林鄭做次好戲給中央看,一於強制執行全民普檢,政府不好再跟黃人講自由選擇啲廢話

引用:
原帖由 輪皇 於 2020-11-17 02:51 PM 發表

香港根本不需要咁多間旅行社,執一半都冇問題。
問題執一半旅行社,果度有一萬幾千人炒出來可做什麼??香港行業又少

引用:
原帖由 team123456 於 2020-11-17 02:53 PM 發表

最後有咩就賴政府
是,黃絲又賴政府

引用:
原帖由 天之方厥 於 2020-11-18 08:53 AM 發表

政府要幫失業人士唔該直接畀錢佢哋,唔好將啲錢又交畀僱主,畀佢哋上下其手
是,我朋友間食店老闆攞了政府薪金支援來開個新店,動亂疫情下商場租金多優惠,啲飲食業老闆開店最好時機又有政府派援助金。。。所以政府要直派錢給失業者手上更最好

引用:
原帖由 絕世小魚 於 2020-11-18 10:55 AM 發表

有政治上腦的事事反對
冇可能
有時候
在這種疫情真心需要獨裁
讚成,我早認為中央要專政嚴管香港才可行下去,港暴黃屍泛民根本不怕港官

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]