• 瀏覽: 5,186
  • 回覆: 70
仆街黑教師, 死不悔改, 抵佢俾人除牌.

如果呢位前老師係真誠相信 "英國為了消滅中國的鴉片而發動鴉片戰爭",  咁佢就係低能, 相反佢自己唔信但要咁樣教學生, 咁佢就係壞. 兩種可能都應該釘牌...

講得出咁既說話 就証明你執迷不悟
死不悔改 你錯就錯在
將自己既政治立場帶入教學 將錯既知識教比啲細路 洗佢地腦
如此狂妄既人仲點可以做教師

屌,我殺咗一個人之嘛,而家判終身監禁,又唔可以再踏入社會,甘我可以做啲乜呢? 噉樣製造寒蟬效應,直情係暴政!下話?

樓豬,黃人低能唔係扮架,睇你就知啦。

鴉片戰爭都教錯, 正如個老屍唔識1 +1 = 幾多? 唔撚炒以為香港所有教屍都係咁質素

引用:
原帖由 pkpc 於 2020-11-16 07:12 PM 發表
可立小學一名常識科老師被「釘牌」,教育局指他今年 4 月為小二學生製作自學影片,指英國「為了消滅中國內的鴉片而發動鴉片戰爭」、古人為「防止動物絕種」而研發紙張;涉事教師陳老師(化名)今(16日)開腔接受訪問,指常識科是其兼教科目,一直用心備課彌補不足,承認自己歷史知識薄弱,教授鴉片戰爭時「搞錯咗內容」,但當局只因少量錯誤就「釘牌」不合比例,他又指事件因建制媒體大肆報道提升至政治層面,「教錯一樣就D ...
當佢不是刻意歪曲。以咁基礎嘅歷史知識都可以錯得咁離譜,根本完全唔達教師標準。即使唔釘牌,都要重新考牌。

現在先知死,又縮扮可憐

引用:
原帖由 pkpc 於 2020-11-16 07:12 PM 發表
可立小學一名常識科老師被「釘牌」,教育局指他今年 4 月為小二學生製作自學影片,指英國「為了消滅中國內的鴉片而發動鴉片戰爭」、古人為「防止動物絕種」而研發紙張;涉事教師陳老師(化名)今(16日)開腔接受訪問,指常識科是其兼教科目,一直用心備課彌補不足,承認自己歷史知識薄弱,教授鴉片戰爭時「搞錯咗內容」,但當局只因少量錯誤就「釘牌」不合比例,他又指事件因建制媒體大肆報道提升至政治層面,「教錯一樣就D ...
你條人渣唔使狡辯啦!
荼毒學生!

引用:
基本資料都錯,教壞學生

引用:
呢啲咁嘅藉口都可以講得出,不過最可笑就係竟然咁都有人信。
鴉片戰爭唔通佢以前無學過咩?以前佢讀書個老師無教佢事實係乜咩?仲有啦,香港咁多年都有好多電視劇甚至影片都有提及過鴉片戰爭呢啲事啦。根本如果作為一個香港人、中國人,連鴉片戰爭都可以唔識,唔好話做教師啦,連做一個中國人都不配啦。
我真係想唔明,點解一個中國人會連呢啲對中國人來講係屈辱嘅歷史都會唔識,仲可以會搞得錯。佢唔係一個小學生喎,已經大學畢業,而且亦係喺香港居住嘅中國人,唔通一啲中國近代嘅歷史都完全唔識咩,呃邊個呀。定係香港黃師太多,一早就將呢啲歷史歪曲咗,搞到現代嘅年青人已經錯誤認識中國歷史呀。唔好話我知佢以為香港回歸佢地係認為中國侵略喎,我真係好懷疑香港嘅教師普遍都係低能呀。
所以,呢個教師咁講即係話佢唔單止無資格當教師,根本連當一個中國人都無資格啦,我認為佢都唔應該留喺香港,簡直丟晒香港人嘅面,外國人真係會認為香港人係完全無知囉。

咁白痴ge野都搞錯,唔DQ你等到幾時

引用:
眅毒講成掃毒,仲唔抵死

引用:
原帖由 豬木屍吃河童 於 2020-11-16 08:09 PM 發表
鴉片戰爭都教錯, 正如個老屍唔識1 +1 = 幾多? 唔撚炒以為香港所有教屍都係咁質素
我覺得佢應該同人講,錯係唔關佢事,因為佢以前個老師係咁教佢,佢都以為係事實,所以咪無搵清楚資料囉。
嗱,我呢個藉口先至係最好嘅藉口嘛,扮到自己都係受害者,係受上一代教師嘅錯誤毒害,咁咪值得原諒囉,咁都唔識賴人地錯,點做黃屍呀。

炒落山死撚咗喇,有車牌冇呀?呢個廢人有就釘埋佢喇。。

從佢咁講嘅藉口,政府就應該要大力推行國民教育啦。
連鴉片戰爭都可以話搞錯,即係完全無對中國近代歷史有普遍嘅認識囉。
佢如果係喺香港讀書嘅,中三嘅中國歷史都有教過鴉片戰爭啦,點會唔知實情呀,仲可以錯到咁嘅樣,你估我地香港人無讀過書咩。
所以,話一時大意搞錯嘅,倒不如話係佢刻意想幫英國人洗脫罪名仲好啦。否則,我就睇唔到有乜可能咁嘅基本知識都無囉,中學又唔係無教過。所以我就話,佢倒不如話係以前個老師教錯佢,賴人地錯係黃屍最出色嘅本領嘛,咁都唔識點做黃屍呀。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]