• 瀏覽: 5,206
  • 回覆: 70
可立小學一名常識科老師被「釘牌」,教育局指他今年 4 月為小二學生製作自學影片,指英國「為了消滅中國內的鴉片而發動鴉片戰爭」、古人為「防止動物絕種」而研發紙張;涉事教師陳老師(化名)今(16日)開腔接受訪問,指常識科是其兼教科目,一直用心備課彌補不足,承認自己歷史知識薄弱,教授鴉片戰爭時「搞錯咗內容」,但當局只因少量錯誤就「釘牌」不合比例,他又指事件因建制媒體大肆報道提升至政治層面,「教錯一樣就DQ... (教師)人人都驚」,形容是製造白色恐怖、寒蟬效應。他又表示自己從小熱愛教學、立志成為教師,突如其來的「釘牌」令他失去夢想職業、前路茫茫,他滿腦子問號,「連校門都唔可以踏入,究竟我可以做啲咩?」

陳老師於大學主修英文,其後取得教育文憑,去年 8 才正式成為教育局註冊教師,於可立小學任職一年合約制教師,是他首年擔任正式教師。陳老師表示,學校前任校長聘請他時表示會安排他任教英文及電腦科,惟校長轉任後,新校長在開學前通知陳老師要兼教常識科。

陳老師指,即使突然被安排任教常識科,他當時仍全力以赴面對挑戰,用心備課,如參考過往資料、教科書及教育電視,以彌補有關不足。他承認自己歷史知識薄弱,鴉片戰爭的內容是按自己理解教導學生,無特別翻查資料,又稱在教學時「搞錯咗內容、呢方面輕率咗」,但非故意教授錯誤知識,並即時作出修正。他強調,錯誤部分在 15 分鐘教學短片中只佔1分鐘,也不是課題重點,影片亦有提及其他有關特別行政區成立的內容,如香港街道特色、回歸歷史、國旗區旗等..........

他對自己犯下的錯誤表示歉意,但對當局只舉少量例子就指控他欠缺擔任教師能力、敷衍塞責,他重申常識科並不是其主教科目,根本不能反映其整體能力,自己在校表現一直被評為優良,校方亦推薦留任,「第一年有機會犯錯,希望比機會我改善,遺憾地教育局無俾機會我」。

陳老師認為,教育局因為自己犯下兩個錯誤就「釘牌」,懲處不合理,亦不合比例,相信事件是因建制媒體大肆報道而提升至政治層面,「教錯一樣就DQ... (教師)人人都驚」,形容當局製造白色恐怖、寒蟬效應,「講咗啲嘢原來政府、教育局唔啱聽,可能會有處分,好多老師都驚自己講錯嘢都唔知。」

文革式批鬥
旨在教育界製造寒蟬效應

新聞來源連結:
https://www.thestandnews.com/politics/被指扭曲鴉片戰爭遭-釘牌-質疑處分不合理-涉事教師-教錯一樣就-dq-人人都驚/

專業人士,行行一樣。唔好低B

擺到明,呢條「柒B」唔係第一次啦。
自己攞嚟賤,怪得邊個。

開始就唔認有做過,到無得唔認時就話講錯唔洗炒啩?
咁嘅人仲有資格教學生?

唔熟唔去備課就去教,連最基本嘅責任心都冇

教局快d求助警方網上查其過去網上言論做佐證吧,應該有收獲!

仲有問其學生,過去佢講過d乜反中亂港說話,人證物證。

小學生知識水平都無教小學。專業團體緊係要維持專業水平。教畜會不如改名教育不專業人員協會。😂

咁要教錯幾多樣先至合理 ?

引用:
原帖由 pkpc 於 2020-11-16 19:12 發表
可立小學一名常識科老師被「釘牌」,教育局指他今年 4 月為小二學生製作自學影片,指英國「為了消滅中國內的鴉片而發動鴉片戰爭」、古人為「防止動物絕種」而研發紙張;涉事教師陳老師(化名)今(16日)開腔接受訪問,指常識科是其兼教科目,一直用心備課彌補不足,承認自己歷史知識薄弱,教授鴉片戰爭時「搞錯咗內容」,但當局只因少量錯誤就「釘牌」不合比例,他又指事件因建制媒體大肆報道提升至政治層面,「教錯一樣就D ...
教錯佢老母咩, 依家係扭曲歷史。咁鍾意賴英國去做難民啦。

引用:
原帖由 pkpc 於 2020-11-16 07:12 PM 發表
可立小學一名常識科老師被「釘牌」,教育局指他今年 4 月為小二學生製作自學影片,指英國「為了消滅中國內的鴉片而發動鴉片戰爭」、古人為「防止動物絕種」而研發紙張;涉事教師陳老師(化名)今(16日)開腔接受訪問,指常識科是其兼教科目,一直用心備課彌補不足,承認自己歷史知識薄弱,教授鴉片戰爭時「搞錯咗內容」,但當局只因少量錯誤就「釘牌」不合比例,他又指事件因建制媒體大肆報道提升至政治層面,「教錯一樣就D ...
唔係教錯,係直頭將歷史倒轉講。呢啲錯誤仲唔釘牌?!

學校有呢啲壞腦嘅老師,唔怪之得家下香港啲學生,變成噉樣樣囉!

教師基本上要零錯誤
如果容忍全香港教師每人都可以教錯一樣野
香港嘅學生食得屎啦

咁諗就死得人啦,小學生真係無乜分析能力,好依賴教師嘅專業教導㗎。如果因為錯誤引導而被洗腦,後果可能好嚴重,是否適合當教師,自己涉高枕頭諗清楚啦

寒嘜Q啊!如果一個歷史老師,連真實歷史都吾知,不如去茶樓,維園說書啦,依家咪成存佢羅。

引用:
原帖由 numan123 於 2020-11-16 07:20 PM 發表
小學生知識水平都無教小學。專業團體緊係要維持專業水平。教畜會不如改名教育不專業人員協會。😂
點講佢都唔啱,宣揚港獨及大話連小學生都唔信,低等教師。

主題標籤 #教育局
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]