• 瀏覽: 7,682
  • 回覆: 115
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 JamesIeong 於 2020-11-16 13:37 發表

基建呢啲野 其實唔洗太擔心成本效益,早搞早享受!明日大嶼幾好呀 十年後政府又可以有地賣,唔知有乜問題
點解唔識考慮港九填海?

引用:
原帖由 JamesIeong 於 2020-11-16 13:44 發表

香港人要迫走香港人? 我一向都話香港人自撚私。 有明日大嶼可以創造幾多就業機會同資金呀
填香港島做唔到呢個效果?

引用:
原帖由 starr 於 2020-11-16 17:33 發表

賣晒填海土地,最少淨賺萬億
你話賣晒吖馬,賣唔去呢?
假切你有大卵把錢,會唔會投資明日大嶼?

引用:
原帖由 starr 於 2020-11-16 17:37 發表

好心地主唔好太自私,玩左咁多年夠皮啦
自私系人性,政府應該有辦法應付,而唔系滿足佢地。

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-11-16 17:38 發表

中央一向都係唔喜歡地產黨,否則唔會講明內地城市要大力打擊樓價....班內地地產商"忽然實業"做多D實業工程(例如恆大搞汽車)......

中央正是唔想香港人只靠地產搵食,要轉型做實業(例如創科)......

所以明日大嶼已經納入中央發展藍圖一部份.....(未來的磁浮高鐵會以明日大嶼做終點).....
自私系人性,政府職責系應付佢地,唔系滿足。
最怕政府官員都有份分肥,咁就棘手。

引用:
原帖由 貓男 於 2020-11-16 17:58 發表
我響隔離帖咁分享:https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29541932&page=1&pid=527718937#pid527718937

我認為明日大嶼嘅香港土地政策較有效。

1 唔洗打官司,慳時省力
2 可加可減,量力而為(當然,第一浸基建唔慳得),但唔需要擔心日後要改建嘅問題(例如交通、醫療...)
3 為日後田海/收 ...
政府打官司成本一定平過平民,冇理由怕晒地產佬與他們的打手環保佬。

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-11-16 18:00 發表

屌,尼D叫自我實現,高鐵有人搭,就搵黃屍出來破壞,本來有有人都變無人
仲講浮磁,中央懵卵咗?

引用:
原帖由 daniel47877 於 2020-11-16 18:40 發表
港英年代都係咗填架啦!有咩問題?好過益 x 佳地產商
填海當然需要,不過唔系填大嶼山。

引用:
原帖由 GBKEN 於 2020-11-16 22:32 發表
土地,永遠不會夠
你錯了,好多地方冇人住嫁。

引用:
原帖由 40342 於 2020-11-16 22:54 發表

維港範圍內經被法院頒令不准填海,政府原來將跑道連接陸地的大計被迫放棄。
咁咪惗辦法囉。要做冇話唔得嘅。

引用:
原帖由 @海東青 於 2020-11-16 23:13 發表

唔駛發夢樓價升啦…
計劃是連接大灣區
連接大灣區唔使明日大嶼。

引用:
原帖由 富士康蘋果送中 於 2020-11-16 23:20 發表
香港政府夾硬嚟,外國就同你玩到底!
玩緊啦!有乜問題?

引用:
原帖由 富士康蘋果送中 於 2020-11-16 23:21 發表

等被全球制裁,同恐怖份子同級,不排除斬首下場!
美國做緊啦,咁都要做得到先正得嫁。中國唔系坐响度等佢做嫁。

引用:
原帖由 Y-hk 於 2020-11-16 23:23 發表

咁簡單咁比較?
你唔覺有問題?
一間工廠太多生意, 唔夠地方增加設備, 加工人所以做唔切.
咁加大工廠面積唔係有好處咩?
點解要問間工廠某個部門多人D係唔係產出多D?
唔單只你唔明我講乜。我都唔明你講乜。

香港最容易做嘅 都仲係同西方接軌 好似物流咁 如果有晶片要進入大陸 首先要嚟咗香港 大陸需要用幾多 就用大陸車運輸過去 一進入大陸打稅 好似16.5% 香港冇地 做呢啲運輸輸物流都做唔到 或者成本太高 內地要用嘅晶片唔夠 價錢就會高咗 咁停留喺香港嘅晶片 價值亦都高咗 呢啲做ic嘅 做咗好多年 但係而家嘅地價倉庫 有保安嘅都價值好高 同埋相信中國好快會取代 外國嘅晶片 但係講呢啲 只係同西方接軌 如果 地價平咗 仲可以做好多呢一樣嘅嘢 如果重用美金交易 香港嘅作用仍然存在 因為港元同美元掛勾 呢一點其他自貿區無法取代 成本效益控制好啲 交易嘅法律 西方亦都相信啲 唔好聽啲曱甴講 香港已經冇一國兩制 係商業嘅成交 香港完全冇問題

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]