• 瀏覽: 10,614
  • 回覆: 135
+4
引用:
原帖由 豬木屍吃河童 於 2020-11-15 10:46 PM 發表

東方日日插政府你唔係睇唔到呀?
佢係插得罪佢啲部門,由其消防

西方日報唔係建制派,係地產派。

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 ruspc2 於 2020-11-15 19:33 發表
一石激起千重浪。全國人大常委會公布有關立法會議員資格的決定後,4名反對派議員即時遭港府DQ,繼而引發泛民總辭,激起的震盪持續不斷。有人認為他們咎由自取,也有人認為港府言而無信,中央趕盡殺絕。姑勿論如何,不爭的事實是,這些議員皆由一人一票選舉產生,獲得民意授權,現在民意未能如實反映,民主政治猶如走回頭路;更重要是,議會失去制衡力量,只存在一種聲音,單靠建制派不足以監督政府施政,倒行逆施的舉措勢必陸續 ...
你唔記得左佢同時係地產商喉舌

引用:
原帖由 ruspc2 於 2020-11-15 07:33 PM 發表
一石激起千重浪。全國人大常委會公布有關立法會議員資格的決定後,4名反對派議員即時遭港府DQ,繼而引發泛民總辭,激起的震盪持續不斷。有人認為他們咎由自取,也有人認為港府言而無信,中央趕盡殺絕。姑勿論如何,不爭的事實是,這些議員皆由一人一票選舉產生,獲得民意授權,現在民意未能如實反映,民主政治猶如走回頭路;更重要是,議會失去制衡力量,只存在一種聲音,單靠建制派不足以監督政府施政,倒行逆施的舉措勢必陸續 ...
唔講D乜,

當泛民成班友仔話唔做時, 成班建制有例會都唔開, 而係開記招話人地不負責任

之後謝偉俊就話佢地會做埋反對派果份

你就知道, 其實成個立法會本來就是個唱雙簧的劇本

引用:
原帖由 Moo~ 於 2020-11-15 10:45 PM 發表
東方不嬲都唔係建制報
資本主義下的傳媒/報紙是一盤生意,除了本身的政治取向,更加是被買廣告的大客左右。地產商是超級大客,傳媒/報紙主要收入來源之一,焉能不睇地產商面口? 所以,那些傳媒/記者吹噓自己是第幾權全是胡扯(同民主一樣是笑話),要做生意,便得睇錢份上金權話事,無可避免,現實世界,對一班傳媒/記者的所謂公信力、持平、正義莫存幻想。人在江湖,那一家傳媒/報紙不是身不由己?

引用:
原帖由 sam0010 於 2020-11-15 07:36 PM 發表
議員就可隨意犯法??
但政府可以唔理民意,隨意DQ議員囉。

四年前我都有份選呢班仆*議員出嚟,後悔不已,唔好話佢代表我意見,係佢代表唔到我意見,選完佢之後,佢鍾意點攪就點攪。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2020-11-15 07:33 PM 發表
方向報唔想要大陸市場

全世界任何國家議員都可隨意,
向外國要求制裁自己國家/政府?
這是叛國賣國行為,任何國家都不會容忍。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2020-11-15 08:39 PM 發表

地產建設商會支持DQ
用下腦
台面敢反咩

得閒讀多d三國演義

引用:
原帖由 oyear 於 2020-11-16 12:19 AM 發表

用下腦
台面敢反咩

得閒讀多d三國演義
Give evidence or shut up.

依家睇藍鬥藍, 真心正, on.cc都俾人鬥到變黃色

引用:
原帖由 ruspc2 於 2020-11-16 12:21 AM 發表

Give evidence or shut up.
大把證據啦。四大發展商在新界囤地超過4000萬尺。有好多係農地綠化垛,佢地囤黎睇死政府早晚要發展用地。

如果政府攪填海,佢地味血本無歸咯
新鴻基買晒元朗八鄉農地。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]