• 瀏覽: 9,155
  • 回覆: 142
引用:
原帖由 貓男 於 2020-11-16 11:30 發表

成本高,但封頂——變相開發棕地價有得諗,
長遠亦能打壓大地產商嘅暴利意念。
對日後開發棕地,政府更有bargaining power。

這正係"衞星城市"嘅概念,有好有唔好,我個人覺得較容易擴展。

我覺得啲錢花就實走唔甩,不過花俾邊啲香港人就可以諗諗,
講到尾,不過係利亦輸送,揀邊個都冇絕對啱或錯。
利益是最大考量。

目前是大戶把持棕地等待開天殺價。要唔益佢地,填港九先正攞佢地命。填大嶼于他們絲毫無損。

填港九,只要「通過」,佢地已經腳軟,急急散貨。果時收地費用減少,填海暫時可以慳番。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-11-16 11:40 發表

利益是最大考量。

目前是大戶把持棕地等待開天殺價。要唔益佢地,填港九先正攞佢地命。填大嶼于他們絲毫無損。

填港九,只要「通過」,佢地已經腳軟,急急散貨。果時收地費用減少,填海暫時可以慳番。
咁又係,只要大地產商讓步平價開發棕地,
仲講咩填海?
所以話,明日大嶼其實不過係皇牌,
係冇牌出嘅時候最後嘅殺着,
可以唔出,最好唔洗出。

引用:
原帖由 hk_mask 於 2020-11-16 11:21 發表
明日大嶼港英年代已經有研究,唔係話嚟就嚟,算係成熟!加之港內海細,填大嶼山可有大量供應,又唔影響太多人,唔好咩?!😶
明日咪填囉!不過「明日」系指「港九都冇辦法」的時候。
依家阻力系來自官商勾結的既得利益者,不過他們只是極之少數。市民醒覺給他們壓力,督促有關人等做點好亊吧。

引用:
原帖由 貓男 於 2020-11-16 11:44 發表

咁又係,只要大地產商讓步平價開發棕地,
仲講咩填海?
所以話,明日大嶼其實不過係皇牌,
係冇牌出嘅時候最後嘅殺着,
可以唔出,最好唔洗出。
填大嶼山?佢地掩住嘴笑。

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-11-16 11:39 發表

係真正愛國愛港
點解話法卵功?
愛乜唔須要「表白」。
不過欺騙就非多講不可。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-11-16 11:47 AM 發表

明日咪填囉!不過「明日」系指「港九都冇辦法」的時候。
依家阻力系來自官商勾結的既得利益者,不過他們只是極之少數。市民醒覺給他們壓力,督促有關人等做點好亊吧。
政府有地就有本錢講數!😶

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-11-16 11:58 發表

你為反而反仲講?
你有資格做評判咩?

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-11-16 13:28 發表
希望各位支持政府嘅網友唔好聽呢惑眾妖言
被無恥有心人利用嚟阻礙香港發展而不自知
最真呢句!讚!!!

引用:
原帖由 hk_mask 於 2020-11-16 11:57 發表

政府有地就有本錢講數!😶
所以要填,而且响佢地附近填多的。糠九死佢地。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]