• 瀏覽: 2,678
  • 回覆: 26
+5
引用:
原帖由 佛肥 於 2020-11-15 08:21 AM 發表
俾你知俾你講5俾你做

引用:
原帖由 佛肥 於 2020-11-15 08:21 發表
俾你知俾你講5俾你做
你的文章咁精簡,估你系大學生。對嗎?

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2020-11-15 11:01 發表
俾你講?可以講D咩先?千其唔好亂講野呀!分分鐘犯(國安)法呀
因為你唔識乜嘢系國安法,所以好驚青。香港大學生系咁上下了。

呢個就大家都知, 所以黃人咪有所謂的奪權

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2020-11-15 11:20 發表

箭哥,你去新聞版區睇下啦!你班盟友專門打壓唔同意見嘅聲音,一唔啱聽就話要報國安,係佢地話犯(國安)法嘅!
咪咩?不要「想當然」,請你拿出一個例子好嗎?

依家都只係學台灣, 話中天親共就關中天, 大陸依家話泛民搞港獨, 就DQ。 其實你個觀點係講得唔錯, 黃人係可以控制傳媒, 教育, 法律, 立法會拉布, 某程度影響政府政策, 但係泛民要的政策就肯定通過唔到, 所以先有所謂奪權的時代革命。 而革命成功就係藍人被清算, 依家革命失敗, 當然係政府收緊權力, 清算黃人。 

引用:
原帖由 佛肥 於 2020-11-15 08:21 AM 發表
俾你知俾你講5俾你做
「5俾你做」看似是批評限制自由,但在許多情況下是政府替市民把關免於損失。例如股市溶斷「5俾你買賣」就是在保護你的財產。

這「選擇欲」在人類進化的過程中非常重要,所以被奪去選擇權「5俾你做」會非常不快樂。但人只是有限理性動物,現代資訊范濫,蒐集適合資料、分析、推理、判斷已超出個人負荷作理性選擇。所以「5俾你做」或許是在為你好。

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-11-15 11:53 發表

「5俾你做」看似是批評限制自由,但在許多情況下是政府替市民把關免於損失。例如股市溶斷「5俾你買賣」就是在保護你的財產。

這「選擇欲」在人類進化的過程中非常重要,所以被奪去選擇權「5俾你做」會非常不快樂。但人只是有限理性動物,現代資訊范濫,蒐集適合資料、分析、推理、判斷已超出個人負荷作理性選擇。所以「5俾你做」或許是在為你好。
好文!十分贊同!🙏🙏🙏

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-11-15 12:00 PM 發表

好文!十分贊同!🙏🙏🙏
從「積極自由」看,例如政府立例「5俾你吸毒」,是讓人不要被毒品所困失去財務自由與健康,使你更進一步好好過活享受積極自由,又有何不對呢?

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-11-15 18:57 發表

從「積極自由」看,例如政府立例「5俾你吸毒」,是讓人不要被毒品所困失去財務自由與健康,使你更進一步好好過活享受積極自由,又有何不對呢?
但系佢地話「美國有多個州大麻合法化喎,香港好out」。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-11-15 10:51 AM 發表

你的文章咁精簡,估你系大學生。對嗎?
識得用個「俾」字唔用「比」字已很有說服力
非一般大學牲黎

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-11-15 19:00 發表

但系佢地話「美國有多個州大麻合法化喎,香港好out」。
已經有基佬白卡區議員,慢慢來…

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]