• 瀏覽: 4,761
  • 回覆: 77
+5
唔係呱,唔做檢測都犯法,咁咪全港市民都有機會犯法囉

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-11-15 08:10 AM 發表
食物及衞生局局長陳肇始今(14日)宣佈「全面收緊」防疫措施,又指行會已通過為個別群組進行強制檢測,包括爆發疫情時在涉事處所生活或工作的人士、特定職業人士等;不遵從強制檢測令即屬犯罪,最高可判監禁六個月。香港醫學會會長蔡堅憂慮此措施令醫生與病人對立,又指會令有輕微症狀的市民更加不想求醫,且罰則太重,若政府沒足夠人手做化驗,市民化驗後仍周街走播毒。

https://hk.appledaily.com/resizer/kU85JuraBPlGqTwQ9GIhbAJZJgE=/720x405/filters:quality(100)/cloudfront-ap-northeast-1.images.arcpublishing.com/appledaily/IM5NP6O43NH47OFDWKZIF4L754.jpg ...
香港醫學會蛇鼠一窩 !!!

唔聽醫生話同想死無分別 咪害人

全港市民都要比3千d私家醫生做檢測,又或者由政府墊底,咁就可以加強醫患關系了!

蔡堅憂強制檢測破壞醫患關係

引用:
原帖由 西門町 於 2020-11-15 08:14 AM 發表
唔係呱,唔做檢測都犯法,咁咪全港市民都有機會犯法囉
限聚令你唔跟,口罩令你唔好帶,犯法嗎?你為疫情還是為自己?

引用:
原帖由 siuhung 於 2020-11-15 09:03 AM 發表
全港市民都要比3千d私家醫生做檢測,又或者由政府墊底,咁就可以加強醫患關系了!
為什麼一定要私家?你幫私家賺錢嗎?利益輸送嗎?

黑心依護🤔🤔

引用:
原帖由 hw1chan 於 2020-11-15 09:07 AM 發表
蔡堅憂強制檢測破壞醫患關係
試試看有否破壞,如果破壞了又如何呢?現在你們不讚成就是不斷讓人憎香港政府,破壞著民政關係,還在擔心醫患關係嗎?自私!

引用:
原帖由 lcyin1974 於 2020-11-15 09:19 AM 發表

為什麼一定要私家?你幫私家賺錢嗎?利益輸送嗎?
醫學會會長丫嘛,唔幫私家醫生搵真銀,唔通幫公家咩?傻豬黎架!

引用:
原帖由 siuhung 於 2020-11-15 09:03 AM 發表
有三千蚊落袋, 笑容都好d,服務又好d。

武肺真心勁

唔好再攞咁多借口喇,
醫生與病人對立? 即係又係擔心自己生意受影響啦
好多病人驚冇咗份工,即係又係只顧自己飯碗而理公眾健康啦
政府應該取消違者書面通知呢一部份,書面通知得嚟都過咗成個星期
佢哋播咗幾多毒喇? 有心違規仲咁多勸導做乜啫
直接拉佢鎖佢罰佢款仲好啦

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]