• 瀏覽: 20,852
  • 回覆: 158
  • 追帖: 1
+7
【明報專訊】去年11月18日,兩名14歲少男少女涉在佐敦參與「圍魏救趙」行動,營救被困理大的示威者。兩人承認非法集結罪,原被判兒童保護令1年,毋須留案底。律政司不滿刑罰過輕,向上訴庭申請加刑,上訴庭昨改判少女接受12個月感化令,少年則履行80小時社會服務令,兩人均要留案底。上訴庭在判辭指出,原審裁判官過分着重被告的更生需要,忽略阻嚇性因素,明顯刑罰過輕。

乜Q野救理大?搞暴動就搞暴動啦,日月幫佢地洗白......

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/港聞/article/20201114/s00002/1605291432221/上訴庭-原審太重更生-救理大兩少年加刑

明顯刑罰過輕

唔知邊個師領導理大之戰,真系大整蠱。。黑暴優勢系遊擊戰,真系可以長玩長有,你變陣地戰,真系笑死人

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-11-14 11:33 AM 發表
【明報專訊】去年11月18日,兩名14歲少男少女涉在佐敦參與「圍魏救趙」行動,營救被困理大的示威者。兩人承認非法集結罪,原被判兒童保護令1年,毋須留案底。律政司不滿刑罰過輕,向上訴庭申請加刑,上訴庭昨改判少女接受12個月感化令,少年則履行80小時社會服務令,兩人均要留案底。上訴庭在判辭指出,原審裁判官過分着重被告的更生需要,忽略阻嚇性因素,明顯刑罰過輕。

乜Q野救理大?搞暴動就搞暴動啦,日月 ...
邊條狗官係原審

濫用"救"字

有案底可以移民去"艱難大"

原審放生判太輕,應重新判合理刑罰

上訴庭首席法官潘兆初頒下判辭 ⋯ 質疑何俊堯欠缺感化官的意見便量刑,做法並不理想。
如果感化官意見相左,唔符合自己嘅放生立場,點算?
潘官又稱,何俊堯裁定被告角色較被動,惟證供顯示,兩被告角色主動;何俊堯對案情的裁斷出錯 ⋯
證供對有立場嘅裁判官會有用?憑主觀、有立場嘅裁判官有咁嘅錯裁斷,見慣不怪。

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2020-11-14 12:13 PM 發表
唔知邊個師領導理大之戰,真系大整蠱。。黑暴優勢系遊擊戰,真系可以長玩長有,你變陣地戰,真系笑死人
仲要燒埋自己陣地!

曱甴柢L死!!!

絕世筍工:狗棺犯錯都無懲罰

引用:
原帖由 andysan4 於 2020-11-14 12:16 PM 發表

邊條狗官係原審
最出名果個何俊堯

引用:
原帖由 sam0010 於 2020-11-14 01:32 PM 發表

最出名果個何俊堯
唔好講公平公正,連最基本嘅判斷能力都無😑

判刑都仍然過輕

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2020-11-14 12:13 PM 發表
因為理大係黑暴大本營+汽油彈工廠;甲由根本不應將大本營曝光

甲由想直接封鎖海隧紅磡出口,犯了戰略錯誤---兵力不足又無法撤退,以為警方不敢進攻學校

主題標籤 #律政司
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]