• 瀏覽: 4,911
  • 回覆: 21
  • 追帖: 1
引用:
美國大選結果尚有爭議,惟民主黨總統候選人拜登已宣布勝出美國大選。拜登致電多國領袖,拜登首位致電的外國領袖是加拿大總理杜魯多。而在歐洲,拜登首位致電的竟是英國首相約翰遜。

約翰遜(Boris Johnson)在Twitter撰文指,自己與拜登通過電話,他期待與對方攜手合作,應對氣候變化、推動民主及從新冠肺炎疫情中重建等共同優先議題。

唐寧街發言人指,約翰遜與拜登亦兩國密切且長遠的關係,並承諾在今後幾年,在貿易、安全等領域建立夥伴關係。

在脫歐方面,拜登此前已經明確表示對英國《內部市場法案》(U.K. Internal Market Bill)的憂慮,該法案將削弱英國與歐盟的部分脫歐協議。

愛爾蘭總理馬丁(Micheál Martin)亦接到拜登的電話。愛爾蘭政府聲明形容,兩人進行「熱烈的交談」,擁有愛爾蘭血統的拜登重申,全力支持《貝爾法斯特協議》(Good Friday Agreement)。

德國總理默克爾(Angela Merkel)發言人亦指,默克爾收到拜登的電話,形容拜登向其表達,在未來建立密切且可信賴合作的期盼。

法國總統馬克龍(Emmanuel Macron)亦接到拜登的電話。發言人指,馬克龍向拜登表達了,他希望在氣候、健康、打擊恐怖主義及捍衛基本權利等問題上共同努力的決心。
香港影子總統肥佬黎會唔會都接到拜登的電話,話呢世都記得佢,仲提醒佢要出入平安  

新聞來源連結:
https://inews.hket.com/article/2800154/

仲以為係老德

拜登老柴一定唔敢致電習大大&普京 !

引用:
原帖由 ax7ax 於 2020-11-11 07:42 PM 發表
仲以為係老德
唔會呀,加麻犬同英犬是死忠,加麻犬不惜綁架孟女士立投名狀,係忠心義犬,袋鼠佬比唔上。

引用:
原帖由 judylam651 於 2020-11-11 07:46 PM 發表
拜登老柴一定唔敢致電習大大&普京 !
拜登咩身份可以致電習大大?🤭🤭

普普未認輸,選票仲計緊,選舉人未投票,法理上官方未承認佢係腫桶。😁😁😁

大家係5眼聯盟的死黨,正常。

引用:
原帖由 Ct4683 於 2020-11-11 07:56 PM 發表

拜登咩身份可以致電習大大?🤭🤭

普普未認輸,選票仲計緊,選舉人未投票,法理上官方未承認佢係腫桶。😁😁😁
咪係,習大大&普京從未祝賀佢,佢邊有膽致電..

侵侵第一個致電蔡英文,問有無飛機接佢走!

勁搞笑吖🤣 打電話俾兩條「茄哩啡」😂🤣 係好「老實」 真定假吖???

引用:
原帖由 ax7ax 於 2020-11-11 07:42 PM 發表
仲以為係老德
點會,老英係侵侵頭馬,只要約翰遜肯轉軚,大事可成!

引用:
原帖由 cwbguy 於 2020-11-11 07:25 PM 發表

香港影子總統肥佬黎會唔會都接到拜登的電話,話呢世都記得佢,仲提醒佢要出入平安  

新聞來源連結:
https://inews.hket.com/article/2800154/
乜唔係話我實搵人攪你咩?

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2020-11-11 08:10 PM 發表
儍啦,特朗普第一個致電俾習近平,同佢搵定飛機接佢走。人地係中國喺美國嘅臥底,主要係搞到美國內就分裂,外就退群,而且還將中國國民完全統戰好,咁嘅豐功偉績,中央應該頒個奬章俾佢啦。

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2020-11-11 08:10 PM 發表
侵侵要走一定唔會去台灣,係都去俄羅斯或中國啦

英蟈脫歐算唔算歐洲?而家未脫 一脫成名

唔知拜登有冇打電話比香港皇帝肥佬黎,多撚謝佢之前咁關照自己同個仔。。。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]