• 瀏覽: 14,170
  • 回覆: 157
  • 追帖: 1
+3
香港大學機械工程系副教授張祺忠兩年前涉嫌在香港大學偉倫堂內,以電線勒斃妻子陳慧文。案件今在高等法院續審。時任星展銀行

時任星展銀行經理趙建威出庭作證時指,死者陳慧文在星展銀行開設新戶口以獲得現金回贈後,在2018年8月16日再開設投資戶口。趙憶述死者計劃把400萬元作定期存款,另外餘下近200萬元資金,死者遂問趙如何能獲得更多回饋,趙則提議死者介紹家人到該銀行開新戶口,死者便可獲得推薦人獎賞,死者便趕快致電被告,急促地叫被告「全部簽曬名先!」。死者再要求趙即時到香港大學尋找被告以獲被告簽署,趙「非常同意」死者難相處,為人霸道、咄咄逼人、諸多要求。

我睇咗呢幾日呢單畸屎的法庭審訊新聞, 所有證供都係講個女人係非常非常非常極之麻撚煩的人, 包括死者個細妹都係咁講.
唯女子與小人難養也, 真係千古名句, 兩夫妻都要寫欠單, 到期唔還錢就要加多一百萬元罰息, 真係ON9.
我依家反而同情嗰條港大副教授, 佢忍咗幾十年先至郁手, 真係難為佢, 呢單畸屎係由陪嬸員舉手表決, 很大可能都係判誤殺判坐十碌.

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1420609/即時-港聞-港大藏屍-銀行經理作證認同死者難相處為人霸道

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2020-11-10 10:41 PM 發表
香港大學機械工程系副教授張祺忠兩年前涉嫌在香港大學偉倫堂內,以電線勒斃妻子陳慧文。案件今在高等法院續審。時任星展銀行

https://image.stheadline.com/f/600r315/0x0/100/st/ce507ec122e53fa24b1eb317f955a07f/stheadline/inewsmedia/20201110/_2020111017310076890.jpg

...
對住一個長期冇口齒嘅人,你就知簽紙罰息唔ON9嘞。。

同情還同情,總之殺人就是罪係啦,最多只可以用誤殺去減輕刑罰架啫,就睇下班陪審員點裁決囉!

引用:
原帖由 siuhung 於 2020-11-10 11:24 PM 發表
同情還同情,總之殺人就是罪係啦,最多只可以用誤殺去減輕刑罰架啫,就睇下班陪審員點裁決囉!
嗰條副教授係黃屍, 依家的陪嬸員都係在讀大學時變咗黃屍, 所以呢單畸屎由黃屍陪嬸員舉手, 好可能係判誤殺, 香港屍髮已無公正可言了.

又收到錢

死者難相處.....所以就要殺?

私了暴權有何不可?神芙都贊好!牧c都話公義!

即係份人難相處就要殺左佢?

呢單畸屎跟陳同佳很相似, 都係男女關係, 又係在床上殺人, 殺人之後要運屍, 我猜測嗰條副教授係想加塊石頭掟個木箱落海, 陳同佳就好彩走返香港.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2020-11-10 11:47 PM 發表

嗰條副教授係黃屍, 依家的陪嬸員都係在讀大學時變咗黃屍, 所以呢單畸屎由黃屍陪嬸員舉手, 好可能係判誤殺, 香港屍髮已無公正可言了.
就算難相處,都唔應該殺左另一半呀

難相處都唔應殺人

唔出聲就好人????
話林過雲都係唔多出聲果d lor

為人霸道,都唔係殺妻理由。

識字有文化,唔識離婚?定唔想分物身家?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]