• 瀏覽: 3,170
  • 回覆: 24
+3
如題討論

我預計前期大家都會像香港一樣成功,得到西方的悉心栽培,好好發育,後期也會像香港一樣,人們爭奪利益,變得愈來愈自私自利,社會壓力巨大。估計不會夠今日中國計劃發展來得好。

- Gigabyte Desktop (Home)
- Macbook Pro M1 13" (Programming)
- ROG Strix Scar 17 (2022) G733ZX-LL093W (Gaming)
- Xiaomi 10T Pro (Personal)
- POCO X3 GT (Office)
引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-11-10 08:03 PM 發表
如題討論

我預計前期大家都會像香港一樣成功,得到西方的悉心栽培,好好發育,後期也會像香港一樣,人們爭奪利益,變得愈來愈自私自利,社會壓力巨大。估計不會夠今日中國計劃發展來得好。
中國吾係用緊民主政制咩? 人民或族群選人民代表 人民代表  選中央班了!  只係冇得政治捐獻  人民代表冇人工者!咁都吾民主? 要好似西方咁 有財主利益輸送先叫民主?  人民代表有豐厚收入先可以叫民主?

俾啲理據就唔係估估下

如果1949年中國成立以後就使用民主選舉, 而家都未選到國家主席.

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-11-10 08:03 PM 發表
如題討論

咩叫民主自由先?
中共立國就已經搞民主自由

惡果就係文化大革命。
批鬥,大字報, 放鬥武鬥老師,地主。人人不事生產,唔攪好經濟走去搞鬥爭。

根本同依家香港無分別。

好彩中共縣崖立馬。

引用:
原帖由 oyear 於 11-11-2020 06:59 發表

咩叫民主自由先?
中共立國就已經搞民主自由

惡果就係文化大革命。
批鬥,大字報, 放鬥武鬥老師,地主。人人不事生產,唔攪好經濟走去搞鬥爭。

根本同依家香港無分別。

好彩中共縣崖立馬。
吓...?
你竟然話民主自由引發文化大革命?
好似未聽過。
不過中西文化好可能有本質上的衝突,所以華人地區一搞民主自由會出事,可能香港的民主自由也需要時間沉澱。
The Problem of Western Culture in China Regions (中國地區的西方文化問題。).

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-11-11 08:13 AM 發表

吓...?
好似未聽過。
不過中西文化好可能有本質上的衝突,所以華人地區一搞民主自由會出事,可能香港的民主自由也需要時間沉澱。
The Problem of Western Culture in China Regions (中國地區的西方文化問題。).
你唔好比人洗腦,連你分析問題都定晒格啦。
咩叫民主呀? 投票就叫民主? 美國英國都係固定兩個黨比你投啦,點樣叫民主先?

美國是兩黨專政制
英國是皇室制加兩院都係兩黨專政

唔明點樣英美就叫民主,中國唔叫民主咯

新中國成立後, 政府係鼓動人民參政,仲要社會建設。
然後有d領導人憑個人魅力,鼔動民眾上街甚至搞事,影響政局
甘仲唔係民主叫咩?

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-11-11 08:13 AM 發表

吓...?
好似未聽過。
所以你又係選擇性,睇野唔得公平

你已經唔記得民主災難就係批鬥,亦係文化破壞
文革發生在6,70年代。中國仲係好弱,人民認為中國舊文化做成社會落後,唔著重科學,仲拜神拜佛所以上百萬人上街去破壞廟宇宗社。

今日美國人,走去破壞華盛頓像。你無留意係因為你由細到大,都無人話你聽中國文化大革命,同今日美國發生破壞兩百年前既文化偉人雕像既性質,都係人民否定自己文化而發生既事。

附件

Screenshot_20201111_090705_com.android.chrome.jpg(112.61 KB)

Screenshot_20201111_090722_com.android.chrome.jpg(149.99 KB)

Screenshot_20201111_090644_com.android.chrome.jpg(146.84 KB)

中國是否民主  點解由西方人士評價 而吾係由中國公民評價呢? 西人話你吾民主你就吾民主?  你冇腦架  冇分別能力?

引用:
原帖由 oyear 於 11-11-2020 09:09 發表

文革發生在6,70年代。中國仲係好弱,人民認為中國舊文化做成社會落後,唔著重科學,仲拜神拜佛所以上百萬人上街去破壞廟宇宗社。

今日美國人,走去破壞華盛頓像。你無留意係因為你由細到大,都無人話你聽中國文化大革命,同今日美國發生破壞兩百年前既文化偉人雕像既性質,都係人民否定自己文化而發生既事。
有見地,有道理!
支持!

引用:
原帖由 oyear 於 11-11-2020 09:01 發表

你唔好比人洗腦,連你分析問題都定晒格啦。
咩叫民主呀? 投票就叫民主? 美國英國都係固定兩個黨比你投啦,點樣叫民主先?

美國是兩黨專政制
英國是皇室制加兩院都係兩黨專政

唔明點樣英美就叫民主,中國唔叫民主咯

新中國成立後, 政府係鼓動人民參政,仲要社會建設。
然後有d領導人憑個人魅力,鼔動民眾上街甚至搞事,影響政局
甘仲唔係民主叫咩?
黃絲告訴我,能夠一人一票選特首,就是民主,是萬能的,能解決任何問題。
黃絲好勁!
...
.
不過見佢地生活模式都係相當高壓力,應該有點兒問題。

中國同美國一樣既間選,所以中國都是民主制度

引用:
原帖由 oyear 於 2020-11-11 09:09 AM 發表

文化大革命時,同香港黑暴時期好似,暴民都系講民主自由,邊周貼"大字報",周圍批鬥行私刑

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-11-11 10:27 AM 發表

黃絲告訴我,能夠一人一票選特首,就是民主,是萬能的,能解決任何問題。
黃絲好勁!
...
.
不過見佢地生活模式都係相當高壓力,應該有點兒問題。
讚你

中國試過議會民主制
結果宋教仁帶領國民黨(唔係後來蔣介石果個)取得大多數議席,但未組閣就被殺
議會民主制名存實亡

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]