• 瀏覽: 1,254
  • 回覆: 21
+2
【明報專訊】全國人大常委會今、明在北京召開會議,有傳議程會加入取消民主派立法會議員資格(DQ)。多個消息證實,收到信息中央會着手處理DQ,主要針對4名曾被選舉主任褫奪參選資格的現任議員,包括專業議政梁繼昌,以及公民黨的楊岳橋、郭榮鏗、郭家麒。消息稱人大常委會未必點名DQ誰,只會列出有關框架條件,然後由港府出手DQ,最快於人大公布後即執行。民主派表明,一旦北京DQ民主派議員,民主派「將義無反顧地總辭」,以顯示最強烈的抗議。

泛民:人大DQ議員即總辭。。。希望呢班黃色政棍不好唔做呢任咁少,有骨氣呢世都唔好再返來選任何出政府糧嘅議員公職,香港人現在最希望中央把全部黃色泛民永久DQ晒及別再給機會呢班政棍人渣聯外來再害香港人

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/要聞/article/20201110/s00001/1604945140555/泛民-人大dq議員即總辭-傳針對9月立選失資格4人-中央列框架港府出手

有人DQ後,到時會再做民調是否總辭,最終又含淚留低

傻豬豬嚟, 只係DQ4件賣國賊  做巳完最票要係咩, 係有糧支

唔好又被公文袋利用, 你哋衝 佢哋鬆, 你哋又唔記得, 一個公文袋巳完 都冇比差人上門拉 

引用:
原帖由 錢太多4 於 2020-11-10 05:01 PM 發表
有人DQ後,到時會再做民調是否總辭,最終又含淚留低
所以咪要中央出手把這批黃政棍永久DQ囉

引用:
原帖由 Peter_H 於 2020-11-10 05:03 PM 發表
支持開拜山的晤該自己死開一邊⋯大局已變🤣😂
peter仔個主人當奴侵失敗佐點算好呢

終於等到沒有泛民狗的立法會
效率即提升十倍
🤭😆

引用:
原帖由 快活下半場 於 2020-11-10 05:10 PM 發表
終於等到沒有泛民狗的立法會
效率即提升十倍
🤭😆
其實香港政府官員長期太懦弱啫,怎可能比班明知是聯外亂港嘅人來做議員也沒法對付,錢權法全在港官手中。。。全世界只此香港一家咁客氣

引用:
原帖由 fb2f8099d435b1 於 2020-11-10 05:21 PM 發表

其實香港政府官員長期太懦弱啫,怎可能比班明知是聯外亂港嘅人來做議員也沒法對付,錢權法全在港官手中。。。全世界只此香港一家咁客氣
你講嘢太客氣就真,班官員其實係同出一脈,一個扮打,一個扮捱,好似好慘,但你唔覺佢哋之前兩邊都豬籠入水,我就好直接

或者唔使總辭,全體DQ

引用:
原帖由 ifung5 於 2020-11-10 05:31 PM 發表

你講嘢太客氣就真,班官員其實係同出一脈,一個扮打,一個扮捱,好似好慘,但你唔覺佢哋之前兩邊都豬籠入水,我就好直接
官跟黃係同出一脈就唔會嘅,啲港官比天佢做膽都唔敢作中央嘅反,但港官怕事守舊做野慢能力低呢下野就係真

引用:
原帖由 denis789 於 2020-11-10 05:35 PM 發表
或者唔使總辭,全體DQ
其實香港不好再攪什麼民主選舉,晒錢晒時間浪費市民心機,咁多年啲議員又做過什麼成績出來給社會??政府不如直接把親中有能之仕拉入政府當官還實在吧

阿爺玩政治嘅時候犯民仲喺細路玩緊JJ仔。

阿爺一定判呢四條暴徒有罪但留俾香港政府自行處理。

政府DQ議員又要上庭又要上訴再上訴,搞得嚟都會期結束

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]