• 瀏覽: 10,249
  • 回覆: 103
  • 追帖: 2
+4
問題教案 「不能逾越的紅線」內容全文
不能逾越的紅線
A.引言(25分鐘)

這個課文對高中生甚至大學一年級都是深的課題, 違規老師比小學生作教學內容, 唔係洗腦, 唔係灌輸港獨, 你們覺得是什麼?

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/exclusive/article/380/獨家-宣小問題教案內容全文

以後家長一見到呢種野,記得即刻報國安。

引用:
原帖由 safmarine999 於 2020-11-10 02:21 PM 發表
不能逾越的紅線
A.引言(25分鐘)

https://image.stheadline.com/f/600r315/0x0/100/st/5762ab636441b3f52c7ebd601031715d/stheadline/ST/ExclusiveNews/2020/11/10/080724_jR85G3Jb.jpg

這個課文對高中生甚至大學一年級都 ...
咁嘅教案已經做到好明顯啦,教協仲要走出嚟死撐呢個教師。
睇個教案就知道問題有幾嚴重,有幾偏頗,而且好多取材都只係來自歐美嘅思想,就以自由一項,就已經將自由無限放大,而欠缺個人自由與社會契約嘅關係。這種教案去討論言論自由?我認為只係為咗植入西方式無限制嘅言論自由到小朋友嘅洗腦教育更加貼切囉。還有,呢個教案其實根本唔可能係小學中使用,更加並不是拿來自由討論,因為裏面已經預設咗好多定義在其中,學生根本只能根據預設的立場來進行討論,其實就係一種洗腦方式。
怪不得個老師要釘牌啦,完全係一清二楚。

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2020-11-10 14:41 發表

睇個教案就知道問題有幾嚴重,有幾偏頗,而且好多取材都只係來自歐美嘅思想,就以自由一項,就已經將自由無限放大,而欠缺個人自由與社會契約嘅關係。這種教案去討論言論自由?我認為只係為咗植入西方式無限制嘅言論自由到小朋友嘅洗腦教育更加貼切囉。還有,呢個教案其實根本唔可能係小學中使用,更加並不是拿來自由討論,因為裏面已經預設咗好多定義在其中,學生 ...
Well said.

教協 = 教畜

引用:
原帖由 safmarine999 於 2020-11-10 02:21 PM 發表
不能逾越的紅線
A.引言(25分鐘)

https://image.stheadline.com/f/600r315/0x0/100/st/5762ab636441b3f52c7ebd601031715d/stheadline/ST/ExclusiveNews/2020/11/10/080724_jR85G3Jb.jpg

這個課文對高中生甚至大學一年級都 ...
睇完覺得好恐怖

放過小朋友啦 。。。唉

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2020-11-10 02:41 PM 發表

睇個教案就知道問題有幾嚴重,有幾偏頗,而且好多取材都只係來自歐美嘅思想,就以自由一項,就已經將自由無限放大,而欠缺個人自由與社會契約嘅關係。這種教案去討論言論自由?我認為只係為咗植入西方式無限制嘅言論自由到小朋友嘅洗腦教育更加貼切囉。還有,呢個教案其實根本唔可能係小學中使用,更加並不是拿來自由討論,因為裏面已經預設咗好多定義在其中,學生 ...
放縱既自由,和不講義務既自由,都係偏頗和不負責任的..

好方便,至怕你都係黃

小五要讀埋啲咁嘅野,邊仲有快樂的童年。
當年,操場上打波不可過界果條白線,我就識。

問班仆街教協係美賊國可唔可討論分例美賊國為多個國家可能性

小學已經咁政治上腦 香港真系冇得救 !

取材單向片面, 早有預設立場, 根本係純洗腦唔俾學生討論, 仲好意思講咩言論自由 

不知所謂

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]