• 瀏覽: 6,761
  • 回覆: 81
國際學術期刊《刺針》(The Lancet)日前刊登一篇文章顯示,中國男性成為全世界身高增長最快的群體之一,而中國男女平均身高為東亞第一。文章表示

中國人的身高也起來了

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時中國/546788/研究發現中國男女身高為東亞第一-男性平均175-7厘米

生活好,營養好自然生得高。。最突出系朝鮮同南韓。同種人,身高差好多

呢次有冇人撲出嚟話《刺針》係九流學術期刊。

佢講既係北方人....南方人唔係咁高

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2020-11-10 12:50 PM 發表
南北平均

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2020-11-10 12:50 PM 發表
係邊度睇到淨係做北方?

香港新一代都好高
似乎營養問題多過基因

一直以來, 北面要面對外族入侵, 生活條件艱辛, 又成日打仗., 所以男女都特別高大, 係南方拖低了

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2020-11-10 12:46 PM 發表
生活好,營養好自然生得高。。最突出系朝鮮同南韓。同種人,身高差好多
女排第一代黃金女將,全部身高唔過 180 ,第二代黃金女將,只有趙蕊蕊高過 190 ,第三代黃金女將,大部份超過 190 ,其中一個有 200 。

第一原因, 應該都是食物營養.

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2020-11-10 12:46 發表
南韓人真係平均較高。但中國都唔弱,姚明一個可能拉高了10cm.

引用:
香港新生代已比以前高得多了。

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2020-11-10 12:53 發表
依家好多香港男人(包括我)都有17X CM
上面17xcm有何用?下面有17xcm先至自豪。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]