• 瀏覽: 6,786
  • 回覆: 81
引用:
原帖由 Hotdrink829 於 2020-11-10 01:03 PM 發表

南韓人真係平均較高。但中國都唔弱,姚明一個可能拉高了10cm.
中國最高的是華北地區,山東,河北,山西,北京天津,東北。
西南地區最矮,貴州,四川,廣西

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2020-11-10 01:04 PM 發表

香港新生代已比以前高得多了。
我哋六十後,170已經係高佬

引用:
原帖由 末日英犬 於 2020-11-10 12:58 發表
幾億青少年 均值
可見
確實不錯

現在90後
00後動不動就 180
190 以上
上面17x,下面都要17.x才叫標準。:)

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-11-10 13:05 發表

所以香港人各個矮蘿蔔頭喔
身高16x,下身只要16.x就夠標準?
咁睇矮男有著數,15x只要15.x.
兩米高男人... :)

跌吉情愛版師兄個個自稱 18X cm..................話175係矮仔...............

北方人不嬲都高

應該係東北人嗰邊最高

無論營養與運動,現代人比以前的人好好多!

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2020-11-10 13:25 發表

咁你有冇先
好在我always above average.

引用:
原帖由 火腿美人 於 2020-11-10 14:14 發表
跌吉情愛版師兄個個自稱 18X cm..................話175係矮仔...............
有D人只係睇外表,身高就好.唔理條腸.

我估大約現代人是用身高除1.5再除10左右,再加/減國家或者膚色的參考數值(x),最後得出一個地方標準長度比較公平.例如黑人可能會加10cm,才會有傳說中的10吋長.東方人身材比較矮小,所以可能要減幾cm.於是得出平均是5-10cm.

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2020-11-10 14:16 發表
北方人不嬲都高
唔一定,金仔好肥.

南方人真係矮左d

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]