• 瀏覽: 2,964
  • 回覆: 42
引用:
原帖由 paoon 於 2020-11-11 12:07 PM 發表

哩道係討論極權、專制優越性的論壇,你唔好係到搗亂。
要反對極權、專制,你應該過X登。
樓主,睇到未,呢啲是否係你想要嘅嘢。一個反中仇共嘅擂台碇同你講極權專制嘅優越性。

引用:
原帖由 paoon 於 2020-11-11 12:40 PM 發表

全國近一半人口月收入少於1000元,係生存定係生活好?
波叔同路人,會用間單表面數據去引證中國貧窮。

係啦,美國人人均GDP高好多,個個生活好富裕,人人家肥屋潤、腰錢萬貫冇負資產仲有大把積蓄,疫情下冇工開絕無問題,高國債係示弱呃你。

引用:
原帖由 paoon 於 2020-11-11 12:45 PM 發表

李克強總理唔了解中國?
知你準備充足,多謝你的出現,引證我嘅講法。

引用:
原帖由 PaoHow 於 2020-11-11 01:25 PM 發表

波叔同路人,會用間單表面數據去引證中國貧窮。

係啦,美國人人均GDP高好多,個個生活好富裕,人人家肥屋潤、腰錢萬貫冇負資產仲有大把積蓄,疫情下冇工開絕無問題,高國債係示弱呃你。
我冇講過全國近一半人口月收入少於1000元係引證中國貧窮,如果你有咁嘅意思,你自己直接講可以了。

引用:
原帖由 PaoHow 於 2020-11-11 01:12 PM 發表

樓主,睇到未,呢啲是否係你想要嘅嘢。一個反中仇共嘅擂台碇同你講極權專制嘅優越性。
又係哩招,無道理辯不過就顧左右而言他亂扣帽子。

引用:
原帖由 paoon 於 2020-11-11 02:29 PM 發表

我冇講過全國近一半人口月收入少於1000元係引證中國貧窮,如果你有咁嘅意思,你自己直接講可以了。
'係生存定係生活好?'

知你好識玩暗示,又係見仁見智囉。

引用:
原帖由 PaoHow 於 2020-11-11 02:55 PM 發表

'係生存定係生活好?'

知你好識玩暗示,又係見仁見智囉。
人地比較緊專制極權點改善30年代德國人的生活同21世紀中國人的生活,比較緊元首同主席的豐功偉績,引證緊專制極權的優越性,你就九唔搭八話暗示緊中國人貧窮。

曾經有西方學者話,共產主義會解放人民,令世界變成烏托邦。
一場文革打響咗警鐘,蘇聯解體,更令夢想幻滅。<
然後另一套西方政制抬頭,近20年,或多或小嘅民主政府更喺世界上佔近3份2嘅政權。
呢啲國家主張用每人手上嘅票去解決紛爭,用一人一票去踢走腐敗政權,
最後民主就會為世界帶來和平穩定,人人安居樂業...

不過中共唔信。
You can not fool me twice!
事實上,近20年,強推民主嘅國家,腐敗嘅腐敗,分裂嘅分裂,內鬨嘅搞內鬨。
説好嘅經濟未起飛就先欠了歐美一屁還不了的債。

中共吸收了東歐日韓台嘅教訓,明白到抄唔能夠抄全套。
民主政制唔係萬靈藥,反而係播璃肚去到邊都會水肚不服。
所以中共透過強厲嘅政府,選擇有條件嘅續步開放,
現今嘅中央,鄉縣級嘅領導係一人一票直選,
但省地級同國家領導級嘅,卻係間接由下一級嘅領導選出來。

中共行社會主義,但開放經濟。
擁有大量極高自由度自性嘅民營企業,但易保持國家主導國企。
非帝制不稱霸,一黨專制卻有民主選舉,
國家管制自由,但保護人民已享有嘅自由自主。

其實呢啲所謂嘅中國特色唔係咩身鮮嘢,
中華民族一直就係一個大熔爐。
佛教去都中國變到印度都唔認得,
天主教去到中國變成景教,我估教皇都唔曉。
若非當年董仲舒罷黜百家獨尊儒術,
中國絕對會繼續當年百家爭鳴嘅景況。

中國唔再局限咩帝制民主,只要係對國家好,中央都會參考。

民主好?
請話我知美國下一任總統係邊個?
投佐票咁耐而家確定未?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]