• 瀏覽: 3,564
  • 回覆: 29
太平盛世點解要武統?

引用:
原帖由 stunt790 於 2020-11-11 06:14 PM 發表
太平盛世點解要武統?
禍源種己久。

引用:
原帖由 stunt790 於 2020-11-11 06:14 PM 發表
太平盛世點解要武統?
承認九二共識,不統不獨仲還可以
如果台灣獨立,有權提供一個軍事基地畀美國,咁中國東南沿海國防就好大威脅,只有統一先可以令台灣死心,唔明自己睇地圖啦

引用:
太平盛世點解要武統?
咩能太平盛世,台娃選擇了做美帝看門狗要自備狗糧那只 。沒有一個強國可以接受。連阿三都唔得啦

有啥差別...

只有武統才是最好的 解決方式   

只要美國存在,都幾難了

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-11-10 11:18 AM 發表

還有個貼第三條路系叫共產黨自己閹割
還有第三條路,叫美國割讓夏威夷比呆灣人,建立台灣民主共和國

引用:
原帖由 discuss.woddboy 於 2020-11-22 09:25 PM 發表
只要美國存在,都幾難了
中國明年統一。

引用:
原帖由 一個局外人 於 2020-11-9 05:31 PM 發表
知道乜嘢叫做時不待我?點解世界租借地嘅期限系九十九年?超過呢個期限,就有可能發生類似逆權侵佔嘅法律問題。況且,越遲收回台灣、收復人心的代價就越高。睇下漁港回歸23年喇,四川武侯祠有一對聯:能攻心則反側自消,自古知兵非好戰;不審勢即寛嚴皆誤,後來治蜀要深思。懹柔與武力的選擇系為咗大陸民眾的心,而非祇是台灣民眾!
x2

不能無限期拖,原則上要武統,不過實際時間可以斟酌;我覺得還可以等十年(科技貯備+戰爭準備)

引用:
原帖由 discuss.woddboy 於 2020-11-22 09:25 PM 發表
只要美國存在,都幾難了
如果中共先加強美國政壇影響力,培植親華勢力,咁即使中共武統台灣,美國也不會干涉。

台灣與大陸合合分分,自古已有,不管什么桶,都得統!

引用:
原帖由 kit05hk 於 2020-11-29 12:22 AM 發表

如果中共先加強美國政壇影響力,培植親華勢力,咁即使中共武統台灣,美國也不會干涉。
拜振華同志上台:首長,無問題一定完成任務!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]